De ce vitamine si minerale au nevoie copiii, in functie de varsta

Afla de ce vitamine si minerale au nevoie copiii, in functie de varsta lor, beneficiile acestora si care sunt principalele surse de vitamine si minerale.

Chiar dinainte de a veni pe lume, copiii devin o prioritate, iar sanatatea acestora se afla in centrul preocuparilor noastre.  Pentru a ne atinge acest obiectiv, copiii au nevoie de o alimentatie corecta, cu un aport optim de nutrienti, in functie de fiecare etapa a dezoltarii. Inainte de a invata alfabetul, copiii au nevoie si de vitaminele A, B, C, dar si de alti micronutrienti  care ii ajuta sa se dezvolte sanatos si armonios. Care sunt insa vitaminele si mineralele esentiale de care au nevoie si cum ar trebui ele sa fie dozate in functie de stadiul de dezvoltare?

Vitamina A

Retinolul (Vitamina A) este necesar pentru formarea rodopsinei, un pigment fotoreceptor din retina, integritatea epiteliului (tesut care alcatuieste invelisul pielii sau al mucoaselor), stabilitatea lizozomilor (formatiune din interiorul celulei, care stocheaza enzime, prezent in special in celulele sistemului imunitar, pentru a distruge agentii patogeni inglobati de acestea) si sinteza glicoproteinelor (proteine complexe care se gasesc in toate structurile organismului). Aceasta se gaseste in uleiul de ficat de peste, ficat, galbenus de ou, unt, dar si in carotenoizi provitaminici: legumele galbene sau cele cu frunze verde inchis, morcovi, fructe de culoare galbena. Deficitul acestei vitamine duce la cecitate nocturna (tulburare de vedere care impiedica oamenii sa distinga obiecte in lumina slaba), hiperkeratoza (ingrosare a stratului superior al epidermei, cu scuame, cojite), keratomalacia (distrugerea treptata a corneei, cauzata de uscaciunea corneei si conjunctivei), cresterea mortalitatii la copiii mici.1 

Complexul de vitamine B

Vitaminele B2, B3, B6 si B12 sunt esentiale pentru un metabolism sanatos si joaca un rol important in functionarea sistemului nervos si  a celui circulator2. Copiii care se confrunta in mod constant cu migrene pot avea un nivel insuficient de vitamine si antioxidanti in sange, afirma un studiu prezentat anul acesta in cadrul conferintei Societatii Americane pentru Studiul Migrenelor din San Diego3. Analizand rezultatele testelor de sange ale aproximativ 7800 de copii si adolescenti tratati pentru migrene, cercetatorii au observat ca un procent ridicat dintre acestia prezentau, in comparatie cu cei din populatia generala, un deficit de vitamina D, riboflavina (vitamina B2) si coenzima Q10, un compus asemanator vitaminelor ce contribuie la producerea de energie in interiorul mitocondriilor.

Migrenele cronice nu sunt insa singurul risc la care sunt expusi copiii care nu au suficient inclus in alimentatie complexul B. Carenta de vitamina B6 este asociata cu depresie si iritabilitate, dar se manifesta si la nivel fizic, putand duce la inflamarea limbii si ulceratii la nivelul gurii4.  Suplimentele de vitamina B6 sunt recomandate in special copiiilor afectati de autism, care nu pot sintetiza in mod normal acest nutrient esential.5

In schimb, vitamina B12 nu ar trebui administrata fara recomandarea unui pediatru, deoarece poate influenta actiunea anumitor medicamente sau a antibioticelor. Baietii si fetele cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani au nevoie de aproximativ 1.2 micrograme de vitamina B12 in fiecare zi, in timp ce copiii cu varste intre 9 si 13 ani au nevoie de 1.8 micrograme din acest nutrient.6

Vitamina C

Acidul ascorbic sau Vitamina C este una dintre cele mai importante Vitamine pentru sanatatea copilului. Principalele surse de Vitamina C sunt citricele, rosiile, cartofii, broccoli, capsuni, ardei grasi dulci. In primul an de viata, copiii nu au nevoie de un aport suplimentar de vitamina C decat  cel regasit in mod natural in laptele matern.7 Aceasta este cunoscuta mai mult pentru rolul pe care-l joaca in sistemul imunitar, insa Vitamina C mai este implicate in formarea colagenului, mentinerea integritatii oaselor si a vaselor de sange. Aceasta mai ajuta la sinteza carnitinei, hormonilor si a aminoacizilor, precum si vindecarea ranilor.8 In cazul in care copiii nu beneficiaza de doza optima de vitamina C in fiecare zi (sub 10 mg), acestia pot dezvolta scorbut9, o boala care cauzeaza oboseala, inflamarea gingiilor, pete pe suprafata pielii si dureri articulare, avand potential fatal.

Vitamina D

Vitamina D (colecalciferolul si ergocalciferolul) sau “vitamina soarelui” este cunoscuta pentru rolul pe care-l are in sanatatea sistemului osos, dar si in sistemul imunitar, asa cum arata datele ultimelor cercetari. Aceasta nu se regaseste in mod natural in foarte multe alimente, asa ca un suplimentarea  ei se recomanda chiar si in cazul sugarilor, care sunt expusi riscului de a nu beneficia de un aport optim din laptele matern10. Ouale si pestii uleiosi (macrou, somon, sardine si ton) sunt cele mai importate surse naturale de vitamina D11, insa expunerea la soare este principala modalitate naturala care sprijina organismul in absorbtia optima a acestui micronutrient. Un aport suplimentar  intre 8.5 si 10 micrograme de vitamina D este indicat in cazul sugarilor pentru a sprijini dezvoltarea normala a sistemului osos si a celui muscular, in timp ce copiii cu varste intre 1-4 ani au nevoie de un supliment de 10 micrograme12.

