La ce ne foloseste Inteligenta emotionala? Care sunt factorii care favorizeaza dezvoltarea inteligentei emotionale şi care sunt tipurile de temperamente?
Sa incepem prin a intelege ce inseamana inteligenta emotionala.
Inteligenta emotionala este capacitatea de a constientiza emotiile astfel incat sa iti poti controla, exprima si gestiona emotiile in viata de cu zi.
Ea este legata de concepte precum iubire, empatie, constiinta, si nu are legatura cu coeficientul de inteligenta pe care il stim cu totii – IQ.
Inteligenta emotionala se bazeaza pe anumite aptitudini potentiale innascute: sensibilitate emotionala, memorie emotionala, capacitatea de procesare emotionala si capacitatea de invatare emotionala. Aceste caracteristici innascute pot fi dezvoltate si cultivate de-a lungul vietii sau, din conta, pot fi degradate, acest lucru depinzand foarte mult de modul in care suntem crescuti si educati in copilarie si adolescenta.
Educă Inteligența Emoțională prin Artă: 10 Activități Creative de Exprimare a Emoțiilor
La ce ne foloseste Inteligenta emotionala?
Inca de cand ne nastem noi avem capacitatea de a trai emotiile si de a cere emotional ceea ce avem nevoie. Sa ne gandim la bebelusul care este trist si anxios si astfel comportamental plange la plecarea mamei iar acum vine procesul de dezvoltare a inteligentei emotionale cand mama raspunde la nevoile copilului.
Copilul observa cand mama este atenta la nevoile lui: cand ii este foame, cand vrea atentie si incurajare ca vrea sa invete sa mearga, observarea si incurajarea din partea mamei cand el depune efort sa spuna primul cuvant, cand il doare ca ii creste primul dintisor, cand estetic copilul este frustrat ca ii cad primii dintisori.
Care sunt factorii care favorizeaza dezvoltarea inteligentei emotionale?
Rolul primar in dezvoltarea inteligentei emotionale il are familia iar factorii favorizanti pentru cresterea unui copil dezvoltat emotional sunt: familia, mediul si temperamentul copilului.Tinand cont de cei 3 factori putem sa pregatim un copil pentru viata adulta.
Sa o luam pe rand exemplificand:
Familia
Sta la baza formarii copilului. Daca in familie este inteles si membrii familiei empatizeaza cu copilul, daca acasa este un camin unde copilul se simte in siguranta si comunicarea libera este permisa atunci copilul va creste armonios si se va dezvolta inteligenta emotionala.
Mediul
Acolo unde copilul traieste si socializeaza frecvent, iar limitele sunt intelese si explicate cu dragoste si atentie, acela este mediul propice pentru dezvoltarea sa ca individ.
Temperamentul
Nu există temperamente pure. Etimologia latină a cuvântului „tempera – temperare”, care înseamnă „a amesteca”, sugerează acest lucru. In mod potential, trasaturi apartinand tuturor tipurilor de temperament coexista in fiecare persoana, insa unele se manifesta mai pregnant decat altele. Asadar, temperamentul fiecarei persoane este o combinatie unica, originala, care il individualizeaza.
Iti recomandam si:
Copilul meu nu vrea să îşi facă lecţiile. Cum îi poţi oferi ajutor la teme?
Clasificarea tradițională zice ca exista patru temperamente:
- sanguin sau sangvin (temperament comparat cu aerul, primăvara, sangele, dopamina, tinerețea, magicianul)
- coleric (temperament comparat cu focul, vara, bila galbena, testosteronul, seceta, razboinicul)
- melancolic (temperament comparat cu pamantul, toamna, bila neagra, serotonina, seara, poetul)
- flegmatic (temperament comparat cu apa, iarna, flegma, estrogenul, noaptea, regele)
Tinand cont de temperamentul copilului, putem sa dezvoltam inteligenta emotionala pentru ca maturitatea sa se instaleze la varsta optima.
Inteligenta emotionala bine dezvoltata inca din primii ani de viata ajuta ca individul sa aiba o viata armonioasa si capacitatea de a vedea partea buna din orice situatie si de a gasi solutii eficiente atat lui cat si mediului in care traieste.
Putem sa-i ajutam pe copii sa isi dezvolte inteligenta emotionala prin programe coordonate de psihologi, traineri, avand beneficii multiple, de la interactiune sociala pana la starea de bine.
Prin programa conceputa pentru cursul de dezvoltare a inteligentei emotionale la copii pe care il sustin in propiul cabinet copiii au oportunitatea să observe, să demonstreze, să experimenteze, să modifice şi să fie recompensaţi pentru achiziţii, ceea ce facilitează utilizarea lor în contexte sociale. Practic este un curs în care grupul în sine creează oportunităţi de exersare de abilităţi sociale şi emoţionale.
De asemenea, cursul îi ajută foarte mult pe copii, mai ales pe cei din gimnaziu, să se adapteze mult mai bine la mediul scolar, să-și facă mult mai ușor prieteni și să relaționeze mult mai eficient cu profesorii și colegii. Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale influenţează dezvoltarea cognitivă, pregatirea şi adaptarea la mediu şi previne apariţia problematicii datorate dezechilibrelor emoţionale şi comportamental.
Despre autor:
Sunt Teodora Oproiu si sunt psiholog clinician iar inainte de toate sunt mama a doi copii. Am o fetita de 6 ani si un baietel 3 ani iar ei sunt motivatia zilnica ca se poate mai bine.
Am cercetat si ma fascinat domeniul de Emotie inca din timpul facultatii de Psihologie astfel ca lucrarea de licenta a fost o cercetare despre Inteligenta Emotionala, sub coordonarea Prof. univ. dr. Irina Holdevici Am invatat mult si m-am dezvoltat in domeniul cercetat astfel incat acum imi vine mult mai usor sa acumulez informatiile la zi.
Contact:
- E-mail: [email protected]
- Tel. 0733 545 834
- Website: www.psihologmed.ro
Vezi si:
Unde mergem cu copilul in weekend