Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au găsit metode de a se ocupa de igiena orală, prin tehnici mai mult sau mai puțin convenționale, precum era mestecatul lemnului dulce.
În prezent, putem vorbi de o dezvoltare fără precedent a produselor de curățare dentară. Acestea ne ajută să ne ocupam de igiena orală corect și eficient. Este valabil și în cazul copiilor și bebelușilor, odată cu apariția dinților de lapte. Modul cum facem îngrijirea acestora se va reflecta apoi și în cea permanentă.
Iată ce ar trebui să facem pentru a ne ajuta copiii să aibă dinți curățați și sănătoși încă de la primele apariții ale dințișorilor pe arcadă. Ce e bine să cunoaştem legat de igiena orală la copiii până în 7 ani, în ordinea cronologică a creșterii dinților:
1. La sugar, igiena orală trebuie realizată cu ajutorul unei comprese de tifon îmbibată în soluție fiziologică, cu care se vor șterge prin mișcări blânde limba, obrajii, palatul precum și zonele de arcadă unde știm că vor ieși dințișorii de lapte. Prin acest procedeu simplu asigurăm o bună igienă a cavității bucale a sugarului, care evident nu își poate efectua singur igiena.
2. Odată cu apariția primului dinte de lapte pe arcadă, la vârstă de trei luni, trebuie să știm că:
a. Se realizează și prima vizită la medicul pedodont care ne instruiește cu privire la igiena dentară, cu ce se efectuează, dacă dintele este corect erupt pe arcadă și necesită prescrierea unor paste speciale de întărire a smalțului dentar. Acesta stabilește tipul de dietă a copilului în funcție de existența factorului crescut de a face carii;
b. Începând din acest moment vizitele noastre la medicul pedodont vor fi mai dese, din 3 în 3 luni sau la 4 luni și apoi la 6 luni în funcție de situația dentară a fiecărui copil. Astfel vom preveni eventuale probleme și ne vom instrui corect cu privire la igiena dentară a copilului. Medicul va putea observa ușor schimbările apărute în timpul erupției;
Atenție!Nu amâna vizita la medicul stomatolog mai mult de 1 an de zile, deoarece orice carie sau alte modificări dentare evoluează la copilul mic într-un mod mai alert decât la adult. O carie mică la început poate deveni rapid una complicată cu infecție sau alte probleme. Acestea pot distruge cooperarea celui mic cu medicul dentist de la o vârstă fragedă, marcând totodată negativ evoluția lui privind îngrijirea dentară într-un serviciu specializat și în viața de adult.
c) Se schimbă modul de curățare și anume trecem la o periuța de dinți cu capătul mic, rotunjit și cu peri moi special concepuţi pentru copilul mic sau un degetar. Se va folosi o pastă de dinți fără fluor până la vârsta de 2 ani.
3. După vârstă de 3 ani putem introduce în igiena orală a copilului mic și periuța electrică. Aceasta va fi folosită până la vârstă de 6-7 ani doar de către părinte. Periajul cu periuța electrică poate dura 2 minute, iar cel manual 3 minute, întrucât periuța electrică curaţă mai repede și mai eficient suprafețele dentare.
După periajul de seară este recomandat să nu mai bem nimic altceva în afară de apă.
V-ați pus întrebarea de ce li se acordă o așa de mare importantă dinţilor de lapte?
Ei bine, iată câteva lucruri pe care ar trebuie se le știm despre dințișorii de lapte:
Dinții de lapte încep să fie înlocuiți de cei permanenți începând cu vârsta de 6 ani și procesul este complet abia în jurul vârstei de 12 ani. În acest interval de timp copilul mic are nevoie de dentiția de lapte pentru a râde, a mânca, a vorbi și a înghiți.
Este important să știm că dinții de lapte stabilesc și ghidează erupția celor permanenți.
Dacă lipsește precoce un dinte de lapte este perturbata întreagă erupție și dezvoltare a maxilarelor. De asemenea, dacă dinții de lapte nu au fost corect îngrijiți prezentând multiple carii atunci este posibil să se transmită predispoziția spre a face carii și la dinții permanenți, întrucât aceștia din urmă vor erupe într-un mediu deja infectat, plin de bacterii.
Te invităm să îți iei în serios rolul de de “medic stomatolog” al casei, întrucât simplul spălat pe dinți este considerat cel mai eficient tratament stomatologic de prevenție. Vei găsi un aliat de nădejde în periuţa de dinţi electrică Philips Sonicare For Kids, care îi ajută pe copii să îşi perieze bine dinţişorii timp de două minute cât ne recomandă medicii stomatologi.
Dotată cu două capete de periere cauciucate pentru a proteja dinţii în creştere, periuţa este irezistibilă pentru copii datorită aplicaţiei interactive cu care se sincronizează prin Bluetooth. Acesta îl ajută pe copil să înveţe despre igiena orală într-un mod jucăuş. În aplicaţie copilul tău va învăţa tehnici corecte de periere şi va monitoriza evoluţia în timp a spălatului pe dinţi. Personajul care îl va însoţi în această aventură este simpaticul Sparkly, care devine mai vesel atunci când copilul se spală foarte bine pe dinţi şi nu ratează nicio ocazie de a-l răsplăti în mod distractiv pe cel mic pentru o treabă bine făcută!
Periuţa Philips Sonicare For Kids poate fi personalizată pe gustul oricărui copil.
Vine dotată cu opt modele de etichete interschimbabile pentru periuţa de dinţi şi cu facilitatea de a modifica aspectul lui Sparkly în aplicaţie!