Calciul

Prezent in laptele matern, produse lactate, dar si in legume frunzoase si soia, calciul este cel mai raspandit mineral din organism si este un nutriment esential pentru dezvoltarea dintilor si sistemului osos.  Doza zilnica recomandata de calciu este de 700 mg pentru copiii cu varste intre 1 si 3, in timp ce copiii mai mari, cu varste intre 4-8 ani trebuie sa consume 1000 mg. Cei cu varste cuprinse intre 10-13 ani au nevoie de 1300 mg.13 Un aport optim de calciu este esential in special pentru fetele aflate in perioada adolescentei, fiind una dintre cele mai importante strategii pentru a reduce riscul fracturilor cauzate de osteoporoza la varste inaintate14.

Magneziu

Magneziul este implicat in peste 300 de procese enzimatice la nivelul organismului, fiind esential pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, prevenirea aritmiilor, sustinerea functiilor cognitive si fortifierea sistemului osos15. O dieta echilibrata, bogata in surse naturale de magneziu precum legumele cu frunze, fructele oleaginoase sau cerealele ar trebui sa acopere necesarul zilnic al copiilor din acest oligolement: 80 mg  pentru copiii cu varste cuprinse intre 1-3 ani, 130 mg pentru cei cu varste intre 4-8 ani si 240 mg pentru cei mai mari, intre 9-13 ani16. Totusi, copiilor afectati de tulburari din spectrul autismului sau copiii cu deficit de atentie li se recomanda suplimentarea de magneziu impreuna cu vitamina B, datorita proprietatii lor de a reduce hiperexcitabilitatea si de a imbunatati puterea de concentrare.17

Zinc

Zincul este esential pentru formarea celulelor nervoase si a legaturilor sinaptice, iar deficitul acestui oligoelement poate influenta dezvoltarea cognitiva, comportamentul si buna functionare a sistemului imunitar.18 Suplimentarea dietei cu zinc este una dintre strategiile folosite pentru sustinerea dezvoltarii mentale si motorii19 in randul sugarilor si copiiilor care nu beneficiaza  aportul optim de zinc in fiecare zi: 10 miligrame. Deficitul de zinc este responsabil pentru moartea a mai mult de 450.000 de copii din tarile aflate in curs de dezvoltare20, fiind asociat cu retardul dezvoltarii fizice si neurofiziologice, cat si cu o susceptibilitate mai mare in fata infectiilor cu potential fatal in randul copiilor.21

Fierul

Component important al hemoglobinei (celula din sange responsabila cu transportul oxigenului in tesuturi) si altor enzime din organism. Principalele surse de fier sunt faina de soia, carnea de vita, ficatul, leguminoasele si fructele de mare. Laptele matern asigura necesarul de fier al bebelusului pana la 6 luni, dupa aceasta varsta, copilul risca sa dezvolte anemie feripriva, o conditie care afecteaza, potrivit datelor Institutului pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului,  intre 46% si 51% dintre copiii sub 12 luni din Romania. Carenta de fier determina hypoxia anumitor organe (lipsa de oxigen) si functionarea defectoasa a acestora.

Multi Vitamin&Mineral de la Secom sustine dezvoltarea copilului prin formula cu 13 2-foto-de-ce-vitaminevitamine si 10 minerale, extrase din surse naturale. Formula este imbunatatita cu inozitol si colina si completeaza necesarul zilnic de vitamine si minerale ale
copilului. Produsul contribuie la: functionarea normala a sistemului imunitar, metabolismul energetic, metabolismul normal al fierului, crescand absorbtia acestuia, mentinerea concentratiilor normale de calciu si fosfor si la absorbtia si utilizarea normala a acestora.
Produsul este usor de administrat datorita gustului placut de portocale si mango si este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie si SNPCAR.

Referinte:
1. Manualul Merk de Diagnostic şi Tratament, editura All, 2014, pagina 28
2. Au nevoie copiii sanatosi de vitamine?, 
www.webmd.com
3. Deficitul de vitamine, corelat cu migrenele la copii, 
www.livescience.com
4. Vitamina B6, 
lpi.oregonstate.edu
5. Imbunatatirea tulburarilor neurocomportamentale la copii, 
www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Suplimentele de vitamina B12 pentru copii, 
www.livestrong.com
7. Doza zilnica recomandata de vitamina C, 
www.mayoclinic.org
8. Manualul Merk de Diagnostic şi Tratament, editura All, 2014, pagina, 29
9. Vitamina C, 
ods.od.nih.gov
10. Vitamine pentru copii, 
www.nhs.uk
11. Vitamine pentru copii, 
www.nhs.uk
12. idem
13. Calciul, 
ods.od.nih.gov
14. Nutritia in dezvoltarea oaselor, 
www.ncbi.nlm.nih.gov
15. Dozarea magneziului pentru copii, 
www.livestrong.com
16. Magneziu, 
ods.od.nih.gov
17. Magneziul si vitamina B6 reduc hiperexcitabilitatea sistemului nervos central, 
www.tandfonline.com
18. Tratamentul cu zinc administrat copiilor mai mici de 5 ani, 
www.ncbi.nlm.nih.gov
19. Zincul ajuta copiii sa creasca, 
www.webmd.com
20. Mortalitatea globala si regionala atribuita deficitului de zinc, 
www.ncbi.nlm.nih.gov
21. Zincul, 
lpi.oregonstate.edu

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU