Ce înseamnă de fapt agresivitatea copiilor? De ce manifestă uneori copiii un comportament agresiv? Cele mai importante cauze ale agresivităţii copiilor.
Adesea copiii trăiesc o durere sau frustrare pe care nu știu să și-o exprime altfel. Pentru că încă nu și-au dezvoltat auto-controlul și reacționează impulsiv. Pentru că reacţionează la controlul și pedepsele adulților sau pentru că au un model nepotrivit. Adulți care țipă, critică, controlează și pedepsesc în momentele în care își pierd controlul. Sau din nevoia lor de competitivitate pe care nu și-o pot exprima altfel. Mai ales băieții. Din nevoile lor biologice, temperamentale, nevoia lor de senzații și explorare, le crește reactivitatea și impulsivitatea.
Vezi şi: Cele Mai Interesante Festivaluri în 2016 din Bucureşti şi Cluj-Napoca
Trăim și am trăit mulți ani într-o cultură a pedepsei, într-o cultură în care nesiguranța și neîncrederea erau mult prea prezente în relații. Frica de respingere și abandon dar şi nesiguranța trăite de copii le amplifică acestora agresivitatea. Rupturile în relațiile părinte-copil sunt frecvente, cu cât copilul este mai mic, însă fundamental este să îi dăm sentimentul de siguranță și pentru a putea exersa, în timp, auto-controlul.
Copiii au nevoie să le simplificăm viața pentru a avea spațiu să crească frumos și fericiți.
Alte cauze ale agresivităţii copiilor care se manifestă frecvent şi sunt adesea ignorate sunt depresia și anxietatea copilului. Un copil deprimat va reacționa cu agresivitate, cu furie, tristețe exprimată în acest fel, sau cu anxietate. Când îi este teamă, el este neliniștit și nesigur, se îngrijorează și nu știe cum să facă față îngrijorărilor. Îi este teamă de evaluarea din partea celorlalți și îi este frică de agresivitate. În final şi el va reacționa agresiv.
Neliniștile noastre, graba, programul încărcat cresc neliniștea și anxietatea copilului. Și așa acesta își pierde răbdarea, capacitatea de a sta atent în prezent, de a fi prezent. Și menține impulsivitatea. Copiii au nevoie să le simplificăm viața pentru a avea spațiu să crească frumos și fericiți.
Copilul are nevoie de noi, să îi vedem durerea și nevoile, să nu se simtă singur, să simtă că suntem alături de el și îl sprijinim și protejăm.
Pedeapsa este forma prin care agresivitatea se amplifică. Acest lucru nu se întâmplă neapărat direct, însă copilul adună furie, frustrare și durere pe care le va exprima prin alte forme de agresivitate. Bârfa și judecarea celuilalt sunt printre formele frecvente de agresivitate, mai ales în rândul fetelor care au nevoie de conectare emoțională.
Pe de altă parte, neînțelegerea nevoilor emoționale ale băieților îi face să se simtă adesea neînțeleși și să fie reactivi prin comportamente agresive. Copilul are nevoie de noi, să îi vedem durerea și nevoile, să nu se simtă singur, să simtă că suntem alături de el și îl sprijinim și protejăm.