Vrei ca al tău copil să crească independent și responsabil? Să fie într-o zi capabil să-și gestioneze propria gospodărie? Atunci este important să îl implici de mic în activitățile casnice obișnuite. Dar cum îi poți motiva pe copii să participe?
Vrei ca al tău copil să crească independent și responsabil? Să fie într-o zi capabil să-și gestioneze propria gospodărie? Atunci este important să îl implici de mic în activitățile casnice obișnuite. Dar cum îi poți motiva pe copii să participe?
Curățenie, gătit, îngrijirea grădinii – treburile casnice nu sunt tocmai activități preferate, dar sunt o necesitate într-o gospodărie funcțională. Dacă un copil se obișnuiește ca toate aceste lucruri să fie făcute doar de mama și tata, este o greșeală. Copiii ar trebui să înceapă de la vârste fragede cu sarcini simple. Așa vor învăța mai ușor să fie independenți și responsabili – calități esențiale pentru viața de adult. Iar dacă îi motivăm corect, nu vor ajunge să deteste pentru totdeauna treburile casnice. Cum putem face asta?
Începe devreme și cu sarcini mici
Copiii pot fi implicați în treburile casnice chiar de la grădiniță. Este bine să înceapă cu sarcini mici și ușoare, cum ar fi strânsul jucăriilor din camera lor sau aranjarea cărților în bibliotecă. Cei de vârstă preșcolară pot pune masa, uda florile sau curăța ușor mobila și decorațiunile.
Fii un exemplu
Copiii tind să copieze atât obiceiurile bune, cât și cele rele ale părinților. Dacă te văd aruncând hainele pe jos, vor face și ei la fel. Fii un model bun și vei evita replici de genul „Dar nici tu nu faci asta”.
Transformă treaba în joacă
Treburile casnice nu sunt, în mod normal, distractive, dar pot deveni o joacă pentru copii. Poți transforma curățenia într-un concurs cu o recompensă dulce la final. Sau poți crea un program săptămânal unde sarcinile casnice aduc puncte, care se adună și pot fi răsplătite. Curățenia nu trebuie să fie în tăcere – pune muzica preferată a copilului și creează o atmosferă plăcută.
Împarte sarcinile între frați
Dacă ai mai mulți copii și vrei ca toți să se implice, împarte sarcinile în funcție de preferințele lor. Un adult nu are mereu această opțiune, dar copiii mici pot încă alege ce sarcină le place. Unul poate uda florile, altul poate șterge praful, iar altul poate ajuta la rufe. Dacă apar conflicte, puteți face cu schimbul.
Nu uita de laudă
Lauda este foarte importantă. Arată-i copilului că apreciezi efortul și munca depusă. Dacă rezultatul nu e perfect, evită criticile dure. Dacă vrei să îl recompensezi, stabilește cum: un bănuț în pușculiță? Părerile părinților sunt împărțite: unii cred că treburile nu trebuie răsplătite cu bani, alții spun că, la fel ca în viața de adult, munca trebuie plătită. Este alegerea părinților ce metodă adoptă.
Evită pedepsele
Să pedepsești copilul cu o treabă casnică? O metodă frecventă, dar dăunătoare. Astfel, copilul va ajunge să deteste acea activitate și să o evite pe viitor. Dacă va asocia o sarcină casnică cu o pedeapsă, va dezvolta o repulsie față de ea. Mai bine încurajează-l pozitiv și cu blândețe.
Ai răbdare cu refuzurile inițiale
Puțini oameni iubesc treburile casnice – iar copiii cu atât mai puțin. Nu te lăsa descurajat(ă) de lipsa lor de interes sau de proteste. De obicei, copiii își dau seama abia la maturitate cât de valoroase au fost lecțiile primite acasă.