Cum descifram ce ne spun copiii…

Ce poti invata de la un atelier pentru parinti

Sunt preocupata de educatia copilului meu de aceea incerc sa citesc cat mai mult si sa aflu din diverse surse informatii care mi-ar usura viata.

Ce imi doresc? Timpul petrecut cu fetita mea sa fie de calitate, sa stiu sa reactionez adecvat la frustrarile ei, sa invat sa fiu empatica, sa fiu in masura sa-i ofer sprijinul de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, fara frici, prejudecati, fara sa apelez la pedepse sau recompense. Este un rol destul de dificil si asa cum se intampla cred si la voi, mai rar trece o zi fara sa avem o lupta 🙂

Si dorind sa aflu mai multe despre ce se afla in spatele comportamentelor copiilor, am ajuns la Atelierul pentru parinti – Masca si jocul, sustinut de Catalina Hetel, psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana si in terapie de familie (pe site avem si un Articol despre Educatie scris de Catalina).

Ce am invatat de aici?

Cu ajutorul Catalinei, am facut impreuna cu ceilalti parinti participanti, un exercitiu care ne-a ajutat sa ne punem in locul copilului, sa ne imaginam ce simte, cum vede lumea de acolo. Am incercat sa dam explicatii de adult pentru anumite atitudini si comportamente, sa vedem cum ii percepe copilul pe ambii parinti si rolurile asumate de fiecare si ce avem de facut la fiecare situatie in parte.

Am tot incercat eu sa fiu empatica pana acum, dar cumva pornind de la a-i intelege nevoia de moment. Ce nu am facut pana acum si “am invatat” la acest atelier este sa ma pun in postura fetitei mele, sa ma uit cu ochii ei la noi, parintii si la lumea din jur si sa incerc sa imi imaginez ce gandeste. In acest fel pot sa identific si nevoia dar ma intai de toate ce gandeste si ce simte.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

Si pentru ca unii dintre noi am venit si cu “o tema de acasa”, am primit la finalul atelierului si recomandari referitor la ce putem face. Din aceste intalniri cu parintii, ne dam seama ca avem aceleasi probleme cu totii, ca situatiile traite si care noua, ca familie, ni se par poate iesite din comun, sunt de fapt obisnuite si se regasesc la mai toti copiii in diferite etape de dezvoltare.

 

In timp ce noi, parintii am despicat firul in patru, copiii si-au vazut de distractie in curtea spatioasa de la Crayon Club si au pictat si modelat cu Nicoleta Rusu de la Tapusele.

crayon club10

 

crayon club4

Inca nu stiu tema atelierului urmator, dar cu siguranta ca orice familie cu copil mic se poate regasi in situatiile si experientele care vor fi abordate.
Articol scris de Zina – GoKID.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU