Lansare de carte si dezbatere pentru copii si parinti : Cele trei mari religii monoteiste pe înțelesul copiilor: creștinism, iudaism, islam – lansare de carte și dezbatere
Copii si parintii sunt asteptati joi, 18 iunie 2015, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu ocazia lansării cărții Dumnezeu, Iahve, Allah. Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir răspund la 100 de întrebări ale copiilor despre cele trei mari religii monoteiste, publicată la editura Humanitas, copiii și părinții sunt invitați la o dezbatere și sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa, refăcând premisele ediției franceze, trei specialiști în creștinism, iudaism și islam. Invitații sunt pr. dr. Michel Kubler, unul dintre autorii cărții, doctor în teologie al Universității Catolice din Lyon, director al Centrului de Studii Bizantine şi Întâlniri Ecumenice „Sfinţii Petru şi Andrei”, București, prof. dr. Madeea Axinciuc, director al Programului de Studii Religioase, Universitatea din București, prof. dr. George Grigore, director al Centrul de Studii Arabe, Universitatea din București și Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas.
Printre marile religii ale lumii, există trei care predică credinţa într-un singur Dumnezeu: iudaismul, creştinismul şi islamul. Acestea s-au dezvoltat de-a lungul secolelor precum ramurile maiestuoase ale unuia şi aceluiaşi copac. Fiecare dintre ele are propriile reguli, propriile gesturi, propriile rugăciuni, propriile sărbători, adesea destul de greu de înţeles. În cartea de faţă sunt adunate răspunsurile la mai bine de o sută de întrebări primite de la copii, răspunsuri care ne ajută să ne cunoaştem mai bine religia şi să descoperim cum trăiesc şi alţi credincioşi.
„Cartea aceasta îşi propune să răspundă la întrebările copiilor despre cele trei mari religii monoteiste. Ediţia originală, care a apărut în Franţa, a devenit bestseller şi a fost tradusă în mai multe ţări. Limba română este cea de-a zecea limbă în care se publică. Apariţia acestei ediţii în limba română, într-un context în care despre religie se vorbeşte în fel şi chip, este un prilej de bucurie. Căci, din păcate, în zilele noastre religiile ni se arată de prea multe ori sub chipul rătăcirilor fundamentaliste şi sunt percepute ca o ameninţare pentru libertate. Cum să vorbeşti despre Dumnezeu când islamul pare să refuze democraţia, iudaismul se vede asimilat sionismului, iar creştinismul este respins din pricina dominării reale sau presupuse a societăţii? Răspunsul se află în această carte: despre Dumnezeu se poate vorbi prezentând cât mai exact izvoarele şi practicile acestor confesiuni religioase, fără a le înfăţişa conflictual şi fără a le pune în opoziţie cu ceea ce fiinţa umană are mai bun în ea. Pentru a descoperi adevărata bogăţie a chipului lui Dumnezeu, era necesară această diversitate de autori. Şi ce dovadă poate fi mai grăitoare pentru faptul că Dumnezeu este unul şi acelaşi, dacă nu prietenia care, datorită lui, s-a legat între noi, autorii?“ (Pr. dr. Michel KUBLER).