Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Institutul Astronomic al Academiei Române, Revista Știință&Tehnică, Asociația Science&Technology, Asociația Start Evo, Fabrica de ghinde și Direcția de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București invită pasionații de știință la Noaptea Cercetătorilor 2024 – ReCoNnect 3. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2024, între orele 15:00 și 20:00, la sediul Muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.
Ziua de vineri, 27 septembrie, va avea un program special de vizitare, Muzeul fiind deschis între orele 10:00 și 13:00 (ultimul vizitator va intra la ora 12:00), iar activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor se vor desfășura în intervalul 15:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).
Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit!
Pentru o seară, muzeul se va transforma într-un laborator deschis tuturor, unde veți putea interacționa direct cu cercetătorii și explora colecțiile lor fascinante.
Specialiștii muzeului vor dezvălui publicului aspecte inedite ale muncii de cercetător, explicate pe înțelesul tuturor. Veți avea ocazia să aflați ce face un cercetător în laboratorul său, și, de asemenea, veți putea descoperi detalii invizibile ale specimenelor prin microscopie electronică. Tot acum puteți afla o parte din tainele nevertebratelor marine (habitat, biologie, importanță ecologică și economică etc.) și le veți putea admira cu ajutorul lupei binoculare și a microscopului.
La evenimentul cultural „Noaptea Cercetătorilor 2024”, standul Institutului Astronomic al Academiei Române va avea ca temă explorarea spațiului cosmic din vecinătatea Pământului. În acest sens, standul va expune fragmente de meteorit recuperate din diferite zone ale planetei, pe care vizitatorii le vor putea studia prin lupă binoculară. Ce acest prilej vor fi evidențiate structurile de agregare ale acestor obiecte extraterestre, precum materialul pietros, metalele topite și solidificate apoi în lipsa gravitației, oxizii dezvoltați pe suprafața lor, crustele de ardere și structurile cristaline.
Alături de fragmentele de meteorit și lupa binoculară, vizitatorii standului Institutului Astronomic vor putea vedea mai multe lunete și telescoape de dimensiuni mici. Astfel, vor face trecerea de la micro-universurile reprezentate de fragmentele de meteorit, la Universul propriu-zis.
Nu vor lipsi publicațiile proprii de popularizare a astronomiei destinate diferitelor grupe de vârstă, pentru a întregi experiența cunoașterii la standul Institutului Astronomic. Acesta va mai cuprinde și o expoziție de machete cu principalele tipuri de vehicule spațiale prin care omul explorează în prezent spațiul cosmic.
Programul evenimentelor de la Noaptea Cercetătorilor cuprinde următoarele activități:
15:00 – 20:00:
– Mediul marin: un tărâm subacvatic
Coordonator: Drd. Maxim-Jean Bâlcu
– Din viața animalelor acvatice: crustaceele
Coordonator: Dr. Ana-Maria Petrescu
– Moluște străine în fauna României
Coordonatori: Dr. Ana Maria Krapal, Dr. Oana Paula Popa
– Din secretele aripii de fluture
Coordonator: Dr. Vlad Dincă
– Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei optice și electronice
Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Drd. Maxim-Jean Bâlcu
– Introducere în lumea plantelor
Coordonator: Sasha Scotnițchi
– Păsări de amurg și de noapte
Coordonator: Dr. Andrei Ștefan
– Călătorie în universul himenopterelor
Coordonator: Dr. Alexandra Florina Popa
– Cunoaște natura din jurul tău: speciile alogene invazive
Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici
– Preparatele umede: din laborator în colecțiile științifice ale muzeelor
Coordonatori: Dr. Mircea Ciobanu, Raluca Stancu, Paul Ploștinaru
– Vietăți cu sânge rece
Coordonator: Dr. Alexandru Iftime
– Comori ale Colecției de lepidoptere Aristide Caradja
Coordonator: Dr. Mihai Stănescu
– Organizarea colecției entomologice
Coordonator: Dr. Melanya Stan
– O colecție remarcabilă – Colecția Carabus dr. Pompiliu
Coordonator: Dr. Melanya Stan
– Universul cristalelor
Coordonatori: Cornelia Țolea, Camelia Niță
– Lumea din beznă
Coordonator: Ruxandra Nițescu
– Explorarea spațiului cosmic din vecinătatea Pământului
Coordonatori: specialiști ai Institutului Astronomic al Academiei Române
– Schimbările climatice, meseriile viitorului și noile tehnologii
Coordonatori: editorii revistei Știință&Tehnică
La nivel european, Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment cu misiunea de a aduce mai aproape știința către societate și de a crește interesul tinerilor pentru cercetare. În fiecare an la sfârșitul lunii septembrie cercetătorii din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune.
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară la nivel național în 20 de localități din România prin consorțiul ReCoNnect, având tematica:
„Știința pentru Pace și Securitate”. Prin această temă propunem vizitatorilor o viziune mai largă privind cercetarea românească in domeniul impactului schimbărilor climatice asupra resurselor de apă și agriculturii, dar și a vieții de zi cu zi, prezentăm soluțiile inovatoare în domeniul energiei și rolul tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligența artificială, cuantica sau biotehnologiile și explicăm diferitele fațete ale securității, de la cea personală la cea alimentară sau a comunicațiilor.
ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01
📍Muzeul Antipa din București
⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!
Sursa: https://www.facebook.com/muzeulantipa