De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae, acesta fiind considerat protector al celor neajutorati si neputinciosi.
Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie.
Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.
Nu mai putin de 21 de „miracole” ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii.
Sfintul Nicolae si aghiotantul sau Ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai.
„Copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei rai, nuieluse”. Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri. Acum, la varsta maturitatii, ne re-amintim nostalgic de acele seri minunate cind ne pregateam cizmulitele. “Copile, sterge-ti ghetele bine, pune-le la usa si culca-te devreme, ca, daca vine mosul si isi da seama ca esti treaz, pleaca. Nu-i place sa fie vazut sau auzit de copii.”
In noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi.
Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia.
Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. Moș Nicolae vine călare pe un cal alb care semnifica prima zapada, în schimb ce Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni. Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune
În popor se spune că, odată cu venirea acestei zile, iarna a început. Dacă pe 6 decembrie ninge este semn că moşul îşi scutură barba.
Informatii si fotografii preluate de la :
http://mos-nicolae.exn.ro/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99_Nicolae
http://www.realitatea.net/superstitii-de-mos-nicolae-ziua-cand-binele-invinge-raul_1067566_foto.html