Beneficiile muzicii la copii. Din pantecul mamei pana la orice varsta
Incepand cu copilasul care se afla in burtica mamei, continuand cu bebelusii, cu copiii de cateva luni etc, muzica face parte din viata noastra si, personal, consider ca fara ea, viata nu ar fi atat de frumoasa. Copiii folosesc muzica pentru a explora, pentru a invata, pentru a interpreta, a face fata situatiilor, si a se adapta cultural la lumea inconjuratoare (Neelly, 2007).
Cantatul reprezinta activitatea muzicala de baza in relatia dintre copil si mama sa. O legatura de atasament puternica se formeaza atunci cand mama si copilul sunt conectati in aceasta maniera si caile de comunicare sunt deschise.
Muzica poate sa elibereze de stres, sa ofere alinare, sa asigure suport emotional si sa ofere acel spatiu sigur in care identitatea si imaginea de sine a copilului sa isi gaseasca locul pentru o dezvoltare sanatoasa, armonioasa.
O mare parte din timpul petrecut intr-o zi de catre copiii intre 2 si 18 ani, este indreptata catre ingestia de materiale informative oferite de canalele media: TV, reviste si aici intra si muzica.
Astfel, ne putem intreba: cum este muzica utilizata si ce poate ea sa ofere copiilor nostri?
Atunci cand ne aflam in diferite magazine, se aude muzica, o ascultam pe telefon, la radio, face parte din coloana sonora a filmelor, mergem la concerte etc.
Muzica este esentiala in dezvoltarea umana si beneficiile pe care ea le ofera, sunt numeroase, deoarece muzica stimuleaza creierul prin actiunea sa la nivelul tuturor ariilor corticale!
Muzica faciliteaza dezvoltarea memoriei, dezvoltarea emotionala si identificarea starilor emotionale, dezvoltarea motorie fina si grosiera, coordonarea ochi- mana, constientizarea si controlul asupra propriului corp, relaxarea musculara si eliberarea de starile tensionale. Chiar daca nu fiecare copil este un geniu al muzicii, si poate nu va studia un instrument, sau nu va alege calea muzicii,el poate beneficia de pe urma acesteia, in special atunci cand ia forma stimularii senzoriale. Prin educarea ritmului , copilul invata sa isi simta propriul corp, sa isi coordoneze miscarile, sa isi pastreze echilibrul etc
Muzica si Terapia prin muzica ( Music Therapy), favorizeaza mentinerea atentiei, dezvoltareea creativitatii si valorificarea intregului potential de are copilul dispune.
Jocul prin muzica de improvizatie faciliteaza integrarea copiilor care prezinta intarzieri in dezvoltare si reprezinta o modalitate prin care se creeaza un context communicational, ideile si emotiile care apar in timpul jocului pot fi descoperite, recunoscute, exprimate si impartasite cu ceilalti din grup. Astfel dezvoltarea comportamentelor sociale si emotionale sunt stimulate: copilul isi autoregleaza emotiile, isi imbunatateste stima de sine, invata sa coopereze etc
Contactul timpuriu cu muzica, educatia muzicala timpurie favorizeaza dezvoltarea ariilor corticale raspunzatoare de dezvoltarea limbajului si gandirii. Studiile arata ca muzica este implicata in dezvoltarea emisferei stangi a creierului, care favorizeaza procesarea limbajului.
Deasemenea, cercetarile arata ca exista o legatura cauzala intre muzica si inteligenta spatiala ( abilitatea de a percepe lumea inconjuratoare cu acuratete si de a forma reprezentari ale lucrurilor). Acest tip de inteligenta prin care putem vizualiza imaginea completa a lucrurilor, este implicata in rezolvarea problemelor matematice, in procesele de analiza si sinteza.
Copiii care iau contact cu arta, cu muzica, de timpuriu, invata sa gandeasca in mod creativ si sa –si dezvolte capacitatea de a rezolva probleme, reusesc sa imagineze diferite solutii, isi depasesc limitele si ideile preconcepute. Pentru ei, intrebarile legate de arta nu au doar un singur raspuns.
Muzica ( terapia prin muzica) este utilizata cu rezultate deosebite in terapia copiilor cu intarzieri in dezvoltare, in terapia copiilor cu simptome din spectrul autist, in sfera tulburarilor senzoriale, a afectiunilor neurologice, intarzierilor in dezvoltarea motorie si trebuie utilizata in mod special in oncologia pediatrica si nu numai.
Ca parinti, avem responsabilitatea de a le oferi copiilor nostri sansa de a –si valorifica intregul potential de care dispun, prin facilitatarea accesului la muzica, in toate formele: concerte, ateliere de dezvoltare personala prin muzica, meloterapie, filme muzicale etc.
Laura- Simona Ciocoiu
psiholog- psihoterapeut
Centrul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala- Laura Ciocoiu
str. Ion Ghica nr. 1
Bucuresti, sector 3
tel. 0723366515
www.consiliere-psihoterapie.ro