Într-un articol recent publicat de Inc. Magazine, Nicolas Cole vorbeşte despre echilibrul pe care antreprenorul este condamnat să-l găsească între afacere şi viaţa personală, ca soluţie pentru succesul de durată în afaceri.
Inclus de Forbes în Top 25 Marketing Influencers de urmărit în 2017, Nicolas Cole este autor, speaker şi antreprenor cu articole publicate în Time, Forbes, Fortune şi Business Insider.
În articol, Cole vorbeşte despre echilibrul pe care antreprenorul este nevoit să-l găsească între afacere şi viaţa personală, ca soluţie pentru succesul în afaceri pe termen lung.
Antreprenoriatul este o jonglerie. Avantajele faptului că eşti propriul şef vin la pachet cu o serie de provocări datorate libertăţii totale de care te bucuri. Dacă nu ai program de la 9am la 5pm înseamnă câteodată să te trezeşti că munceşti de la 7am la 11pm. Libertatea de a munci atunci când călătoreşti se poate transforma în tendinţa de sta lipit de smartphone sau căsuţa de e-mail atunci când eşti pe plajă. Iar gloria de a fi reuşit să devii propriul şef poate avea ca preţ relaţiile cu cei apropiaţi.
Pe scurt, antreprenoriatul arată fabulos din afară, însă mulţi antreprenori au înţeles (mai ales în ultimii 5-10 ani) impactul pe care îl are acesta asupra relaţiilor, sănătăţii şi cel mai important, asupra familiei.
Un articol Inc. Magazine pe acestă temă a câştigat premiul în categoria Magazine Personal Service pe Deadline Club în 2014. Articolul vorbea despre antreprenori care, la un moment sau altul, au crezut că îi aşteaptă sfârşitul. Carduri de credit golite, dobânzi agresive la credite şi îngrozitor de multe altele. Să spui că au avut nopţi nedormite e prea puţin.
Antreprenorul trece prin momente de anxietate și disperare în care simte că totul se poate prăbuși oricând.
Acestea sunt momentele în care există riscul ca el să uite de echilibrul dintre afacere şi viaţa personală.
Directori de top şi lideri de afaceri încep să-şi folosească influenţa pentru a iniţia discuţii ample despre echilibrul dintre muncă şi viaţă. Randi Zuckerberg explică faptul că în principiu apreciază validitatea unui clişeu de genul echilibrului zilnic între prieteni, familie, sport, odihnă şi muncă, însă consideră că acestea sunt interschimbabile în funcţie de zi. Supă cum spunea într-un interviu recent, găseşte echilibrul între cerinţele unui program încărcat spunând: “Astea sunt cele 3 lucruri pe care aleg să le fac azi”.
Citeşte şi: Un Adevăr Dureros: Modelul de Comportament În Familie Influenţează Destinul Copilului
Antreprenorii sunt eficienţi nu doar atunci când construiesc o afacere de succes, ci şi când reuşesc ca în acelaşi timp să-şi menţină o viaţă personală sănătoasă. În timp ce unii dintre ei sunt conduşi de mentalitatea “voi reuşi cu orice preţ”, cred cu tărie că orice sacrificiu pe termen scurt în relaţiile personale şi sănătate vine cu costuri pe termen lung.
Uşor de zis, greu de făcut. Nu-i uşor să duci o viaţă sănătoasă şi să găseşti echilibru între muncă şi viaţa personală. Întreabă orice întreprinzător de succes şi îţi va spune că liniştea, sănătatea şi fericirea sunt componente esenţiale ale succesului în afaceri.
Cum să îţi structurezi viaţa în aşa fel încât să aloci resurse suficiente atât vieţii personale cât şi muncii? Care-i prioritatea: afacerea sau familia?
Realitarea crudă îţi demonstrează că pe măsură ce afacerea creşte, eşti nevoit să îi acorzi din ce în ce mai multă atenţie. Asta înseamnă mai puţin timp pentru familie, fapt ce duce rapid la înrăutăţirea relaţiilor cu copiii, partenerul şi ceilalţi apropiaţi.
“Dar nu trebuie să fie aşa” spune Jim Sheils, cofondator al Family Board Meetings. “Relaţiile sănătoase în familie şi antreprenoriatul de succes nu se exclud reciproc. Le poţi avea pe amândouă”.
Jim şi asociatul lui, Brian Scrone, au construit Family Board Meetings ca să ofere suport şi să demonstreze că poţi fi un antreprenor de succes şi în acelaşi timp să îţi rămână timp pentru a hrăni relaţii sănătoase cu familia şi cei apropiaţi. Proiectul se concentrează pe ideea că “timpul petrecut împreună nu înseamnă timp de calitate împreună”.
Nu e uşor să petreci timp de calitate atunci când construieşti o afacere. Întreruperile dese te pot distrage de la ce este important cu adevărat. De multe ori petrecem timp cu copiii noştri fără a creea o legătură, o conectare puternică cu ei. Nici nu ne dăm seama când trec 18 veri şi pleacă la facultate.
Din nou, uşor de zis, greu de făcut.
Este evident că impactul pe care îl poate avea antreprenoriatul asupra familiei este important. Ce putem face pentru a găsi echilibrul, în condiţiile în care suntem nevoiţi să alocăm muncii cea mai mare parte a timpului? Ce şi cum facem mai exact ca să aducem calitate timpului petrecut în familie?
Pe de o parte sunt lucruri uşor de intuit. Nu trebuie să ne spună nimeni că este util să ne arătăm şi declarăm iubirea în familie şi faţă de copiii noştri. Sau că atunci când suntem în delegaţie un telefon face minuni. Conectarea e mai facilă atunci când este posibil contactul fizic, dar chiar şi de la distanţă părintele poate intra în lumea copilului prin intermediul emoţiilor, povestindu-i acestuia ce simte şi invitându-l astfel să se deschidă şi el.
Citeşte şi: 7 Obiceiuri Toxice în Comunicarea Părinte-Copil. Ce Să Nu îi Spunem Niciodată Copilului
Pe de altă parte sunt lucruri ceva mai puţin evidente, care însă aplicate cu consecvenţă aduc apropiere în relaţii atunci sunt aplicate cu blândeţe. Foarte importantă este spre exemplu respectarea regulilor. Apartenenţa la familie, în care copilul înţelege că lucrurile se fac într-un anume fel, îi dau copilului un sentiment de siguranţă şi uşurează conectarea. Chiar dacă copilul nu reuşeşte să respecte regulile tot timpul, a-i reaminti regula pentru ca să înveţe din greşeală este esenţial pe termen lung.
De asemenea ne putem gândi la o multitudine de activităţi de făcut în familie: mese în familie, ieşiri la plimbare în parc, excursii în afara oraşului sau picnicuri la pădure, la film sau evenimente kid-friendly, la un restaurant cu loc de joacă.
Poate cel mai important instrument pe care îl avem însă pentru a ne asigura că petrecem timp de calitate cu copilul şi chiar în cuplu este ceea ce Otilia Mantelers, primul Instructor Parenting by Connection din România, numeşte timp special.
Iată cum explică Otilia care sunt regulile de care e bine să ţinem cont pentru a face obţine o conectare intensă atunci când petrecem timp special cu copilul:
Pentru părinții care ajung seara acasă de la servici după ora 19, acest timp este de aur. Fiindcă 10-30 minute dăruite doar copilului, fără întreruperi de genul răspuns la mesaje pe telefon, fără să scot rufele din mașina de spălat, creează o senzație de siguranță emoțională minunată pentru copil.
Citeşte şi: Cum Să Transformi Joaca cu Copilul Tău Din Corvoadă în Bucurie
Mai întâi niște reguli ale timpului special:
- Atenția este 200% concentrată pe copil. Dacă îmi apare gândul „Vai, ce măfac, nu am pregătit cina”, îl alungăm și ne recentrăm pentru a fi prezenți cu copilul nostru.
- Îi dăm un nume: timpul special sau „timpul tati-prințesa” sau „ora zânelor” – acestea sunt câteva denumiri pe care mi le-au spus părinții care vin la cursurile mele de parenting. Îi dăm un nume, fiindcă, așa cum spunea Patty Wipfler, fondator Hand in Hand Parenting, copilul va avea un instrument concret pe care să îl ceară în mod direct de la părinte atunci când copilul are nevoie de atenție.
- Felul interacțiunii noastre este unul entuziast! De exemplu, dacă cel mic zice: „mami, în timpul nostru special eu vreau să gătim o plăcintă!”, eu încerc să îmi adun tot entuziasmul așa încât să ne apucăm de gătit!
- Îl cronometrăm cu un ceas/timer care sună. Nu pentru că iubirea noastră pentru copil se măsoară în minute, ci pentru că atenția părintelui nu este nelimitată. Avem îngrijorări legate de servici și casă care ne provoacă mintea și ne iau de la timpul prezent. Și pentru că, de multe ori, timpul este limitat. Iar timpul special nu înseamnă doar iubire, ci inseamnă o atenție de calitate sporită.
Otilia recomandă ca timpul special să aibă loc, atunci când este posibil, chiar şi dimineaţa.
Copilul pleacă la școală cu sentimentul că a fost văzut și acceptat și că părintele s-a bucurat de el, iar mama și tata pleacă la serviciu cu sentimentul că sunt părinți buni, fiindcă se dăruiesc pe sine copilului.
Dacă parcurgi cei patru paşi într-un mic exerciţiu de imaginaţie înţelegi însă că modelul timpului special poate fi cu uşurinţă aplicat punct cu punct în orice relaţie de familie, chiar şi în cuplu.
Ce putem face în cuplu în timpul special:
Pentru că obişnuia să petreacă majoritatea serilor alături de soţul ei în canapea uitându-se la TV, scriitoarea Audrey McClelland a hotărât să schimbe situaţia şi a făcut o lungă listă de idei cu lucruri pe care le poţi face în timpul liber cu partenerul. Iată câteva dintre ele:
1. Amintiți-vă prima voastră întâlnire și repetați-o.
2. Plimbați-vă cu bicicleta în cel mai apropiat parc.
3. Pregătiți împreună ceva delicios: fiecare vine cu propria sa rețetă.
4. Mergeți împreună la sala de sport sau înscrieți-vă la yoga familiei.
5. Găsiți împreună perechile de șosete după spălare: credeți sau nu, dar e plăcut – doar să stați împreună și să pălăvrăgiți în timp ce faceți un lucru de rutină.
6. Plantați un copac.
7. Mergeți la o piesă de teatru sau la un muzeu.
8. Revopsiți pereții din cameră, pentru a împrospăta atmosfera.
9. Mergeți la cumpărături și procurați ceva nou unul altuia.
10. Jucați Board Games (jocuri de societate).
11. Organizați un picnic romantic.
12. Strângeți împreună un puzzle imens.
13. Citiți cărți împreună – într-adevăr poate fi romantic. Puteți citi, de exemplu, unul altuia.
14. Creați un album de fotografii cu pozele voastre.
Ţi-ai făcut o idee. Dacă nu sunt suficiente vezi şi restul până la 60 de moduri de a petrece timpul împreună.
Eşti antreprenor şi te străduieşti să păstrezi echilibrul între afacere şi viaţa de familie? Ce impact a avut asupra familiei tale antreprenoriatul şi ce ai făcut pentru a menţine echilibrul familiei?