Juliturile la Copii. Cum Le Îngrijim în Funcţie de Tipurile de Leziuni

Juliturile sau excoriațiile sunt de fapt niște răni ușoare produse prin jupuirea pielii, clasate că leziuni traumatice externe fără soluție de continuitate. Există însă și alte forme de răni precum plăgile care pot fi mai profunde caracterizându-se prin distrugerea tuturor straturilor pielii urmată de o sângerare mai mult sau mai puțin amplă. Cum îngrijim juliturile la copii în funcţie de tipurile de leziuni.

Leziunile traumatice externe fără soluție de continuitate nu ar trebui să ne dea mari bătăi de cap în cazul unei căzături. Ele păstrează integritatea tegumentului şi se vindecă fără cicatrici. Nu sunt periculoase pentru viață și nu produc infirmitate.

Iată care sunt leziunile traumatice externe:


1. Echimoza post traumatica sau vânătaia

Se prezintă că o colorație bine delimitată, inițial roșietică după care își schimbă culoarea, dispare în aproximativ 10 zile.

Tratament: nu necesită un tratament specific dar trebuiesc aplicate câteva măsuri pentru a reduce ulterior disconfortul precum:

  • aplicarea de comprese reci (pungi de gheață sau chiar alimente congelate care ne sunt la îndemână)
  • acestea trebuiesc menținute timp de 20-30 de minute pentru a reduce tumefacția și diminuarea durerii
  • pungă de gheață nu se pune direct pe piele ci prin interpunerea unui prosop între pungă și tegument.
  • după 48 h se pun comprese calde timp de 10 minute pentru a favoriza fluxul sanguin și cu acest lucru grăbind vindecarea

2. Hematomul posttraumatic

Se prezintă că o colorație roșietică-violacee, bine delimitată pe un fond tumefiat cauzată de acumularea de sânge prin ruptură unor vase de sânge. Acesta ar trebui să ne îngrijoreze deoarece poate induce o stare de șoc posttraumatic sau hemoragic.

Tratament:

  • în acest caz tratamentul trebuie să survină imediat prin aplicarea unei pungi de gheață că la echimoze pentru a reduce dimensiunea hematomului.
  • tratamentul la domiciliu este indicat în cazul în care hematomul s-a produs prin căzătură pe o suprafața moale, fără semne de afectare neuronală,nu și-a pierdut cunoștință

Leziunile traumatice cu soluție de continuitate se caracterizează prin întreruperea continuității la nivelul învelișului cutanat. Acest lucru permite o comunicare între medicul extern și mediul intern. Astfel rănile se infectează, au o gravitate mai mare și se vindecă cu cicatrici.

Vezi şi:

Joaca-te mai mult cu copilul tau! Vezi Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.

EVENIMENTE: Activităţi în Weekend cu Copilul în Bucureşti

DESENE ANIMATE: Tom şi Jerry. Desene Animate Online

Iată care sunt leziunile traumatice cu soluție de continuitate:

1. Excoriația

Este o leziune minoră localizată la nivelul epidermului. În urma julirii bratelor, coatelor sau genunchilor se formează o crustă roșietică

Tratament:

  • se vindecă foarte bine în contact cu aerul
  • Se spală cu apă, se usucă și se pot aplica diverse geluri pentru vindecarea rănilor până la formarea crustei de vindecare.

2. Plaga

Este o rană mai profundă care afectează toate straturile pielii. Plăgile sunt de mai multe tipuri:

  • Plaga contuză sau plaga zdrobită se produce prin zdrobirea de un corp dur
  • Plaga înțepată este rezultatul acțiunii obiectelor înțepătoare printr-o manevră de împingere sau împingere-rasucire
  • Plaga tăiată este produsă de obiecte cu lamă tăietoare
  • Plaga despicată este rezultatul acțiunii unor obiecte dure, grele, prevăzute cu o lamă tăietoare

Tratament:

  • se spală locul afectat sub jet de apă rece sau se toarnă apă peste rană
  • se spală zona din jurul rănii cu săpun și se șterge cu un prosop moale, dar atenție, nu trebuie să între rană în contact cu săpunul
  • se îndepartează din plagă resturile de pietriș, nisip sau orice alte obiecte străine cu o pensetă dezinfectată în alcool sanitar.
  • pentru a opri sângerarea se va aplica un tifon steril peste rană, ținându-l comprimat timp de 20 de minute.
  • în funcție de localizarea rănii se poate sau nu aplica un bandaj steril care se va schimbă zilnic.

Se cere consult de specialitate atunci când rana este adâncă, prezintă margini neregulate, zimțate. În acest caz este necesară aplicarea de copci.

La copii orice rană, atât cu soluție de continuitate cât și cele fără continuitate trebuiesc tratate cu seriozitate și un maxim de interes. Ele se pot infecta foarte ușor și pot produce cicatrici inestetice.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU