Primul Ajutor pentru un Copil Intoxicat. Cum Evităm Intoxicația la Copii

Atunci când organismul copilului intră în contact cu o substanță toxică, corpul reacționează și  manifestă diverse tulburări funcționale care duc la ceea ce numim intoxicație. Cum evităm astfel de situații și cum ajutăm un copil intoxicat.

Substanțele toxice pot pătrunde în organism prin mai multe căi: digestivă prin înghițire, cutanată sau prin mucoase, parenteral (injectare) și respiratorie.

În cazul copiilor intoxicațiile cele mai frecvente au loc cu medicamente, cel mai adesea din pricina neglijenței părinților. În capul listei este paracetamolul, administrat împreună cu alte medicamente ce conțin aceeași substanță. Alte medicamente vizate sunt cele pentru hipertensiune sau cardiopatie ischemică.

Alte substanțe care pot duce la intoxicații:

  • produse cosmetice
  • agenti de spălare și înalbire, detergenți pentru vase sau toaletă, diverse produse de curațare;
  • substanțele diverse precum gaz de brichete, diluanți, solvenți, naftalină;
  • produse folosite în grădinărit precum insecticidele;
  • provenite din ingerarea de plante toxice

Ce putem face pentru a evita intoxicația la copii

INFORMARE ȘI SECURIZARE – indiferent de vârstă copilul are capacitatea de a înțelege riscul intrării în contact cu o substanță atunci când îi comunicăm clar acest lucru. Informarea copilului se va face adaptat capacității de înțelegere a copilului, iar în cazul vârstelor mici trebuie însoțită de punerea substanțelor sub cheie, în spații greu accesibile. În acest caz plantele toxice se vor plasa în spații inaccesibile sau la înălțime.

RECIPIENTE ORIGINALE – e bine să evităm transferarea substanțelor periculoase în alte recipiente decât cele originale și mai ales în recipiente de alimente sau băuturi. Dacă este nevoie etichetăm corespunzător recipientele. La achiziția produselor le vom prefera pe cele cu sisteme de închidere greu de operat de către cei mici.

TOXICITATE SCĂZUTĂpaza bună trece primejdia rea. În mod ideal vom prefera achiziția de produse cu grad scăzut de toxicitate în așa fel încât să reducem riscul de intoxicare în caz de contact.

Primul ajutor pentru un copil intoxicat

Pentru că prima jumătate de oră este esențială în cazul unei intoxicații, e bine să avem pregătite unelte și informații. Un tratament potrivit recomandat de specialist în acest interval duce la o recuperare mai rapidă.

Medicii recomandă să avem la îndemână cărbune medicinal ca măsură de prim ajutor în intoxicatiile cu medicamente. Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, şeful secţiei de toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu afirmă că “dacă e administrat în primele 10 minute după ce copilul respectiv a ingerat la întâmplare un medicament, până ajunge într-un centru specializat, 80% din medicamentul ingerat poate fi lipit de cărbunele acesta şi uşor eliminate”.

TOXAPEL

Încă din anul 1999 în România funcționează serviciul TOXAPEL, destinat informării populației la cerere în privința modalităților prin care putem acorda primul ajutor pentru un copil intoxicat. Lansat de Departamentul de Toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, serviciul funcţionează 24/7, acoperă toată ţara și poate fi apelat de la orice număr de telefon fix sau mobil. Până la venirea ambulanței sau până la prezentarea la medic un apel la Toxapel poate fi salvator.

Primul Ajutor pentru un Copil Intoxicat. Cum Evitam Intoxicatia la Copii TOXAPEL

Informații de pregătit dacă apelaţi serviciul TOXAPEL

  • Denumire substanță/produs toxic și cantitatea ingerată
  • Nume și adresa apelant
  • Nume și vârstă copil
  • Număr de telefon de la care apelați
  • Ora cât mai exactă a intoxicării

 

TOXAPEL

(021) 210.61.83

(021) 210.62.82

Numerele de telefon sunt cu tarif normal Telekom.

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU