Probioticele in tratamentul cu antibiotice

Descoperirea antibioticelor a revolutionat medicina, schimband dimensiunile si paradigma luptei cu o multitudine de boli. Chiar daca rolul acestora ramane de necontestat, administrarea acestora trebuie facuta cu mare responsabilitate, iar probioticele ar trebui sa fie de nelipsit atunci cand incepem o cura cu antibiotice. De ce?

Antibioticele, panaceul preferat al romanilor

Romania este fruntasa la consumul de antibiotice: zilnic 500,000 de romani administreaza un antibiotic, iar peste 18% dintre consumatori il achizitioneaza fara reteta, majoritatea administrand acest medicament fara a avea o afectiune in care acesta sa aiba efect. In medie, un roman face cel putin o cura cu antibiotice anual.

Consumul excesiv de antibiotice a avut si cateva consecinte importante: peste un sfert dintre tulpinile actuale de streptococ sunt rezistente la penicilina, iar 63,4% dintre tulpinile de stafilococ auriu sunt rezistente la meticilina. Numarul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% la 44% din 2011 pana in 2013. Acest lucru se datoreaza si faptului ca anumiti medici au tendinta de a recomanda prea usor antibiotic, dar si din cauza neintelegerii de catre pacienti a afectelor pe care le au antibioticele asupra organismului.1
Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu au efect in infectii virale, in gripa, in toxiinfectii alimentare.

Dincolo de efectele deja mentionate, una dintre cele mai frecvente tulburari cauzate de administrarea de antibiotic este distrugerea florei intestinale benefice. In cazul persoanelor mai sensibile, efectele pot fi: tulburari de tranzit, probleme de digestive, candidoze bucale sau vaginale, iar in cazul copiilor care administreaza frecvent antibiotic de la varste fragede, alergii si chiar astm.

Pentru a limita efectele adverse ale tratamentelor cu antibiotice este recomandata administararea unei formule de probiotice.

Ajutor din natura in terapia cu antibiotice

Probioticele sunt bacterii vii, benefice, care colonizeaza tractul digestiv uman, cunoscute si sub denumirea de flora digestiva. Acestea sustin digestia sanatoasa si tranzitul normal, dar conform ultimelor cercetari, au rol si de modulare a imunitatii, de protectie a tubului digestiv, tin sub control tulpinile patogene care pot afecta organismul.

Importanta probioticelor a fost pentru prima data evidentiata in anul 1907, de Metchnikoff, laureat al premiului Nobel si angajat al institului Pasteur din Paris. Acesta a observant ca localnicii dintr-o anumita zona rurala a Bulgariei erau deosebit de vigurosi si de longevivi si a asociat acest lucru cu consumul de lactate fermentate, sursa importanta de probiotice.2

In 1989 apare pentru prima data denumirea de probiotic, iar in anul 1995 apare notiunea de prebiotic, perioada in care incep sa fie recomandate ca produse complemetare antibioticului.3

Acestea si-au dovedit eficienta in timp, o parte din tulpini beneficiind de studii care sa masoare clar eficienta, care sa stabileasca ce tulpini sunt mai utile si daca exita o predispozitie a tulpinilor probiotice de a inhiba diversi agenti patogeni, in mod selectiv.

Lactobacillus rhamnosus si Lactobacillus acidophilus inhiba dezvoltarea tulpinilor de Candida (un fung care poate infesta tractul digestiv si/sau flora vaginala). De regula, candidozele se dezvolta pe fondul unei flore saprofite afectata de administrarea de antibiotic si pot fi greu de tratat, urmand mai multe episoade de recidiva. 4,5

Combinatia tulpinilor de tip Lactobacillus si Bifidobacterium administrata in timpul curei de antibiotic, reduce riscul de a dezvolta infectii cu Clostridium difiicile, o bacterie rezistenta la antibiotic, care se dezvolta la administrarea de antibiotic pe fondul deficitului de bacterii probiotice. Aceasta da episoade diareice repetate, infectiile cu Clostridium fiind mai frecvente la varstnici si copii.

Una dintre tulpinile cu rol probiotic studiata intens in ultima perioada este Saccharomyces Boulardii. Aceasta este o drojdie probiotica, fiind deosebit de eficienta in cazul infectiilor digestive de tip bacterian. Dar ultimele cercetari arata si eficienta ei in candidoze. Se crede ca acest lucru se datoreaza competitiei de a coloniza aceleasi spatii, Saccharomyces privand tulpinile de Candida de nutrienti.6,7

Ce perioada trebuie sa administrezi probiotice?

