De ce este atat de sensibila pielea bebelusului? [P]

Cum sa ingrijim si sa protejam pielea bebelusului. De ce este atat de sensibila pielea bebelusului?

Pielea este cel mai mare organ al corpului si bariera noastra de aparare intre mediul inconjurator si organele interne. La nastere, pielea este inca in dezvoltare si trebuie sa indeplineasca o sarcina extrem de importanta: adaptarea la mediul exterior. Acest proces se finalizeaza abia la varsta de 3 ani, de aceea, in primii ani de viata pielea este extrem de sensibila, uscata, se irita usor si este mai mereu rosie, cu mici eczeme.

Pielea – Prima linie de aparare

Pielea are rolul de a ne proteja de actiunea anumitor factori de mediu si de a reduce riscul infectarii virale prin contact direct cu obiectele din jurul nostru.

La nivelul acesteia sunt situate melanocitele, celule specializate care sub influenta enzimei tirozinice transforma tirozina in melanina. Substanta rezultata are rolul de a absorbii radiatiile ultraviolete pentru a ne proteja impotriva arsurilor solare, a imbatranirii premature a pielii si, in ultima instanta impotriva cancerului de piele. Melanina este si cea care da culoare pielii, parului si memebranei ochiului. De aceea, cu cat acestea sunt mai deschise la culoare, cu atat sunt mai expuse pericolelor din mediu.

Pielea ne protejeaza atat prin functiile care au loc in interiorul sau, cat si prin actiune exterioara. Aceasta este in fapt o suprafata acida, care neutralizeaza microorganismele patogene cu care intram in contact atunci cand atingem diverse obiecte. De asemenea, pielea este acoperita de o pelicula hidrolipidica ce mentine intacte tesuturile externe si impiedica patrunderea in organism, pe aceasta cale, a diversilor agenti patogeni.

In primele luni de viata, insa, pielea are un pH neutru, adica nu are aciditate si nici nu prezinta filtrul hidrolipidic deoarece lipidele din stratul cornos al pielii au o dispunere dezordonata si nu pot mentine pelicula de grasime de la suprafata pielii. Aceste caracteristici le va dezvolta in timp, insa pentru inceput pielea bebelusului are nevoie de o ingrijire speciala care sa contracareze aceste lipsuri. In caz contrar, pielea va fi expusa multor riscuri, printre care deshidratare, iritatie, leziuni usoare sau infectii.

Atentie la scutece, baita si detergenti

Regula de baza in ingrijirea pielii bebelusilor este evitarea contactului prelungit cu diverse obiecte care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor, mentinerea curateniei pielii si evitarea contactului cu substante care pot irita pielea.

Imbaierea bebelusului in fiecare seara este obligatorie, iar produsele pe care le utilizam in acest scop trebuie sa fie cu potential alergen scazut, sa nu contina substante care usuca pielea. De asemenea, trebuie sa acordam o atentie deosebita curatirii zonelor mai greu accesibile, precum pliurile de la incheieturi, in care se pot dezvolta agentii patogeni.

Scutecele trebuie schimbate rapid si trebuie fixate suficient de lejer, pentru a nu crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor care pot cauza, in final, infectii si iritatii la nivel cutanat. Materialele, in special textilele, care intra in contact cu bebelusul trebuie sa fie delicate, sa permita pielii sa respire si sa nu fie tratate cu substante cu potential iritant. De aceea, detergentii utilizati pentru spalarea hainelor celui mic trebui sa fie hipoalergeni si creati special pentru pielea sensibila.

Pentru ca pielea bebelusului este inca deficitara in melanina, este de evitat expunerea sa la radiatii ultraviolete pana la adaptarea completa a stratului epidermic la conditiile mediului exterior.

Protectie naturala pentru pielea bebelusului

Calendula SprayPentru ingrijirea pielii celui mic putem utiliza produse pentru piele sensibila, extracte naturale care sa calmeze, sa reduca nivelul stresului oxidativ si sa sustina refacerea normala a tesuturilor lezate. Calendula Spray, de la Secom®, contine extracte naturale de galbenele, gotu kola si acid lactic, precum si suc din aloe vera si musetel. Produsul este sub forma de spray, de aceea se poate aplica usor pe intreaga suprafata a pielii, inclusiv in zonele mai greu accesibile precum cutele. Fiind delicat cu pielea, Calendula Spray este potrivit atat pentru pielea bebelusilor cat si pentru tenul matur sensibil.

Calendula Spray contribuie la calmarea pielii iritate si reduce nivelul stresului oxidativ. Produsul sustine regenerarea tesuturilor epidermice prin promovarea regenerarii cutanate si asigurarea hranirii optime a pielii, prin favorizarea sintezei fibrelor de colagen si a structurilor proteice implicate in stabilizarea retelei de colagen. Calendula Spray are efect antimicrobian, de aceea contribuie la reglarea florei cutanate, iar prin efectul puternic antioxidant contribuie la contracararea degradarii colagenului si a elastinei, precum si la reducerea defectelor de pigmentare cauzate de distributia inegala a melaninei.

Calendula Spray este recomandat si pentru sustinerea proceselor reparatorii in urma expunerii la radiatii ultraviolete. Acesta uniformizeaza pigmentarea cutanata si mentine un nivel optim de hidratare a pielii. Produsul sustine sinteza ceramidelor, lipide care imbunatatesc adeziunea celulelor din straturile superficiale ale pielii si capacitatea pielii de a mentine suprafata lipidica.

Calendula Spray face parte din gama de fito-dermatocosmetice naturale Life-flo®, oferita exclusiv de Secom®. Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate si frumusete.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU