6 Reguli Utile pentru Rutina de Vară în Familie. Ghidul Copilului Sănătos în Vacanţa Mare

Părinţi sau copii, pentru noi toţi venirea verii înseamnă şi vacanţă, care aduce cu sine schimbarea rutinei din fiecare zi. Nu ne mai trezim la prima oră, nu ne mai grăbim către grădiniţă sau şcoală, iar de acolo la muncă.

Toată rutina cu care eram obişnuiţi este însă dată peste cap! Regulile au şi ele tendinţa de a intra în vacanţă dacă nu decidem să ne adaptăm la schimbări. Copiii constată că ecranul le este mai la îndemână, la fel şi atenţia părinţilor.

Chiar dacă răsuflăm uşuraţi pentru că intrăm în vacanţă, nu trebuie sa uitam ca respectarea unor reguli de bază şi stabilirea unor noi rutine de fiecare zi ne ajută să avem o vară plăcută şi un copil sănătos până la finalul vacanţei şi după.

Iată o scurtă listă de reguli de respectat în familie, un mic ghid al copilului sănătos în vara aceasta:

1Stabilim rutina de vară

Până la urmă, copilul tău de-abia aşteaptă rutina de vară. Pentru că se simte în siguranţă atunci când programul este previzibil, el se va bucura să stabilim împreună câte repere după care se va derula vacanţa de vară. Este momentul potrivit pentru a-l ajuta să dobândească obişnuinţe sănătoase, care să îl menţină activ.

Facem împreună un plan la început de săptămână, programăm câteva activităţi distractive şi ieşiri. Perspectiva îl va încânta pe cel mic şi îl va face să fie ceva mai cooperant şi dispus să respecte regulile.

Vom stabili împreună intervale de ieşit în parc la locul de joacă, la bibliotecă, la restaurant sau într-un loc inedit, unde nu am mai fost niciodată.

Ne asigurăm că ştie când ne întoarcem acasă, când este timpul pentru a începe pregătirea mesei sau a ordinii şi curăţeniei, care este rutina de seară din care să nu lipsească joaca, băiţa, spălatul pe dinţi, povestea de seară şi mai ales momentul în care adoarme pentru ca a doua zi să aibă bateriile încărcate!

2Mâncăm sănătos la ore potrivite

Rutina din timpul anului ne obligă să menţinem o disciplină a orelor de masă. Chiar dacă copilul nu se duce la grădiniţă sau şcoală, într-o zi de vacanţă este bine să pregătim cu atenţie orele de masă şi gustările: să avem pregătite gustări la îndemână sau pacheţele de drum care să fie consumate la timp.

Acasă sau în parc, la plimbare sau la piscină, nu uităm să luăm cu noi fructe şi chiar legume, nuci şi sandwichuri care să conţină proteine.

Folosim timpul liber al copilului pentru a-l implica în achiziţionarea şi preparerea mâncării sănătoase. Ne putem gândi chiar să îngrijim o mică grădină!

3 Stabilim un orar al timpului petrecut în faţa ecranului

Nu de multe ori copiii asociază vacanţa cu mai mult TV, jocuri pe computer, desene animate. E logic: mai mult timp liber, deci mai mult timp la ecran!

Dacă entuziasmul începutului de vacanţă poate fi înţeles, în scurt timp este necesar să stabilim o rutină zilnică privind timpul petrecut în faţa ecranului. Aceasta trebuie să conţină timpi alocaţi şi reguli stricte care să evite negocieri interminabile în fiecare moment al zilei pentru încă un pic” de ecran:

  • Fără ecran la masă!
  • Timp limitat la 1h pe zi pentru intervalul 2-5 ani
  • Fără ecran cu 2-3 ore înainte de culcare!

Foarte important este ca atunci când copilul este în faţa ecranului să îl însoţim pentru a-I da explicaţii atunci când are nevoie şi pentru a-l ghida către găsirea de programe şi jocuri utile şi de calitate.

4 Ieşim la aer curat şi facem mişcare

Copiii se descurcă de minune la capitolul ăsta, iar noi putem creea cadrul de desfăşurare. Cei mai mici se bucură de ieşirile la locul de joacă şi în parc găsesc singuri modalităţi creative de a face mişcare. Cei mai mărişori se urcă pe biciclete, trotinete sau skateboarduri.

Reguli Utile pentru Rutina de Vară în Familie. Ghidul Copilului Sănătos în Vacaţa Mare 2Dacă copilul este ceva mai mare îi putem creea contextul în care să practice un sport individual sau de echipă. Vara posibilităţile sunt nenumărate, în funcţie de temperamentul şi abilităţile copilului: de la fotbal, bachet, escaladă, înot sau tenis, până la ieşiri inedite la activităţi care presupun mişcare: lansarea unui zmeu, plimbări în canoe, săritul cu coarda sau urcatul în copaci. În fiecare zi 60 de minute de mişcare fac minuni şi ne dau siguranţa că avem un copil sănatos în vara asta.

5 Respectăm ora de culcare

Dacă brusc nu mai avem oră de trezire este evident că şi ora de culcare îşi pierde un pic din rost. Dar rutina privind orele de somn este esenţială. Copiii care dorm puţin nu au energie pentru a face activităţile care îi menţin sănătoşi. În plus oboseala îi face mai puţin cooperanţi.

Toată ziua poate fi dată peste cap din pricina oboselii: copilul nu are energia pentru a respecta reguli şi termene, nu poate comunica eficientiar în final toate aceasta ajung să ne obosească ţi pe noi.

Ul alt efect nedorit al oboselii este acelă că corpul începe să simtă nevoia de stimulenţi puternici pentru a face faţă. Nu trebui să ne mire când copilul începe să ceară dulciuri mai mult decât de obicei.

În concluzie, încercăm să limităm pe cât posibil zilele în care depăşim ora de culcare.

6 Plecăm într-o excursie sau vacanţă inedită

Chiar dacă nu îşi dă seama, copilul iubeşte rutina! El ajunge însă să o aprecieze atunci când rupe ritmul şi o schimbă. O excursie sau o vacanţă departe de casă are acest dar. În plus îi deschide copilului noi perspective.

În vacanţă planificăm ieşiri în locuri frumoase şi în acelaşi timp kid-friendly, pentru ca fiecare să aibă câte ceva de făcut.

Dacă drumul e lung, ne pregătim de drum cu activităţi care să alunge plictiseala şi ne asigurăm că avem cu noi şi ceva remedii în caz de probleme de sănătate. Chiar drumul în sine poate genera probleme, sunt frecvente cazurile în care copiii se plâng de manifestări ale răului de călătorie. În aceste cazuri specialiştii ne recomandă să încercăm remedii homeopate pe bază de cocculus, care combate simptomele de răului de mișcare, tabacum, pentru senzaţia de greață extremă și vomă, şi nux vomica, pentru greţuri provocate de răul de transport.

După o vacanţă reuşită la munte sau la mare, unde copilul are parte de ieşiri în aer liber şi face mişcare, mânâncă sânâtos şi la timp, cu timp redus în faţa ecranului mai ales înainte de culcare şi cu respectarea orei de culcare, vara aceasta ne vom bucura cu siguranţă de un copil sănătos şi echilibrat.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea a împlinit de curând 11 ani! Am parcurs o perioadă plină de transformări pentru toată familia. Venirea ei pe lume m-a ajutat enorm să ma schimb aşa cum îmi doream. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU