„O mare parte a vieții și a experienței noastre ca adulți este determinată de ceea ce ni se întâmplă în copilărie”, dr. Murray Clarke, fondator ChildLife Essentials, prima linie de suplimente pentru copii [P]
Sănătatea unui copil implică multă responsabilitate atât pentru părinți, cât și pentru medici. Acesta a fost și principiul pe care l-a adoptat dr. Murray Clarke atunci când, în urmă cu mai bine de 20 de ani, pornind de la nevoile sănătății micilor săi pacienți, lua decizia de a dezvolta o linie specială de suplimente alimentare pentru copii. Cine este dr. Clarke și de ce ChildLife rămâne un standard de excelență în materie de suplimente alimentare pentru copii?
Dr. Murray Clarke este foarte cunoscut în România prin gama de produse ChildLife.
Spuneți-ne în câteva cuvinte cine este dr. Murray Clarke.
Am crescut în Noua Zeelandă, într-o familie și o cultură care m-au încurajat și sprijinit întotdeauna să fac lucrurile cât mai bine. Tocmai de aceea, tot timpul am încercat să privesc în profunzime și să identific adevăratul sens și adevărul din orice subiect, să-mi însușesc cât mai bine lucrurile despre care am învățat și să-i tratez pe ceilalți cu respect, fără să-i judec. Aceste principii au fost întotdeauna cu mine atât în perioada studiilor, cât și în cea a practicii în medicină.
De ce ați ales să vă specializați în medicina holistică pentru copii?
După absolvirea facultății de medicină, am deschis o clinică dedicată sănătății familiei, unde în timp am observat că au început să se trateze foarte mulți copii. Ceea ce am observat și realizat în acei ani este că o mare parte a vieții și a experienței noastre ca adulți este determinată de ceea ce ni se întâmplă în copilărie. Asta include mediul familial, mediul înconjurător, dieta și nutriția, precum și îngrijirea medicală și tratamentele pe care un copil le primește. Foarte curând, am realizat că a trata copiii holistic, chiar de la început, poate face diferența mai târziu în ceea ce privește sănătatea.
Cum a început istoria suplimentelor pentru copii ChildLife?
Având experiența clinică și dorința de a trata copiii holistic, am început să privesc mult mai complex tratamentul unui copil și să includ recomandări dietetice, anumiți nutrienți, vitamine, minerale, aminoacizi, remedii din plante și extracte naturale. În acea perioadă, la începutul anilor ’90, nu exista o varietate de produse, formule sau suplimente care să fie special create pentru bebeluși sau copii. Am simțit o frustrare și neputință pentru că nu puteam oferi pacienților mei formule specializate pentru ei. Pentru a-mi putea trata mai bine și eficient pacienții, am decis să concep și să dezvolt propriile suplimente.
Prin ce se diferențiază aceste produse față de altele, similare?
Toate produsele ChildLife au fost dezvoltate după o experiență clinică de peste 20 de ani, având în minte două principii care m-au ghidat: să utilizez doar ingrediente disponibile cât mai pure și de top, să lansez o nouă formulă sau produs doar după ce am observat că a funcționat în mod repetat în clinica mea.
În câte țări este prezentă gama ChildLife Essentials?
Produsele ChildLife se găsesc în peste zece țări din Europa, Asia și Pacificul de Sud.
De ce au nevoie copiii de suplimente nutritive în procesul de creștere?
Copiii depun mai mult efort decât noi, adulții. Ei nu doar că învață, merg la școală sau își solicită intelectul, dar sunt și într-un proces continuu de creștere, atât la nivel intern, cât și extern. Pentru a învăța, a se dezvolta și a crește în fiecare zi, aceștia au nevoie de o cantitate însemnată de vitamine, minerale, acizi grași sau aminoacizi esențiali (proteine), pentru a susține această creștere, dezvoltare. În plus, cu toții știm că lumea în care trăim este foarte poluată cu tot felul de chimicale, metale grele sau chiar radiații. Corpul unui copil și sistemul acestuia de detoxifiere sunt în dezvoltare și sunt mult mai vulnerabile față de cele ale adulților, așa că micuții au nevoie de o aprovizionare constantă cu nutrienți și antioxidanți cum ar fi Vitamina C, Vitamina E, Zinc și Seleniu, care să le ajute corpul să neutralizeze și să elimine aceste toxine.
Care sunt problemele cele mai frecvente de care suferă copiii de astăzi, comparativ cu copiii anilor 1990 sau 2000?
Peste tot în lume, se înregistrează o creștere a alergiilor cu 100%, în anumite zone vorbim despre extreme de 150%; astmul a crescut cu 200%, ADD și ADHD au crescut cu 250%, autismul și numărul copiilor diagnosticați cu spectru autist au crescut cu 500%. Aceste creșteri sunt o realitate și ne arată că sistemul imunitar și sistemul nervos al copiilor de astăzi este dramatic afectat de mediul în care trăim.
Care sunt principalele greșeli pe care părinții le fac atunci când este vorba de sănătatea copiilor lor și ce le-ați recomanda?
Voi începe prin a-i ruga să nu ignore niciun simptom pe care copilul îl poate avea. Atunci când nu tratează motivul care stă la bază și cauzează simptomele și doar îl ignoră, vor sfârși prin a agrava problema, deci cauzând și mai mult rău, cu mai multe consecințe care pot compromite sănătatea copilului. Să nu subestimeze, niciodată, beneficiile mâncării organice, ale apei curate, aerului curat, casei curate și pe cele ale exercițiilor.
Vă rugăm să faceți câteva recomandări părinților, pentru a-și creşte copiii sănătoși
- Starea de sănătate a copilului începe cu starea de sănătate a mamei și a tatălui în momentul conceperii acestuia. Aveți grijă de sănătatea voastră!
- Alăptați copilul pentru o perioadă cât mai lungă, mâncați doar alimente organice, nu folosiți chimicale în casă. În perioada alăptării, vă recomand să luați câteva suplimente ca: Pre-natal, Multi Vitamin, Vitamina C, acizi grasi Omega-3 și probiotice, pentru ca bebelușul să primească acești nutrienți prin laptele mamei.
- Alegeți tratamentele cu foarte mare atenție. Evitați tratamentele cu medicamente care doar suprimă simptomele. Încercați să descoperiți de unde provine simptomul și tratați cauza.
- Iubiți, iubiți și iar iubiți.
La invitația Secom®, dr. Murry Clarke vine în România, toamna aceasta, să discute despre sănătatea copiilor.
Interviul a fost publicat în Perspective, Jurnal de Medicină Integrativă Secom®, ediția a 5-a.