Pregateste-ti copilul pentru lupta cu bacteriile!

 

Pregateste-ti copilul pentru lupta cu bacteriile!

Dupa primele zile de gradinita si de scoala creste numarul infectiilor bacteriene de care sufera copiii. Acest lucru nu este intamplator: intrarea in colectivitate ii expune la pericole carora,  doar un sistem imunitar puternic le poate face fata.

Infectiile bacteriene comune sunt vinovate pentru afectiuni precum pneumonia, otitele, diareea si infectii ale pielii. Infectiile bacteriene pot declansa boli diverse de la cele care afecteaza tractul gastro-intestinal la unele care pot ameninta viata, pentru ca sunt consecinta infectiei cu bacterii din categoria streptococilor, E.Coli sau Salmonella. De asemenea, bacteriile pot genera boli respiratorii si pneumonie.

Principala metoda de a lupta cu infectiile bacteriene este tratamentul cu antibiotice. Desi acestea sunt eficiente in majoritea cazurilor, folosirea lor pe scara larga a condus la rezistenta la antibiotice. Acest fenomen consta in adaptarea bacteriilor si, in consecinta, la dificultati in tratarea infectiilor. In egala masura, din cauza folosirii antibioticelor se ajunge la distrugerea florei microbiene saprofite, flora care faciliteaza digestia si sustine sistemul imunitar. Asa iau nastere tulburarile gastrointestinale, diareea si tot din aceasta cauza scade imunitatea organismului. Antibioticele pot da, de asemenea, reactii alergice: urticarie, crize de astm si chiar socuri anafilactice.

In aceste conditii este de preferat ca propriul sistem imunitar sa se sustina in lupta cu bacteriile si sa le combata fara sa fie nevoie de un aport extern.

Orice persoana este expusa la un numar enorm de bacterii, dar numai anumite persoane sunt cu adevarat expuse riscului de infectii. Iata care sunt factorii care, din punct de vedere statistic, conduc la cresterea riscului de infectii bacteriene.

Bebelusii si scolarii sunt vulnerabili

Extremele de varsta, cei foarte mici si batranii, sufera de infectii bacteriene mai des decat alte categorii de varsta. Bebelusii, in special cei care nu sunt alaptati si din acest motiv nu au preluat anticorpi de la mama, sunt foarte vulnerabili, iar cele mai frecvente infectii bacteriene cu care se confrunta acestia sunt cele cu E. coli. Copiii pana in 5 ani sufera frecvent de otite, produse de streptococci si de infectii ale gatului. La fel si copiii de varsta scolara, din cauza faptului ca se afla in comunitate unde bacteriile circula foarte usor.

Un alt factor de risc il reprezinta dieta. Corpul necesita o alimentatie echilibrata cu nutrimenti, minerale si vitamine care sa sustina organismul pentru a produce un raspuns imunitar adecvat in cazul atacurilor patogene. Este foarte cunoscut faptul ca deficitele din organism sporesc riscul de infectii si ca afecteaza eficienta sistemului imunitar.

Predispozitia genetica este si ea un factor de risc, de aceea, daca parintii sufera des de infectii, este foarte posibil ca si copiii sa mosteneasca aceasta vulnerabilitate. In cadrul proiectului “The Human Genome Project”, care a descifrat in intregime harta genomului uman, s-a descoperit faptul ca exista anumite gene care sunt in legatura cu un risc mai mare de a suferi de boli infectioase, de aceea, terapia genica ar putea fi o solutie si pentru acest tip de probleme de santate.

First_DefenseCare sunt cele mai frecvente infectii bacteriene?

Infectiile respiratorii ale tractului respirator sunt problema de sanatate cea mai frecventa care afecteaza elevii. Ele sunt de vina pentru cele mai multe absente scolare si, fiind contagioase, se resfrang asupra intregii familii, fiind si prima cauza a concediilor medicale la adultii activi. Bacteriile sunt vinovate pentru 25% dintre infectiile tractului respirator superior. De exemplu, statisticile arata ca o clasa de streptococci de grup A, sunt responsabili pentru 95% din afectiunile de la nivelul gatului diagnosticate in SUA (Goldmann 2003; O’Brien 2002).  Amigdalitele sunt frecvente la copii si la adolescenti, adica in intervalul de varsta 3-18 ani.

Otitele, infectii ale urechii medii, sunt cele mai frecvente infectii bacteriene care apar la copii in intrevalul de varsta 0-3 ani. Statisticile americane arata ca pana la varsta de 3 ani, un copil din 3 trece prin cel putin un episod de otita medie, iar Streptococcus Pneumoniae este cauza cea mai frecvent incriminata.

Infectiile tractului respirator inferior includ pneumoniile acute si cele cronice, in care streptococul incriminat pentru otite este vinovatul principal si in aceste cazuri. Este vorba despre  Streptococcus Pneumoniae. Aceasta infectie este asociata cu intrarea in colectivitate. Tuberculoza este o alta afectiune care apare pe fondul infectiei bacteriene.logo_pediatrie_12

Infectiile gastrointestinale pot avea la baza infectii bacteriene, dar cauza lor principala este virala. Printre agentii patogeni care produc in mod frecvent diaree se afla Campylobacter, Salmonella, Shigella, si E. coli.

Nici infectiile pielii nu sunt de neglijat, acestea fiind produse in mod frecvent in colectivitati, fiind generate de bacterii precum Staphylococcus aureus sau Pseudomonas aeruginosa.

Asadar, intrarea copiilor in colectivitate, pe langa avantaje, are si dezavantaje. Pentru ca nu il poti feri de bacterii care traiesc si colonizeaza cu usurinta organismul uman, este nevoie sa faci tot ceea ce iti sta in putinta sa cresti forta sitemului imunitar al copilului. Un sistem imunitar puternic si o nutritie adecvata limiteaza numarul infectiilor bacteriene, iar in cazul in care acestea se produc sunt mult mai usoare si mai reduse in intensitate.

Secom® iti ofera produsul First Defense, antibiotic natural in terapiile complementare pediatrice, care contribuie la echilibrarea sistemului imunitar prin producerea imunoglobulinelor IgA, IgM, IgG si a limfocitelor T, stimuleaza imunitatea specifica (dobandita)  umorala si celulara, creste numarului de fagocite – celule care inglobeaza si distrug agentii patogeni, stimuleaza imunitatea nespecifica (innascuta) antiinfectioasa, reduce timpul de recuperare dupa toate tipurile de infectii si reduce stresul oxidativ.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU