Ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri, vrem sa le dam libertatea de a-si manifesta caracterul, unicitarea si creativitatea. Uneori uitam insa ca ei au nevoie si de limite sanatoase pentru a-si pastra un echilibru din care sa-si poata manifesta libertatea.
1. Stabilirea limitelor trebuie sa tina cont in principal de valorile si nevoile noastre.
Daca tinem cont de valorile si nevoile noastre ne asiguram ca ii stabilim copilului limite sanatoase, constiente.
Copiii sunt mult mai conectati la nevoile lor decat adultii, de aceea vor incerca intotdeauna sa isi apere “nevoile”, adica sa opuna rezistenta atunci cand noi dorim ca ei sa nu tina cont de asta intr-un anumit moment. In acelasi timp copiii au nevoie de autonomie, deci vor cauta situatii prin care sa isi manifeste autonomia: sa se imbrace singuri, sa urce singuri pe scari, etc. Daca in acel moment noi ne grabim foarte tare si nu ne permitem sa-i asteptam sa se imbrace singuri, atunci folosim limita – care este o modalitate prin care imi implinesc o nevoie: aceea de a ajunge la timp la programarea de la doctor, la spectacol, sa prind avionul, trenul, etc.
Copilul tau este in tenisi sau adidasi si intra intr-o baltoaca sa sara cu bucurie. Ce faci? Vei actiona in functie de valorile tale: daca este frig afara si pentru tine ca parinte sanatatea copilului tau este mai importanta decat distractia lui atunci nu il vei lasa sa intre in apa. Daca nu suporti o criza de plans sau tipete, atunci probabil ca il vei lasa in apa, incalcandu-ti valoarea de siguranta dar implinindu-ti nevoia de liniste.
Vezi si:
10 Restaurante cu locuri de joaca pentru copii in Bucuresti
Bambi dublat in romana. Desene animate clasic american online
2. Inainte de a pune limite, imi definesc nevoile. Cere sunt nevoile mele?
- Nevoia de siguranta – vom impune limite pentru a-l proteja pe copilul nostru: nu ai voie sa iesi singur pe sosea, il apara pe copil de un posibil accident.
- Nevoia de sanatate – vom avea o limita clara si ferma legata de spalatul mainilor inainte de masa, spalatul pe dinti inainte de culcare, etc.
- Nevoia de onestitate – „Noi nu ne mintim unii pe altii, avem incredere in ceilalti”. Il invatam pe copil ca minciuna nu isi are locul in familia noastra, caci aceasta va duce la neincredere, frustrari, suparari si un control mai puternic din partea parintilor.
- Nevoia de a-i respecta pe ceilalti – „Nu le facem celorlalti ceva ce nu le place”. Daca unui copil nu-i place sa fie mangaiat, pupat sau gadilat il oprim pe copilul nostru sa faca aceste lucruri acelui copil.
Doar tu iti poti stabili lista cu nevoile tale si ale familiei tale. Acestea sunt esentiale pentru a stabili in familie limite sanatoase, in asa fel incat coerenta intre modurile in care acestea sunt aplicate de ambii parinti sa il ajute pe copil sa inteleaga conceptul de regula.
3. Pastreaza un echilibru intre limite si autonomie.
Ofera-i copilului tau mai multa autonomie in domenii sau situatii care permit acest lucru, pentru ca atunci ii va fi mai usor sa respecte limitele importante impuse in alte privinte. Daca este in siguranta, lasa-i in parc libertatea ca el sa aleaga unde vrea sa mearga, ce sa faca, cat sa se joace cu o anumita jucarie / joc/ copil. Aceste momente ii vor satisface nevoie de independenta in decizii si iti va permite tie sa fii mai restrictiva atunci cand vine vorba despre reguli la care tii cu adevarat: spalatul mainilor inainte de masa, linistea atunci cand fratiorul lui doarme.
Citeste si:
Castelul de lut Valea Zanelor. Destinatie de basm pentru copii
Unde mergem cu copilul in weekend
4. Stabileste limitele atunci cand esti intr-o stare de calm
Nu introduce o noua limita cand esti intr-o stare de nervozitate si nu aplica limita daca nu o poti face cu o voce calma si calda. In aplicarea limitelor conteaza foarte mult tonul vocii noastre, atitudinea si cuvintele folosite. Daca spui cu o voce blanda dar ferma „dragul mamei acum e nevoie sa te opresti din a lovi cu piciorul in mobila” este mai usor pentru copil sa o respecte decat daca tipi „opreste-te, nu vezi ca strici jucaria?”.
Totusi trebuie sa facem diferenta si intre situatiile in care este nevoie sa folosesti forta, atunci cand este violent, vrea sa dea sau chiar da cu piciorul in televizor sau laptop, cu siguranta ca nu incepi cu „dragul mamei” ci il opresti imediat, inainte sa mai apuci sa zici ceva. Il opresti si il iei de acolo, ca sa nu mai poata lovi si ii explici apoi limita. Setul de limite sanatoase pe care il impunem nu reprezinta pedeapse iar copilul trebuie sa simta asta.
Citeste impreuna cu copilul tau povesti bilingve! Descopera „O zi cu vant”.
5. Valideaza emotia dar nu incuraja comportamentul
Incearca sa gestionezi cu calm si rabdare crizele de furie, nu este nici un capat de tara daca copilul tau urla sau se zbate pe jos de frustrare. Este mai bine sa isi consume frustrarile cat este mic si sa invete ca prin aceste comportamente nu rezolva situatia, limita ramane.
Insa este foarte important pentru copil sa vada ca ii intelegi emotia, durerea, frustrarea; poti sa ii spui „vad ca iti este foarte greu sa….este foarte frustrant sa nu poti avea jucaria X….”. Deconectarea fata de parinte nu il ajuta pe copil sa inteleaga si mai ales sa respecte setul de limite sanatoase de care are nevoie pentru a-si gasi echilibrul.
Idei preluate de la seminariile de parenting sustinute de Monica Reu, presedinta Asociatiei de Comunicare NonViolenta.