O seara plina de energie si veselie alaturi de copii la evenimentul Danonino de la The Little Gym
Sala de gimnastica pentru copii de la The Little Gym viu colorata, vesela, cu saltele moi, isi astepta micii invitati la rostogoliri si giumbuslucuri.
Joi seara dupa ora 5, sala cea spatioasa si primitoare s-a umplut de copii energici, veseli si jucausi si de parinti dornici de a-si vedea copiii in actiune. Copiii au avut parte de distractie alaturi de personajul Dino de la Danonino si de antrenorii de la The Little Gym care i-au introdus in lumea plina de energie a sportului.
Parintii i-au insotit pe copii in aventurile cu Dino sau au participat la prezentarile despre autonomia si nutritia copilului prescolar oferite de Danonino prin Delia Lungu, Psiholog si Luiza Pirvu, Doctor si Consultant in nutritie.
Evenimentul moderat de Simona Dragomir (Balanescu) de la Itsy Bitsy, a reunit peste 40 de adulti si 40 de copii: mamici cu copii, bloggeri, redactori de parenting. Mamicile si bunicile prezente au fost foarte interesate de cele doua teme, au pus intrebari, au cerut sfaturi si cu siguranta, au plecat mai informate dupa acest eveniment.
IUBIREA, energia si autonomia sunt printre elementele cheie de care are nevoie un copil pentru a creste sanatos si armonios.
Ce face ca un copil sa fie fericit?
Sa aiba energie sa faca lucruri si sa i se permita sa exploreze, sa fie autonom, dar in primul rand are nevoie de IUBIRE.
Partea cu energia se rezolva mai usor, printr-o nutritie echilibrata, insa pentru a creste un copil autonom e ceva mai mult de lucru si e nevoie de implicare din partea parintilor.
Dupa varsta de 1 an, cand copiii incep sa mearga, vedem o mare nevoie a lor, aceea de a explora dar si de a-si manifesta autonomia. Copiii au nevoie sa fie lasati si incurajati sa faca lucruri, sa descopere, sa întrebe, caci doar asa vor invata si vor capata incredere in ei si se vor acomoda cu mediul din jurul lor.
Dar ce inseamana autonomia copiilor?
Autonomia presupune ca un copil sa faca independent si din proprie initiativa diverse activitati specifice varstei lui si este conditionata de varsta copilului, de temperament si de stilul parental. Copilul are nevoie sa fie incurajat si sustinut de parinte pentru a deveni autonom.
Ce nevoi au copiii in diferite etape de dezvoltare?
De la nastere si pana la 18 luni, copilul are nevoie de multa iubire si disponibilitate din partea parintelui pentru a construi un atasament puternic, care va sta la baza vietii emotionale de mai tarziu.
Cum ii putem acoperi aceste nevoi?
Sa fim prezenti cat mai mult langa copil si sa-i implinim nevoile fizice si emotionale. Daca raspundem doar din cand in cand la cerintele, nevoile bebelusului, acesta va tinde sa aiba un atasament nesigur, ezitant, care se traduce prin neincredere in sine si teama de lumea din jur.
De la 18 luni pana la 3 ani, nevoia majora a copilului este de a explora mediul din jur. Are nevoie de incurajarile parintilor, sa simta ca parintele este disponibil si il sustine, participa impreuna cu el, se bucura si ii explica emotiile traite.
Nu ajuta la nimic sa urmarim copilul peste tot, sa ii spunem tot timpul ce sa faca sau ce nu are voie sa faca, sau si mai rau, sa ne distantam fata de copil. Este de preferat sa-i explicam copilului riscul de a face un anumit lucru sau de a proceda intr-un anume fel si cum il poate face în siguranță, decat sa-i interzicem sa il faca.
Cand copilul are 3-4 ani isi exprima nevoia de a-i fi recunoscuta identitatea. Un parinte rigid si care doreste sa controleze nu va putea intra in jocul copilului atunci cand acesta se joaca de-a pompierul sau de-a printesele. Copilul are nevoie ca parintele sa intre in jocul lui, sa-l sustina, să-i ofere noi perspective si sa-l încurajeze sa exploreze.
Cand copilul are intre 4 si 7 ani are nevoie mare de apreciere si acceptare.
