Ediția a VIII-a a festivalului KINOdiseea se va desfășura în perioada 10-20 noiembrie și va include pentru prima dată o competiție internațională de filme pentru adolescenți: KINOdiseea Youth.
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tanar din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex.
Noua secțiune va prezenta 10 filme despre maturizare, aventură și iubire, printre care Sing Street, Sparrows, My name is Emily, dar și filmul românesc La drum cu tata. KINOdiseea 2016 aduce actori și regizori premiați la importante festivaluri internaționale, care se vor întâlni cu publicul tânăr în cadrul sesiunilor de întrebări deschise.
Tematica acestui an – “You can do anything!” – se va regăsi în subiectele abordate de majoritatea filmelor din ediția de anul acesta.
Istorii despre muzică și dragoste, consolare și maturizare, acceptare și grijă, aventură și necunoscut în cele zece filme memorabile din noua secțiune competitivă a festivalului, dedicată publicului cu o vârstă de peste 14 ani și cinefililor:
SPARROWS, Islanda – r. Rúnar Runarsson, premieră națională – a câștigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival și se află în cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017. Regizorul nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, tratează în acest film tranziția ezitantă a unui băiat înspre viața adultă. Personajul se luptă cu părțile întunecate ale traiului dintr-un orășel de provincie, forțat să devină bărbat. „Sparrows e la înălțime… Cu imagini care rămân întipărite în memorie și cu performanțe actoricești de neuitat, este un film excelent.” (Twitch)
SING STREET, UK – r. John Carney, premieră națională – a câștigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun actor într-un rol secundar la Irish Film and Television Awards.
„Sing Street” ne întoarce în timp, în Dublin-ul anilor 80′, văzut prin ochii unui băiat de 14 ani pe nume Conor. Acesta caută o scăpare dintr-o casă plină de certurile părinților și probleme financiare, încercând, în același timp, să se adapteze unei noi școli, unde elevii și profesorii sunt duri. Regizorul John Carney este cunoscut pentru filmul Once (Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră) și pentru filmul nominalizat la Oscar Begin Again, cu Keira Knightley. „Sing Street” ne arată o lume în care muzica are puterea de a ne transforma viața.
MY NAME IS EMILY, r. Simon Fitzmaurice, premieră națională – Acesta este deja celebrul film realizat prin strângere de fonduri de către Simon Fitzmaurice, în timp ce suferea de neiertătoarele simptome ale bolii neuronului motor Regizorul irlandez este singura persoană din lume care a realizat un film în timp ce suferea de SNM.
My name is Emily a câștigat Discovery Award la Dublin IFF. După moartea neașteptată a mamei sale și după ce tatăl ei este internat într-un spital psihiatric, Emily este trimisă la o familie adoptivă din Dublin. După ce a trăit mult timp cu speranța speranța că tatăl ei va fi externat din spital și vor trăi din nou împreună, aceasta pleacă într-o aventură alături de colegul ei, Arden, pentru a-și scoate tatăl din clinică. În aventura lor, cei dor tineri vor învăța multe depre viață, moarte și renunțare.
THAT TRIP WE TOOK WITH DAD/ LA DRUM CU TATA, r. Anca-Miruna Lăzărescu, premieră națională. Filmul plasat în anul 1968 îi prezintă pe frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, locuiesc în Arad și au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda, iar ei întâlnesc în calea lor spre RDG, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?
Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu va fi prezentă la KINOdiseea alături de actorii din film. Anca Miruna Lăzărescu este cunoscută pentru filmul Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din istorie, Festivalul Internațional de la Berlin, European Film Awards, Premiile GOPO, Queens World Film Festival, etc.
Printre invitații internaționali de la secțiunea KINOdiseea YOUTH, se află:
Florian Gaag este regizorul filmului LenaLove, care este cunoscut pentru filmul Wholetrain, premiat la Berlinale și Molodist IFF.
Filmul sloven NIKA va fi prezentat de către regizorul Slobodan Maksimovic, alături de actrița principală, Ylenia Mahnic. El a mai regizat și Thanks for Sunderland, unul dintre cele mai populare filme slovene, care a câștigat 4 premii la Slovene Film Festival.
Filmul rusesc Terenul/The Pitch va fi prezentat publicului roman de către actorul principal Kirill Degtyar și regizorul Edward Bordukov. Acesta este primul film rusesc care abordează relațiile inter-etnice dintre tineri și prezintă fascinanta poveste a unui tânăr care dorește să devină fotbalist profesionist. “The Pitch arată cum, într-o lume agresivă, oameni tineri și moderni își pot folosi energia într-un mod pacifist. În țara noastră uriașă, oamenii cu diferite origini etnice trebuie cu adevărat să-și găsescă puncte comune. Oamenii care trăiesc unul laolaltă cu celălalt nu trebuie să ajungă să se izoleze. Micul stadion, care servește drept punct central pentru cea mai mare parte din film, este o metaforă a orașului, a țării, a lumii.” (Edward Bordukov).
În afara Competiției, va putea fi urmărită docu-drama Fiica mea, Anne Frank/My daughter Anne Frank, în regia lui Raymond Ley.
Filmele din secțiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de un juriu de adolescenți și de un juriu de profesioniști din industria filmului, printre care se numără actrița Maria Dinulescu.
Detalii despre filme găsiți pe site-ul festivalului: http://www.kinodiseea.ro/.
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru copii din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie. Cinema PRO, Cinema Eforie, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf al Regizorului Român și Hollywood Multiplex sunt cinematografele care găzduiesc numărul record de premiere și evenimente conexe (workshop-uri, sesiuni de Q&A, seminarii și faimosul Bal Mascat).
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă – Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este membru ECFA – European Children’s Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.