333+ Proverbe Românești cu Explicații Scurte
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | Z
C – Proverbe Românești cu litera C
♦
Ca musca la arat – înseamnă că cineva își atribuie meritele altora, se împăunează că au luat parte activă la o muncă, dar în realitate rolul lor a fost inexistent.
Calul de dar nu se caută la dinți – înseamnă că dacă primești ceva cadou, nu ar trebui să fii prea exigent cu calitatea sau detaliile.
Capra sare masa, iada sare casa – înseamnă că fiecare persoană are propriile sale preferințe și necesități și că ar trebui să fie luate în considerare în ceea ce privește deciziile și alegerile personale.
Capul ce se pleacă, sabia nu-l taie – înseamnă că persoana supusă nu mai reprezintă o amenințare si de aceea sunt șanse să fie cruțat de cel care poate să îl pedepsească.
Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nșeală – înseamnă că trebuie să acorzi atenție detaliilor unei înțelegeri, pentru a nu fi înșelat sau manipulat.
Cămașa e mai aproape de piele decât sumanul/haina – înseamnă că oamenii apropiați (sau lucrurile) sunt mai importanți decât cei străini sau îndepărtați.
Călătorului îi șade bine cu drumul – înseamnă că o persoană care călătorește nu trebuie să întârzie să plece la drum ca să se apropie de destinație.
Câinele care latră nu mușcă – înseamnă că cel care se laudă cu propria putere sau agresivitate nu este întotdeauna la fel de puternic sau amenințător pe cât pretinde.
Câinele moare de drum lung și prostul de grija altora – înseamnă că este important să te concentrezi pe propria ta viață și nu pe a altora care nu îți cer ajutorul.
Câinii latră, ursul merge – înseamnă că persoanele puternice și încrezătoare acționează și se mișcă fără să se lase afectate de zgomotul sau criticile altora.
Când de multe te apuci mai pe toate le încurci – înseamnă că încercarea de a face prea multe lucruri în același timp poate duce la rezultate sub așteptări sau chiar la eșec.
Când doi îți spun că ești beat, du-te de te culcă – înseamnă că dacă două sau mai multe persoane îți spun că ai o problemă sau că nu ai dreptate, este probabil să fie adevărat, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să le urmezi sfatul.
Când doi se ceartă al treilea câștigă – înseamnă că atunci când două persoane se ceartă sau se luptă, o a treia persoană poate să profite de această situație și să obțină ceva în avantajul său.
Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă – înseamnă că atunci când nu îți supraveghezi sau controlezi un lucru (poate chiar casă), atunci alții ar putea profita de acest lucru. Spre exemplu dacă părinții nu sunt acasă atunci copiii își fac de cap.
Când omul cade, îi piere și umbra – înseamnă că atunci când cineva cade în dizgrație sau pierde influența sau puterea, oamenii care îl însoțeau și care se bucurau de succesul său îl părăsesc.
Când râde prostul, înțeleptul suspină – înseamnă că cineva (prostul) poate râde de o situație, pe care în realitate să nu o înțeleagă.
Câte bordeie, atâtea obiceie – înseamnă că fiecare persoană sau grup de persoane are propriile obiceiuri sau moduri de a face lucrurile.
Ce-am avut și ce-am pierdut! – înseamnă că pierderea nu a fost importantă, nu dau importanță pierderii respectivului lucru.
Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba! – înseamnă că două lucruri sau persoane sunt la fel de bune sau rele, deci nu există diferență între ele.
Ce naște din pisică, șoareci mănâncă – înseamnă că năravurile se moștenesc.
Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face – înseamnă că ar trebui să tratezi pe alții așa cum ți-ar plăcea să fii tratat, respectând drepturile și libertățile lor.
Ce-i în gușă și-n căpușă – înseamnă că ce spui (ce iese pe gură) este tocmai ce gândeai cu mintea (căpușa).
Ce-i în mână nu-i minciună – înseamnă să te mulțumești cu ce ai deja, decât să speri sau să crezi în promisiuni se pot fi deșarte.
Ce-și face omul singur nici dracul nu poate desface – înseamnă că sugerează că acțiunile au consecințe și că trebuie să fim responsabili pentru propriile alegeri pentru că nimeni nu mai poate da timpul înapoi.
Cel flămând se visează mâncând – înseamnă că uneori dorința poate fi atât de mare încât să o vedem ca o realitate, chiar dacă nu este îndeajuns pentru a ne satisface nevoile.
Cele rele să se spele, cele bune să se-adune – înseamnă să încercăm să lăsăm în urmă trecutul negativ și să căutăm experiențele pozitive.
Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul – înseamnă că este important să ne concentrăm pe un obiectiv clar sau să avem ambiții realiste, pentru a nu risca să rămânem fără nimic.
Cine adună la tinerețe are la bătrânețe – înseamnă că este important să economisim și să investim în tinerețe pentru a avea o situație financiară bună la bătrânețe.
Cine are carte, are parte – înseamnă că educația este cheia pentru succes în viață și că ar trebui să ne educăm și să ne dezvoltăm abilitățile pentru a avea o viață mai bună.
Cine are/face carte are patru ochi – înseamnă că atunci când citești sau studiezi, poți înțelege mai profund.
Cine are prieten nărod ajunge din pod în glod – înseamnă că prietenii te pot trage și în jos dacă acționează fără să judece.
Cine dă nu uită, uită cel care ia – înseamnă că atunci când iei cu împrumut ceva ai tendința de a uita, iar când dai cu împrumut nu uiți niciodată.
Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou – înseamnă că dacă cineva începe să fure lucruri mici, este probabil să treacă mai departe și să fure lucruri mai mari în viitor.
Cine împarte, parte își face – înseamnă că atunci când ești desemnat să împarți ceva cu alții (bani sau resurse), ai tendința de a-ți aloca ție mai mult decât celorlalți.
Cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale – înseamnă că persoanele perseverente și cu abilități reușesc să îndeplinească sarcini dificile, în timp ce cele care nu sunt pregătite sau nu sunt dispuse să muncească din greu, au parte de dificultăți chiar și în fața încercările mai facile.
Cine râde la urmă râde mai bine – înseamnă că persoana care are ultimul cuvânt sau obține ultima victorie într-o situație, va fi cea care se va simți cel mai bine.
Cine nu are un bătrân, să își cumpere – înseamnă că oamenii în vârstă sunt o sursă valoroasă de înțelepciune și experiență și că este important să îi ai în viața ta pentru a învăța de la ei.
Cine nu încearcă, nu câștigă – înseamnă că dacă vrem să reușit într-un demers trebuie măcar să încercăm!
Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea – înseamnă că dacă încerci să faci rău altora, răul se poate întoarce împotriva ta.
Cine se frige cu ciorbă, suflă și în iaurt – înseamnă că în urma unei experiențe nefericite poți deveni mai precaut decât e nevoie sau să eviți să te implici în alte situații similare.
Cine seamănă vânt, culege furtună – înseamnă că dacă acționăm cu neglijență sau cu răutate, vom experimenta consecințele negative în viitor.
Cine se aseamănă, se adună – înseamnă că persoanele cu interese și caracteristici similare se atrag reciproc.
11 Oraşe Europene Pitoreşti Vizitate la Pas. Tururi virtuale 4K în Centre Istorice de Neuitat
Cine se scoală de dimineață, departe ajunge – înseamnă că dacă începem devreme și lucrăm din greu, putem obține succesul și putem ajunge departe.
Cine se scuză, se acuză – înseamnă că scuzele pot dezvălui faptul că o persoană are o vină în situația respectivă.
Cine stă în casă de sticlă, nu aruncă cu pietre – înseamnă că o persoană care are propriile probleme sau greșeli nu ar trebui să critice sau să îi judece pe alții.
Cine știe carte, are patru ochi – înseamnă că educația și cunoștințele pot ajuta o persoană să vadă mai mult decât ceea ce este evident pentru oricine.
Corb la corb nu-și scoate ochii – înseamnă oamenii cu interese comune sau persoane asemănătoare nu se rănesc reciproc.
Cu fundul în două luntre – înseamnă că dacă încerci să faci două lucruri în același timp, atunci nu reușești să duci niciunul la bun sfârșit. Este folosit pentru a sugera că trebuie să ne concentrăm pe o singură sarcină pentru a avea șansa de a o finaliza cu succes.
Cu o floare nu se face primăvară – înseamnă că o singură acțiune sau eveniment nu poate schimba o situație în totalitate. Este nevoie de mai multe lucruri care să se întâmple în mod consecvent pentru a aduce schimbarea dorită.
Cu tăcerea îi frigi pielea – înseamnă că refuzul de a vorbi sau de a exprima ceea ce gândim sau simțim poate să rănească așa cum o fac cuvintele dure sau critica. În unele situații, tăcerea poate fi interpretată greșit sau poate duce la tensiuni și conflicte.
Cui pe cui se scoate – înseamnă că sugerează că o suferință o poate face pe cea de dinainte să fie dată uitării.
Cui îi dai pe datorie nu-ți mai intră-n prăvălie – înseamnă că dacă împrumutăm bani sau obiecte cuiva, există o șansă ca acea persoană să încerce să ne evite. Este important să fim prudenți în a decide cui oferim împrumuturi, să fie persoane de încredere.
Cu un ochi râde și cu altul plânge – înseamnă că o persoană părea fericită dar în realitate să fie nefericită. Poate fi folosit pentru a descrie o situație în care cineva se află într-o situație contradictorie sau pentru a descrie o persoană care își ascunde emoțiile.
Cum îți așterni, așa dormi – înseamnă că rezultatul final al unei acțiuni va fi pe măsura pregătirii și atenției acordate.
Cum se scoală – cum i-e foame; cum se culcă – cum adoarme – înseamnă că oamenii au obiceiuri și preferințe care se reflectă în modul în care își organizează ziua și rutina.
Cum tu mie, așa eu ție – înseamnă că dacă tratezi pe cineva bine, vei fi tratat bine în schimb. Dacă tratezi pe cineva rău, atunci poți aștepta același tratament în schimb.
Cum e stăpânul așa-i și sluga – înseamnă că angajații sau subordonații vor urma exemplul și comportamentul șefului lor.
Cum e turcul și pistolul – înseamnă că o armă (orice unealtă) nu face rău singură, trebuie să existe cineva care să o manipuleze. Formularea este o metaforă care exprimă că o unealtă nu este decât o extensie a intențiilor celui care o folosește.
Cu răbdarea treci și marea – înseamnă că răbdarea este esențială în fața provocărilor și obstacolelor și că dacă rămâi perseverent și nu cedezi, vei reuși să depășești obstacolele și să ajungi la destinație.
6 Board Games antrenante de jucat in 15 minute in cel puțin 2 jucători de minim 8 ani
Listă proverbe:
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | Z