„Viața mea nu mai e la fel! Nu mai am timp de nimic de când am copil! E groaznic cu doi copii!” Probabil că și tu ai gândit așa cel puțin o dată despre viața ta de părinte, poate nu neapărat ultima variantă dar prima cel puțin este valabilă pentru toată lumea. Am adunat 10 reguli de aur pe care să le aplici ca să ai viață ușoară cu copilul.
Mai toți părinții pe care îi cunosc recunosc că sunt mari schimbări în viața lor după venirea copilului, nu mai zic dacă au doi copii. Ce ai putea să faci că viața ta de părinte să fie mai previzibilă, mai organizată și să îți permită să faci mai multe dintre lucrurile importante pentru tine (care tin si de nevoile tale). Iată cele 10 reguli de aur ca să ai viaţă uşoară cu copilul. Sau copiii!
1. Stabileşte reguli: Fii ferm şi perseverează în aplicarea regulilor
Printre regulile pe care îţi doreşti să le vezi respectate sunt cele de siguranţă. Spre exemplu înainte de a ajunge în parc stabilește regula că nu are voie să se apropie singur de malul lacului la mai puțin de 1 m, iar dacă o încalcă va trebui să plecați acasă. Dacă o încalcă pleci acasă cu copilul, nu încerci să îl convingi că a greșit sperând că data viitoare să nu mai facă. Îi explici că nu te simți în siguranță când îl vezi făcând asta și pentru că este o regulă stabilită de dinainte, va trebui să plecați acasă din păcate. Nici ție nu îți convine că trebuie să plecați, dar nu se poate altfel. Dacă face o criză de plâns, poți aștepta să se liniștească, stând lângă el și apoi plecați. Dar fără furie, fără nervi fără țipete. Îi expui foarte calm problema.
Aplică aceeaşi consecinţă dacă comportamentul se repetă, până când copilul înţelege că ţii la regula stabilită şi nu vei renunţa la aplicarea consecinţei.
Eşti Pregatită Să Fii Mamă? 20 de Lucruri Pe Care Mi-Aş Fi Dorit Să Le Ştiu Înainte Să Am Copil
Alte exemple de reguli pe care să le stabiliți împreună că să ai viață ușoară cu copilul:
Reguli clare cu mâncarea și dulciurile
Masa de seară se ia la o anumită oră, iar dulciurile se pot mânca o dată pe zi, ca gustare după somn sau o dată pe săptămână (sau orice altă regulă pe care ai adoptat-o pentru familia ta).
Reguli cu folosirea device-urilor: telefon, tabletă, laptop, televizor.
Dispozitivele electronice nu pot fi folosite oriunde și oricând, lipsa unor reguli în utilizare îl confuzează și pe copil și duce la frustrări.
2. Stabiliți și respectați valorile familiei
Este important ca valorile familiei să fie discutate și asumate de către toți membrii, după care fiecare să fie răspunzător să urmărească dacă acestea sunt respectate. Acest lucru poate responsabiliza copilul și îl va ajuta să respecte regulile mai ușor.
3. Cere ajutor bunicilor, mătușilor, vecinilor, prietenilor
Apelează periodic la alte persoane care să poata stă cu puiul tău pentru ca tu să te poți ocupa de tine sau de casă. Orice ajutor este binevenit și pe termen lung se dovedește salvator. Când e vorba de îngrijirea copilului pauzele lungi și dese reprezintă cu adevărat cheia marilor succese.
4. Găsește ocupații pentru micul tău explorator: cursuri, sport sau ce-i place
Îl poţi înscrie la cursuri de actorie, la un cerc de artă sau un curs în weekend de 1.5-2 ore, în acest fel ai și tu timp pentru tine. Nu uita că este foarte util să facă și un sport, unde își consumă energia, învață disciplina și spiritul de echipă, înțelege și poate să accepte regulile mai ușor.
5. Pune limite și fii lângă copilul tău atunci când îi este greu să le accepte
Îl asculți, ești lângă el dacă plânge, îi arăți empatie și răbdare. Accepți plânsul lui și crizele de furie: sunt normale, corpul are nevoie să se descarce. Nu îi oferi bomboane doar că să se oprească din plâns. Sau nu îi oferi bomboane dacă te șantajează că va plânge. Stabilește prioritățile în familia ta: chiar dacă faci excepții, sănătatea dinților este mai importantă decât să nu facă un tantrum pentru că nu vrei să îi cumperi o acadea. În același timp trebuie să încerci să îi împlinești dorințe constant, cele mai multe dintre ele sunt simple, cum sunt joaca sau hârjoneala, de care orice copil are nevoie.
6. Conectează-te cu copilul cât de des îți permit timpul și jobul
Acesta este punctul cel mai important. Copiii au nevoie zilnic de conectarea 1 la 1. În felul aceste se construiește relația părinte-copil. Dacă nu poți stă seara 2-3 ore cu copilul tău, măcar încearcă jumătate de oră să fii acolo doar pentru el, cu hârjoneală, râsete și veselie. De cele mai multe ori este suficient pentru a-i umple rezervorul și a-i transmite că ești alături de el chiar dacă nu va vedeți în cea mai mare parte a zilei. Conectarea consecventă cu copilul face minuni, cu siguranţă vei avea viață ușoară cu copilul dacă acesta simte că îi eşti aproape.
7. Stabilește întâlniri cu alți prieteni cu copii
Copiilor le place cel mai mult compania altor copii, de aceea cele mai distractive sunt întâlnirile cu mai mulți copii, în felul acesta ei se vor juca împreună iar tu vei putea avea un moment de socializare cu mamele/părinții celorlalți copii.
Cum organizam un playgroup. Socializarea bebelusilor si a mamelor
8. Investeşte în resurse pe care să le foloseşti cu copilul tău
Când stai în casa mai mult decât ţi-ai dori, fie că este urât afară fie că este bolnav copilul, este util să ai la indemână planşe de colorat, cărţi de activităţi, seturi de modelaj în plastilina sau lut, Lego, puzzle-uri şi alte resurse educative care să îl țină ocupat pe cel mic. De multe ori, se va concentra pe o activitate suficient de mult timp încât să îți permiţi să faci și tu câte ceva pentru tine. Activităţile art & craft vor fi întotdeauna apreciate.
9. Organizează „tabere” peste noapte la prietenii copilului tău
Din când în când copilul tău se va bucura să meargă să doarmă peste noapte la unul dintre prietenii lui. Este distractiv și pentru el și pentru prieten. Probabil că și pentru tine, cine nu are nevoie de o pauză din când în când? Sau poate chiar de o noapte în doi?
10. Nu renunța!
Nimeni nu e perfect. Nu vei putea să aplici toate regulile din prima, copilul tău nu va fi întotdeauna cooperant, mereu poate apărea câte ceva care să îți strice planurile. Nu renunța! Cu perseverență atât tu cât și copilul veți vedea beneficiile acestor reguli și vor deveni obișnuințe care să aducă mai multă armonie în familie iar tu să ai viață ușoară cu copilul.
Succes!