Spalatul pe dinti trebuie sa inceapa odata cu aparitia primului dintisor la bebe...iar acest lucru variaza foarte mult de la copil la copil. Asadar cum ii convingem pe copii sa se spele pe dinti?
La unii bebelusi dintisorii incep sa apara de la 3 luni iar la altii de la 18 luni. In general insa, primii dinti apar in jurul varstei de 7 luni.
Ingrijirea dintilor se face prin spalare cu o perie moale si cu pasta de dinti speciala pentru copii, deoarece atunci cand sunt mici copiii inghit pasta si trebuie sa va asigurati ca acest lucru nu este daunator sanatatii lor.
Daca la bebe de 6-7 luni e mai simplu sa-i speli dintisorii, caci totul pare o joaca, mai ales ca-i face si placere sa-i perii gingiile dureroase, cand creste un pic mai mare e posibil sa nu mai fie atat de incantat sa umbli cu periuta prin gurita lui.
De aceea, periajul trebuie sa inceapa la o varsta frageda ca sa se obisnuiasca cu periuta si oricum recomandabil este sa-l incurajati sa se spele singur, atat cat poate la inceput, ca intr-o joaca. Incepeti periajul fara sa folositi pasta de dinti iar dupa ce s-a familiarizat cat de cat cu periuta, puteti pune si pasta.
Nu transformati spalatul pe dinti intr-o lupta, incercati sa gasiti metode prin care sa-l atrageti pe cel mic catre periaj si sa-i placa acest lucru.
Ce puteti face pentru ca spalatul pe dinti la cei mici sa fie floare la ureche?
– Cantati un cantecel despre spalatul pe dinti prin care sa-l antrenati pe copil sa participe
– Puteti implica un personaj in acest proces: de exemplu sa mearga la spalat pe dinti impreuna cu un iepuras care sa-l asiste si sa-l astepte sa termine
– Folositi o clepsidra sau setati o alarma de la telefon ca sa stie clar cate minute are la dispozitie. Faptul ca stie de la inceput ca periajul dureaza un timp limitat ii va da o anumita siguranta
-Daca nu va lasa deloc sa umblati cu periuta in gurita, incercati sa-i dati voie sa va spele el mai intai pe dinti si dupa aceea sa fie si el spalat
– Lasati-l pe copil sa se spele singur asa cum poate si apoi il rugati sa va lase sa verificati daca s-a spalat bine. Acesta este momentul in care puteti interveni si finaliza asa cum trebuie periajul.
– Dupa ce a prins putina experienta si a mai crescut (dupa 4-5 ani), il puteti lasa sa se spele pe dinti fara sa mai interveniti. Trebuie sa verificati insa daca periajul s-a efectuat corespunzator.
– O alta metoda de a-l face sa coopereze la periaj, este sa-i povestiti despre carie si consecintele ei. Bineinteles ca va puteti folosi si de spectacolele educative de teatru despre spalatul pe dinti care se organizeaza pentru copii.
In afara de periajul dintilor care este recomandabil sa fie de 2 ori pe zi, nu uitati de vizita la medicul stomatolog macar o data pe an, pentru a preveni agravarea unor probleme dentare care ar putea aparea.
SFAT MEDIC
Igiena orala a copilului in 3 pasi simpli
Obiceiurile bune se invata inca din copilarie. De aceea, iti voi recomanda 4 pasi pe care, daca ii urmezi zilnic, vei asigura copilului tau un zambet sanatos.
Pasul 1: Periajul dentar. Acesta se realizeaza cu o periuta de dinti adecvata varstei copilului, pe care o poti gasi in supermarket sau farmacie. Pe aceasta periuta se adauga pasta de dinti pentru copii, cam cat un bob de mazare. Pasta de dinti este aromata si, in plus, actioneaza chimic asupra placii microbiene. Atentie! Pasta de dinti cu fluor trebuie introdusa abia dupa ce copilul a implinit doi anisori.
Pasul 2: Ata dentara. Spatiul dintre dinti nu poate fi curatat decat folosind ata dentara sau, in limba engleza, dental floss. Daca neglijam aceasta metoda preventiva, atunci pot aparea carii interdentare, in oglinda, adica situate pe suprafetele a doi dinti vecini care privesc una spre alta.
Pasul 3: Clatirea gurii. Pentru a clati dupa un periaj obisnuit, se foloseste apa curata, la temperatura camerei. Exista insa si apa de gura, care contine substante antibacteriene capabile sa indeparteze placa microbiana. De asemenea, aceasta apa de gura contine cantitati optime de fluor care, aplicat pe dinti, va intra in structura smaltului si il va face mai rezistent. Atentie! Dintii recent erupti pe arcada sunt mai „receptivi” la fluor decat dintii „cu vechime”.
Pasul 4: Guma de mestecat fara zahar. Atunci cand copilul dumneavoastra consuma alimente sau bauturi pe parcursul zilei si nu are la indemana periuta si pasta de dinti, ii puteti oferi guma de mestecat fara zahar care ajuta la stimularea fluxului salivar si la netrualizarea acizilor placii bacteriene care se formeaza in gurita dupa fiecare masa. Oferitri guma de mestecat copilulul dumneavoastra doar daca acesta este suficient de mare incat sa inteleaga ca nu trebuie sa o inghita sau sa o metece mai mult de 20 minute dupa fiecare gustare sau bautura.
NU UITA!
Daca esti in parc cu micutul si acesta vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si consuma alimente sau bauturi fara a –si putea peria dintisori ulterior, ii poti recomanda sa mestece timp de 15-20 de minute dupa fiecare masa, o guma de mestecat pentru copii, fara zahar. Gustul placut al gumei de mestacat fara zahar o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata. De asemenea, prin mestecarea gumei, saliva secretata va realiza o autocuratire a guritei copilului protejandu-lde carii. Orbit for KIDS cu cele doua arome: Bubble Gum sau Tropical Fruit este alegerea ideala pentru a va asigura ca micutul are dinti curati si sanatosi pe tot parcursul zilei !
Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!