Prima vizită la dentist – Cum îți ajuți copilul să aibă o experiență plăcută

Prima vizită la dentist este un moment important și emoționant atât pentru copii, cât și pentru părinți. Cu toate acestea, dacă știm cum să pregătim acest eveniment din viața copilului, putem transforma această experiență într-una pozitivă și plăcută. Copiii nu vin cu un bagaj de frici pe anumite subiecte, și de aceea e nevoie să ne punem problema de a nu le transfera din temerile noastre de adulți legate de vizita la stomatolog.

Așa cum ni se recomandă să începem devreme îngrijirea dentară, este la fel de util să construim o relație de încredere între copil și medicul dentist. Prin introducerea unor obiceiuri sănătoase și povestiri jucăușe despre ce înseamnă să mergi la dentist, putem ajuta copiii să accepte vizitele la medicul stomatolog ca o parte normală a vieții lor.

Află din acest articol cum să pregătești copilul pentru prima vizită la dentist, cum să te porți în cabinetul stomatologic și cum să alegi un stomatolog pediatric care să facă această experiență cât mai plăcută. De la jocuri de rol acasă până la alegerea momentului potrivit pentru programarea vizitei, vei descoperi că este posibil să faci din această primă vizită o experiență frumoasă pentru copilul tău.

Când trebuie să mergi prima dată cu cel mic la stomatolog?

Se recomandă ca prima vizită la dentist să aibă loc în jurul vârstei de un an sau la șase luni după apariția primului dinte. În felul acesta se pot preveni problemele dentare și îi obișnuim pe cei mici cu ideea de îngrijire dentară.

Această primă vizită este importantă și pentru a crea o relație de încredere între copil și medicul stomatolog pediatru. Încearcă să programezi prima vizită într-un moment în care nu este nevoie de un tratament propriu-zis, pentru ca această experiență să fie plăcută și confortabilă pentru copil.

prima vizita la dentist cu bebe kopfzeitCum pregătești prima vizită la dentist?

În primul rând, e nevoie să vorbești cu copilul tău despre dentist cu mult mai devreme de prima consultație, când îi povestești ce face un medic stomatolog și de ce este important să avem grijă de dinți. Folosește un limbaj simplu și prietenos, adecvat vârstei copilului și evitând termenii medicali care ar putea speria copilul.

Caută cărți, desene animate sau diverse filmulețe despre igiena dentară pentru a educa copiii despre vizitele la dentist. Există multe cărți pentru copii care povestesc despre vizita la dentist într-un mod amuzant și prietenos. De asemenea, desenele animate care arată personaje preferate ale copilului mergând la dentist pot fi foarte utile.

 

Iată câteva recomandări de resurse educaționale pentru copii despre igiena dentară: 

💡

Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit. Carte despre igiena dentară, de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Fabrica de zambit, de mestecat si de vorbit, Ioana Chicet-Macoveiciuc

💡

💡

Aplicația pentru telefon – Mimizaur: Periaj Vesel!

Aplicația care combină în mod ingenios distracția și educația dentară pentru a învăța copiii cum să se spele pe dinți corect. Descarcă aici.

Jocurile de rol sunt încă o modalitate utilă de a pregăti copilul pentru prima vizită la dentist. Tu poți fi în rolul dentistului, iar copilul poate fi pacientul, iar apoi inversați rolurile, ca să înțeleagă experiența din ambele părți. Folosește o periuță de dinți și o oglindă mică pentru a simula consultația. Aceasta va ajuta copilul să se familiarizeze cu procedurile de la cabinet și să se simtă mai confortabil.

Bineînțeles că reușita vizitei depinde și de medicul stomatolog la care mergi. Alegerea unui dentist specializat în stomatologia pediatrică este esențială. Pedodonții sunt medicii specalizați în lucrul cu copiii și știu cum să facă vizitele mai plăcute pentru ei. Căutați o clinică stomatologică unde personalul să aibă experiență în relaționarea cu copiii, cu atmosferă prietenoasă și cabinete decorate special pentru copii, care îi ajută foarte mult pe cei mici să se simtă în largul lor.

Înainte de prima consultație reală la stomatolog, este util să programați o vizită de acomodare. În acest fel, copilul poate să cunoască medicul și să se familiarizeze cu cabinetul. Este important ca această vizită să fie relaxată și fără presiune, doar o oportunitate pentru copil să se obișnuiască cu noul mediu. Copiilor le place să testeze opțiunile de mobilitate ale scaunului, să verifice instrumentarul, să dea drumul la apă sau să bea apă din pahar, să testeze aspiratorul pe degețele, etc.

Dacă ai în jurul tău părinți care au trecut deja de această etapă cu copilul lor și au început vizitele la stomatolog, le poți cere sfatul în alegerea medicului stomatolog potrivit, dar și recomandările lor pentru ca prima vizită la dentist să fie o experiență bună.

Vizita la cabinetul stomatologic

Pentru ca prima vizită la dentist să fie plăcută, e necesar ca ziua să înceapă bine de dimineață. Petrece timp cu copilul tău după ce se trezește, fie că vă jucați cu jucăriile lui preferate, fie faceți alte activități plăcute care contribuie la o stare emoțională bună a copilului. Pregătește un mic dejun sănătos și asigură-te că aveți suficient timp pentru a ajunge la cabinet fără grabă. Lasă orice observații neplăcute sau regulile stricte pentru altă zi.

