Jucaria copilului – descoperire, imitatie si instrument pentru exprimarea sentimentelor
Confruntati zilnic cu o avalansa de optiuni, reclame si “mode”, ajungem sa ne intrebam ca parinte, la ce sunt bune de fapt jucariile, care jucarie e mai buna, care nu ar trebui sa se afle in mana copilului, cat de mult conteaza ca cel mic sa aiba o jucarie “in tendinte”?
Cred ca nu sunt singura care am constatat cu suparare cum copilul lasa la o parte jucaria cea scumpa si se abandoneaza jocului cu o cutie de carton, cu frunzele, cu ghindele, cu pietre, cu sticle de plastic. De multe ori, cel putin cand copilul era mai mic ca jucaria, aceasta palea in fata cutiei de ambalaj, care avea mai mult farmec in fata dorintei de explorare a copilului. Am realizat ca o cutie de carton sau o sticla de plastic au o imensa calitate…poti sa faci ce vrei cu ele. Copilul are o libertate totala fata de aceasta jucarie. Nu are un sens prestabilit asa ca poate fi orice si poate fi lovita, trantita, busita, ca nu se supara nimeni. Deci am aflat calitatea numarul 1 a jucariei, sa poata fi orice si sa poata fi manevrata oricum. Daca dorim ca cel mic sa se simta bine in preajma jucariei, e nevoie sa o poata manipula fara sa i se spuna mereu ca o poate sparge, strica sau sa se” joace frumos”, notiune destul de relativa si de obicei unilateral stabilita. De ce oare un copil care este fascinat de zborul prin aer al unei jucarii nu se joaca frumos.
Vezi si:
4 Desene Online Amuzante Pentru Copii +4 ani
Orezul integral: îl iubeşti sau îl urăşti. Beneficiile consumului de orez integral
9 Idei pentru Amenajarea Camerei Copilului in Stil Montessori
Copiii vor sa fie “ca si cei mari”, asa ca intotdeauna vor avea succes jucariile care imita realitatea imediata: masinile, obiectele casnice, casutele. Copilul invata prin joc si cu ajutorul jucariei sa faca ceea ce fac adultii, sa fie capabil,sa inteleaga cum functioneaza si la ce folosesc anumite obiecte.
Ce tipuri de jucarii exista si cum pot fi folosite?
Jucaria care imita obiecte din realitate
Are un rol definitoriu in educatie, fiind folosita din ce in ce mai mult in gradinite. Alaturi de jucarie, e nevoie insa si de un adult care sa dea sens jucariei, sa o incadreze in realitate, sa il ajute pe copil sa inteleaga “rostul” acelei jucarii. Astfel se formeaza treptat notiunile si sentimentul copilului de “a sti” si de “a fi capabil”.
In aceasta categorie pot intra si anumite jocuri pe calculator, care il invata pe copil “sa faca” anumite lucruri, sa aranjeze, sa imbrace, sa gateasca.
Jucariile pot sa dezvaluie sentimentele copilului
De multe ori, prin joc, copilul va exprima ceea ce simte, prin intermediul “personajelor”. Vom auzi adesea ca ursuletul este trist, ca papusa plange sau ca eroul se teme. Prin intermediul eroilor jucarii, copiii pot spune mult mai multe despre ei insisi decat ar face-o singuri. Urmarindu-i cum se joaca si ce exprima jucariile vorbitoare, putem afla multe despre universul copilului, despre temerile lui, despre cum intelege el, bine sau rau, anumite realitati.
Jucariile ajuta si la exprimarea agresivitatii copilului
De multe ori, doi eroi soldati se bat intre ei si unul, de obicei cel bun invinge. Este o lume de poveste prin care copilul tradeaza intrebarile lui profunde si nevoile lui. Agresivitatea este un sentiment uman care poate aparea in multe cazuri, iar copilul incepe sa se intrebe ce e bine, ce e rau, cand este bun, cand este rau. Sunt momente de care parintii adesea fug sau de care parintii se tem, insa sunt intrebari normale, dileme firesti la care copilul asteapta raspunsuri si intelesuri.
Jucariile vorbitoare
Aceste jucarii pot fi interesante, insa nu vor lua niciodata locul parintelui sau al adultului. Chiar daca industria moderna incearca sa ne convinga ca o jucarie poate sa legene copilul, sa spuna povesti, sa se joace de-a ascunselea, sa raspunda la intrebari, o jucarie nu va putea lua locul “celuilalt” din viata copilului, a “celuilalt” viu, real, care este parintele, bunicul, fratele, a “celuilalt” care explica, povesteste si il insoteste sa descopere si sa inteleaga.
Alte articole scrise de Catalina Hetel:
Traditional sau modern in educatie?
Copilul meu minte! Cand minciunile copiilor devin o problema?
Autoritate fara umilinta – Despre relatiile dintre parinti si copii