Il sprijinim daca scoatem in evidenta ceea ce face bine si nu ne concentram pe ce face rau, renuntam la etichete si critica, il incurajam sa experimenteze cat mai mult in casa si afara.
Copilul tau este autonom?
Daca ai un prescolar nazdravan, verifica daca este si autonom:
– isi manifesta intentia de a face lucrurile singur?
– adoarme singur? doarme noaptea singur fara sa se trezeasca?
– maninca singur? stie sa ceara singur de mancare atunci cand ii e foame?
– se poate ocupa singur de activitatile legate de igiena personala?
– cat de bine se exprima? stie sa spuna ce doreste?
– se joaca singur, se implica in activitati cu alti copii?
Cum incurajam un copil sa fie independent?
Il sustinem atunci cand are initiativa, il ajutam sa isi creeze anumite deprinderi, ii oferim cat mai des posibilitatea sa aleaga, il indemnam sa invete din greselile proprii si cel mai important, il incurajam sa faca lucrurile singur, fara sa intervenim si fara sa il cocolosim.
Care sunt nevoile in alimentatia copiilor?
Pentru a creste sanatosi copiii au nevoie de un aport suficient de nutrienti in fiecare zi. Calitatea si varietatea reprezinta doua ingrediente de baza in alimentatia copilului. Astfel, daca cerealele, legumele şi fructele sunt surse de FIBRE, vitamine, minerale şi de ENERGIE, leguminoasele, carnea, ouale, lactatele, cerealele sunt surse de proteine. Mai avem nevoie si de grasimi (uleiuri presate la rece, unt, etc) si de carbohidrati (cereale, paine integrala, paste, orez integral, fructe).
Cu siguranta unii copii mai curiosi ne vor intreba de ce avem nevoie de proteine. Ei bine, proteinele sunt alcatuite din aminoacizi care sunt “caramizile” din care este costruit organismul nostru. Unii aminoacizi, numiti esentiali, nu se sintetizeaza in organism si trebuie luati din surse alimentare. Proteinele de origine animala (carne, lactate, ou) contin toti aminoacizii esentiali, in timp ce proteinele vegetale nu sunt complete.
De unde ne luam energia?
La copiii de 3-6 ani, necesarul de calorii poate fi acoperit in felul urmator: 50% din carbohidrati, 25% din grasimi si 25% din proteine.
De ce este important CALCIUL in alimentatia copilului ?
Un element important de care au nevoie copiii este calciul, caci acesta participa la dezvoltarea sistemului osos, a dintilor si la activitatea nervoasa si musculara. Copiii au nevoie de cantitati de calciu de 2-4 ori mai mare/ kg corp decat adultii. Aportul suficient de calciu scade considerabil riscul de obezitate , iar un schelet bine dezvoltat si mineralizat in copilarie si bine mentinut de-a lungul vietii va tine la distanta osteoporoza la varste inaintate.
Surse bune de Calciu/ 100 g produs :
- Lapte 110-130 mg
- Iaurt si branzica de copii 130-180 mg
- Boabe de soia mature, fierte-102 mg
- Bame – 82 mg
- Praz crud – 59 mg
- Broccolli crud – 47 mg
- Portocală – 40 mg
Iaurtul si branzica pentru pitici sunt gustari usoare si îmbogațite in calciu si vitamina D si contin proteine, carbohidrati si grasimi. Iaurtul este usor digerabil si are bacterii prietenoase, iar branzica are un aport nutritional important pentru a-i asigura copilului tau energie pentru toata ziua. Si pentru ca doza zilnica de calciu este de 800 mg de Ca pe zi, produsele Danonino sunt o sursa importanta de calciu si vitamina D (cca un sfert din necesarul zilnic al copilului in 100 g Danonino).
Nu uitati asadar ca pentru a asigura o crestere si dezvoltare armonioasa a copiilor acestia au nevoie de IUBIRE, energie si autonomie.
Evenimentul Danonino s-a incheiat cu o tombola, iar un copilas il va primi in vizita pe Dino in perioada urmatoare.
Pentru mamici cu copii voinici, Danonino a lansat o campanie prin care mamicile sunt incurajate sa participe la concursul „Inscrie dovezile de voinicie ale copilului tau!” pe www.danonino.ro. Participantii pot castig „O zi cu Dino!” : personajul Dino poate veni la voi acasa, la petrecere, la gradinita sau in parc, sa aduca veselie si distractie!