Este recomandat ca formula de probiotice aleasa pentru consumul zilnic sa contina intre 1 miliard si 10 miliarde de bacterii probiotice, provenite din cat mai multe tulpini. La administrarea de antibiotic, este recomandata continuarea administrarii de probiotic inca 10-14 zile dupa incheierea tratamentului.
O lunga perioada de timp s-a cautat solutia ideala de administrare a probioticelor astfel incat sa nu fie distruse de aciditate gastrica. Protejarea enterica a formulelor si introducerea unui prebiotic in formula a dus la solutionarea acestei probleme.

Totusi, pentru a beneficia de maximul de actiune, este bine sa respectam cateva reguli simple de administrare: este recomandata administrarea probioticelor cu aproximativ 30 de minute inainte de masa, astfel incat alimentele sa creasca pH-ul gastric, protejand bacteriile. La administrarea de antibiotic, este recomandat sa fie o diferenta de cateva ore intre momentul administrarii probioticelor si cel al administrarii antibioticelor.8

Probiotice sau prebiotice?

Probioticele sunt organisme vii, majoritatea bacterii, similare celor existente in sistemul digestiv uman, cu rol in digerarea corecta a alimentelor si asimilarea completa a nutrientilor. Acestea tin sub control tulpinile patogene din intestin, avand rol important si in imunitate.9

Prebioticele sunt carbohidrati nedigerabili care au rolul de a hrani probioticele, de a sustine dezvoltarea coloniilor si avansarea lor prin tractul digestiv pana la nivelul colonului.10
Asocierea celor doua poarta denumirea de sinbiotic si este optiunea perfecta atunci cand se doreste o repopulare optima a florei.

 

Formule pe baza de probiotice de la Secom® Probioticele in tratamentul cu antibiotice

Baby’s Jarro-Dophilus + FOS, GOS este un sinbiotic de ultima generatie ce ofera 3 miliarde de bacterii din 6 tulpini patentate de probiotice. Continutul de FOS si  GOS (fibre solubile cu rol prebiotic, de sustinere a actiunii bacteriilor probiotice), asigura o actiune a tulpinilor Bifidobacterium pana la nivelul colonului. Formula sub forma de pulbere permite administrarea inca din prima zi de viata.

Jarro-Dophilus + FOS este un sinbiotic, asociere de probiotice si prebiotice, de ultima generatie, cu rol in echilibrarea florei organismului. Cu un continut de 3.4 miliarde de bacterii per capsula si 6 tulpini patentate, 4 Lactobacilus si 2 Bifidobacterium, are o actiune eficienta pe cat mai multe tipuri de agenti patogeni.

Jarro-Dophilus EPS este un probiotic de ultima generatie, cu un continut de 5 miliarde de bacterii per capsula. Amestecul de 8 tulpini patentate si capsula protejata enteric asigura o actiune profunda si completa, pentru o repopulare optima a florei intestinale.

Saccharomyces Boulardii + MOS contine un ameste de drojdii cu efect probiotic si prebiotice. Formula ce contine 5 miliarde de drojdii per capsula, sustine refacerea microflorei intestinale afectata de antibiotic si tine sub contribuie la reducerea manifestarii si recurentei infectiilor digestive.

Referinte:
1. Romania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine?,
 www.hotnews.ro
2. Ce sunt probioticele?, 
www.prodieta.ro
3. Probiotic, 
www.bioterapi.ro
4. Probiotic Interference of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14 with the Opportunistic Fungal Pathogen Candida albicans, Gerwald A. Kohler, Senait Assefa and Gregor Reid, Hindawi 5. Publishing Corporation Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology Volume 2012, Article ID 636474, 14 pages doi:10.1155/2012/636474
6. Probiotic Effects of Feeding Heat-Killed Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei to Candida albicans-Colonized Immunodeficient Mice, 
www.ingentaconnect.com
7. Evaluation of efficacy of probiotics in prevention of candida colonization in a PICU-a randomized controlled trial, 
www.ncbi.nlm.nih.gov
8. How Should I Take Probiotics?, 
www.nutritionfacts.org
9. How Should I Take Probiotics?, 
www.nutritionfacts.org
10. Probiotics, 
www.nccih.nih.gov
11. The Difference Between Probiotics & Prebiotics, 
www.livestrong.com

 

Sursa foto: Frans Persoon CC licence

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU