Afla lucrurile esentiale pe care orice mama trebuie sa le stie despre diversificarea la bebelusi.
În primele luni de viață ale bebelușului, orice mamă se informează de pe diverse site-uri de parenting sau de îngrijire a bebelușului despre fiecare etapă prin care trebuie să treacă, se împrietenește cu alte mămici prin parcuri sau cere sfaturi de la mamă sau chiar de la soacră, totul pentru a fi sigură că face totul cum trebuie. Adevărul e că nimeni nu poate ști mai bine decât tine ce îi trebuie bebelușului tău.
Una din întrebările pe care și le pun majoritatea mămicilor chiar din prima lună de viață a bebelușului este ”Cum trebuie să fie alimentația la bebelușul meu? Ce alimente ar trebui să evit și ce alimente sunt potrivite?”. Vom afla împreună în cele ce urmează.
Diversificarea la bebeluși.ro susține că diversificarea alimentelor la bebeluși ar trebui să înceapă undeva la vârsta de 6 luni, pentru bebelușii care au fost hrăniți exclusiv de la sânul mamei, și mai devreme cu 1-2 luni dacă bebelușii au fost hrăniți cu lapte praf.
Alimente permise la 6 luni
Diversificarea alimentației bebelușului se face treptat, începând cu luna a șasea, cu introducerea câtorva fructe precum măr, banană, piersică sau pară, și legume precum morcov, țelină sau dovlecel.
Alimente permise în perioada 6-9 luni
Începând cu lua a șaptea, gama de fructe și legume devine mai largă, putem adăuga struguri, kiwi sau pepene, dar și ardei sau cartofi. În plus, putem introduce carnea de pui sau curcan, ovăz, porumb, iaurt și gălbenuș de ou.
Alimente permise în perioada 9-12 luni
În cel de-al patrulea trimestru, putem spune că alimentația bebelușului este foarte diversificată. În coșul de cumpărături ar trebui să apară deja alimente precum mango, curmale, conopidă, spanac, roșii, pastele sau brânza de vaci.
Alimente permise după 1 an
După ce bebelușul împlinește vârsta de 1 an, planul de alimentație poate conține orice tip de fruct sau legumă, cereal sau carne. Cu alte cuvinte, după vârsta de 1 an, copilul are voie să mănânce orice, dar cu moderație. În această perioadă se formează și preferințele culinare, așa că s-ar putea să aveți puțin de lucru în convingerea copilului să mănânce anumite alimente.
În concluzie, este bine să urmăriți ce alimente sunt permise în anumite perioade, dar nu neglijați nevoile și poftele bebelușului. De asemenea, în primele luni de diversificare a alimentelor, este indicat ca toată mâncarea să fie pasată sau servită sub formă de supă, pentru a evita riscul înecului. Tot din acest considerent, toate alimentele mici precum struguri, stafide sau boabe de mazăre, vor fi oferite copilului doar în prezența unui adult, și pe cât posibil, după vârsta de 10-11 luni, când copilul își dezvolta abilitatea de a mesteca. În rest, instinctul de mamă îți va spune de ce are nevoie copilul tău.
Găsește informații complete despre diversificare pe Diversificarea la bebeluși .ro