Despre ce este Ziua Națională? Despre parada militară? Despre târgurile de Crăciun? Eu cred că este despre noi toți, despre români și ce putem face împreună. Citeşte despre un model inspirant de Ziua Națională, despre acțiunile unor tineri care pun energii în mișcare şi schimbă mentalităţi şi ne arată ca se poate.
Într-un articol publicat pe stirileprotv.ro aflăm despre povestea unui grup de tineri din Cluj care s-au hotărât să acționeze și să încerce să schimbe mentalitățile care ne ţin pe loc.
Satul Măgoaja din Cluj, locul unde s-a născut haiducul Pintea Viteazul. La fel ca în multe alte locuri din România, în Măgoaja școala nu a fost o prioritate. Chiar și clădirea stătea să cadă, iar pe copii toaleta îi aștepta în tradiționalul loc din fundul curții.
Un grup de bărboși inimoși a hotărât însă să schimbe toate astea. Și nu e vorba despre vreun Moș Crăciun. Sau poate că e vorba tocmai despre asta. Grupul numeşte Beard Brothers (Frăţia Bărboşilor) și este însoțit de Sisterhood. Ei formează un grup de aproape 400 de tineri care s-au hotărât să lupte cu încremenirea națională și au hotărât să ia atitudine.
Vezi şi:
10 Desene Animate Americane Clasice de Crăciun
Cele Mai Interesante Festivaluri şi Târguri din Bucuresti în 2016
Top 10 Filme Online Romanesti pentru Copii din Timpul Comunismului
S-au adunat la școală și în doar două zile au pus parchet, au construit toaleta ÎN școală și au creeat un sistem de drenare a apei care se aduna sub clădire și se infiltra în pereți. Nu s-au oprit aici: au făcut și un teren de joacă de care se pot bucura cei 26 de copii care merg zilnic la școală.
„Am zis, băi, dacă avem noi bărbi ne facem un grup de bărboși. I-am zis Beard Brothers. Și am zis acum dacă avem un grup trebuie să facem ședința. Asta era…și am zis acum am făcut ședința și ce facem. Știu că unu a zis hai să jucăm un paintbool. Hai să facem chestii dacă avem treabă asta. Am postat pe Facebook, mai oameni, dacă aveți haine și nu aveți ce face cu ele aduceți-le. Și o turbat Clujul. În 3 săptămâni am umplut 2 magazii, un garaj, și am prins gustul, că, uite, oamenii dacă îi chemi să facă …vin.” Inițiatorul grupului, Cornel Hoza.
Voluntariatul cool
Copiii din Măgoaja au acum calculatoare și jucării datorită bărboşilor. Aceștia au vrut să le arate celor mici că există și alte lumi decât a lor. Au dus în Măgoaja o lume pe care fiecare copil trebuie să o întâlnească: lumea în care ne pasă de cei din jurul nostru și în care soluțiile vin din implicare.
„Noi vrem să facem voluntariatul să fie cool. Să creem contextul prin care ținerii să vina să vina și să fie atrași de lucrul asta. Și am început să facem party. Și lumea ne blama că făceam party… Ba, cum ajungi la un tânăr? Faci un party care e pe gustul lui. Pui o taxa de intrare care merge la o cauza și felul acesta îi miști rotițele. Îl mai chemi la un party și apoi îl chemi să mergi la plantat un copac. Și vine că are încredere în ține. Și asta a fost raționamentul.” Vlad
Grupul desfăşoară acţiuni diverse de voluntariat: predau gratis tinerilor care vor sa intre in liceu sau facultate, strang bani pentru copii supradotaţi, le vorbesc puştilor din şcoli şi licee, transportă persoane cu dizabilităţi cu Beardmobilul.
„Toți voiam același lucru, să schimbăm mentalități. Numai că a schimbă mentalități înseamnă mult mai mult decât sună. Înseamnă să faci ceva, fapte care trebuie duse până la capăt și trebuie să demonstrăm societății că se poate face chiar dacă generații vor trebui să treacă ne interesează finalul. Adică să știm că ceea facem noi acuma și pentru ce ne zbatem n-o să rămână atât.” Luca, șofer de Beardmobil.
De 3 ani bărboşii din Beard Brothers și surorile din Sisterhood ajută România prin acțiuni care pun energii în mișcare. Un adevărat model care ne inspiră mai mult decât orice de Ziua Națională.