Nu uita că starea ta contează cel mai mult, copiii preiau foarte ușor emoțiile părinților. Dacă tu manifești calm și optimism, acest lucru va ajuta copilul să se simtă la fel. Evită să-ți exprimi propriile temeri legate de dentist în fața copilului, încurajează-l că se va descurca minunat și că totul va fi bine.

Planifică plecarea de acasă în așa fel încât să ajungi un pic mai devreme la clinica stomatologică, lasă copilul să exploreze sala de așteptare, să se uite la jucăriile sau cărțile disponibile.

Este o idee bună să aduci cu tine câteva lucruri de acasă care să ajute copilul să se simtă în siguranță în timp ce așteptați să intrați în cabinet: o jucărie preferată, o carte. De asemenea, lasă-l să se uite la desene animate sau să asculte muzică pe tabletă/telefon pentru a nu se plictisi și pentru a se liniști.

Unele clinici stomatologice au sălile de așteptare sau chiar și cabinetele decorate special pentru copii, cu imagini și personaje din desene animate celebre.

Spre exemplu, la Clinica KopfZeit copiii se bucură de jocuri interactive de perete și pardoseală Magix Motion, care fac ca fiecare vizită să fie plină de zâmbete. Sălile de așteptare sunt concepute cu un design inovator și un nivel de confort ridicat, oferind un mediu prietenos și relaxant pentru cei mici, chiar de la prima vizită la dentist.

În plus, aici cabinetele stomatologice sunt echipate cu tehnologie de ultimă generație și decorate cu personaje de desene animate îndrăgite, astfel încât micii pacienți se pot relaxa urmărind desene animate pe monitorul din dotare în timpul tratamentului.

prima vizita la dentist kopfzeit mickey cabinet

Când intrați în cabinet, arată-i scaunul dentistului, instrumentele (într-un mod prietenos și simplu) și explică-i pe scurt ce se va întâmpla. Implicarea activă poate reduce anxietatea și îl poate face să se simtă mai în control.

Folosește un limbaj simplu și prietenos pentru a explica ce se întâmplă în timpul vizitei. De exemplu, poți spune: „Dentistul va folosi o oglindă mică să se uite la dinți și o periuță specială care curăță dinții foarte bine.”

În timpul consultației, lasă-l să asculte muzica preferată sau să se uite la desene animate, dacă este posibil.

Nu uita să-l lauzi și să-l încurajezi pe parcursul vizitei la stomatolog. Laudele constante și feedback-ul pozitiv pot ajuta copilul să se simtă mândru de sine și să vadă vizita la dentist ca pe un succes. Poți să inventezi o poveste în care eroul este copilul tău și care are de trecut câteva probe pentru a ajunge la finalul călătoriei, când primește o recompensă. Copiii sunt foarte atrași de poveștile în care ei să fie eroi.

După consultație, discută cu copilul despre experiența pe care a avut-o la prima vizită la dentist. Laudă-l pentru reușită, povestește-i aspectele pozitive pe care le-ai văzut și întreabă-l dacă a avut vreo teamă. Ascultarea activă a sentimentelor copilului este esențială pentru a-l ajuta să proceseze experiența.

Pentru a-i întări o amintire plăcută despre prima lui vizită la cabinetul stomatologic, poți oferi mici recompense: o jucărie mică, o ieșire la locul de joacă din parc sau o înghețată.

copil care face baloane de sapun dupa prima vizita la dentistUn alt pas important este să stabilești consultații regulate la dentist. Programarea următorului consult imediat după prima vizită la dentist poate ajuta copilul să vadă aceste vizite ca fiind un lucru firesc. Dacă prima vizită poate fi doar pentru un consult sau un detartraj, copilul se va obișnui cu această rutină și va oferi încrederea medicului stomatolog atunci când va fi cazul să facă proceduri mai avansate.

Vei primi bineînțeles și sfaturi din partea personalului clinicii despre cum să ai grijă de dințișorii copilului tău:

  • Cât sunt mici, copiii nu se pot spăla singuri pe dinți în mod corect, de aceea au nevoie de supravegherea ta.
  • Prin urmare, participă împreună cu copilul tău la rutina de spălat pe dinți și încearcă să faci din asta o activitate distractivă, inventează joculețe sau un cântecel despre spălatul pe dinți, alege periuțe de dinți amuzante, cu personajele preferate ale copilului tău.

💡

Desene animate cu Crawford the Cat 

Un video educațional care îi încurajează pe copii să urmeze exemplul lui Crawford. 

  • Periajul se face de cel puțin 2 ori pe zi, cu o periuță potrivită vârstei copilului. Alege o pastă de dinți cu aromele preferate de copii (căpșuni, banane, etc) și care să conțină fluor.
  • După ce i-au ieșit toți dințișorii, învață-l să folosească ața dentară zilnic pentru a curăța spațiile interdentare și pentru a preveni astfel apariția cariilor.
  • Explică-i în mod repetat că pentru a avea dinți puternici și sănătoși, e nevoie să mănânce alimente sănătoase și să consume mai puține dulciuri și băuturi acidulate.

Astfel, cu puțină pregătire și răbdare prima vizită la dentist poate fi o experiență plăcută. Fiecare copil este diferit, dar cu o abordare pozitivă și sprijinul părinților și al doctorului stomatolog, această experiență poate deveni plăcută și educativă.

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU