Virgil Stănescu, preşedintele clubului de baschet Steaua CSM EximBank, propune deschiderea curţilor şcolilor pentru copii, astfel încât aceştia să poată face mişcare după orele de scoală.
Este evident faptul ca în ţara noastră atât adulţii cât şi copiii sunt din ce în ce mai sedentari. Copiii au descoperit si îmbrăţişat tabletele, telefoanele şi in general ecranele, şi de aceea nu mai fac mişcare. Potrivit statisticilor, din cei circa 3,2 milioane de elevi în sistemul preuniversitar, doar 12.203 erau înregistraţi ca sportivi în anul şcolar 2014 – 2015; avem o pistă de atletism la 1,2 milioane de oameni iar România este pe locul 3 în Europa la obezitate.
În acest context, Virgil Stănescu, preşedintele clubului de baschet Steaua CSM EximBank, a propus, în cadrul unei dezbateri pe tema sportului, la care au luat parte membri ai guvernului, reprezentanţi ai administraţiilor locale, sportivi şi experţi din domeniu, deschiderea curţilor şcolilor pentru copii, astfel încât aceştia să poată face mişcare după orele de scoală. Curţile şcolilor, unde copiii pot juca un fotbal sau arunca o minge la coş, sunt cel mai adesea închise, pentru că şefii unităţilor scoale se tem de distrugeri sau de eventuale acte de violenţă pentru care ar fi traşi la răspundere.
„Mi s-a spus să îmi iau copilul după terminarea orelor, că nu îl pot lăsa în curtea şcolii. Curtea şcolilor ar trebui deschisă pentru copii. Parcurile sunt supraglomerate, străzile cu maşini, de ce nu putem deschide curtea şcolii? Putem propune un sistem, putem deschide curtea şcolilor în baza unui sistem pe bază de card, ca la bibliotecă sau pe carnet de elev”, a propus Virgil Stănescu.
Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei şi-au anunţat sprijinul pentru acest proiect.
„Da, se poate rezolva, trebuie discutat prin intermediul inspectoratelor şcolare cu fiecare şcoală, director, trebuie argumentat că în acele zile, ore când pot fi folosite terenurile sportive să fie încurajată această activitate, nicidecum să fie interzisă”, a menţionat Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei.
Dealtfel, Ministerul Educaţiei şi-a exprimat încă din iunie sprijinul pentru proeictul „Curtea şcolii”, conceput la Romanian Business Leaders (RBL) Summit – Virgil Stănescu fiind membru RBL. Acest proiect ar urma să devină proiect pilot în şase şcoli din Bucureşti şi va fi extins ulterior în oraşele mari din România, a reamintit Dumitru.
Forumul a avut loc în contextul în care Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat în dezbatere proiectul de act normativ vizând modificarea şi completarea Legii educaţiei şi sportului. Dezbaterea se va încheia pe 29 iulie a.c. iar proiectul de lege a stârnit numeroase controverse, mai ales în ceea ce priveşte modul în care (nu prea) s-a ţinut cont de părerea specialiştilor şi de felul în care a fost gândită finanţarea în sport.
Sursa: epochtimes-romania.com. Sursa foto: sfsharedschoolyard.org