Seminar de nutritie in sarcina. Primele 1000 de zile, nutritie si stil de viata
Ziua de 25 iunie 2015 a adus aproape în jur de 100 de femei însărcinate, care au vrut să afle cât mai multe informaţii despre importanţa unei nutriţii echilibrate și a unui stil de viață sănătos în timpul sarcinii şi ce trebuie să facă în aceste 270 zile, în primele luni din meseria lor de mămică.
Care sunt beneficiile pe care ceea ce faci şi mănânci în primele 1000 de zile le aduce asupra sănătăţii şi dezvoltării fizice şi psihice ale viitorului adult? Toate aceste informaţii au fost prezentate la seminarul organizat special pentru femeile însărcinate “Seminar de nutriţie în sarcină”.
Programul Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro) aduce o serie de trei întâlniri special concepute pentru mame şi pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar temele de discuţie dezbat cele patru etape de dezvoltare din primele 1000 de zile: sarcina, alăptarea, diversificarea alimentației bebelușului și nutriția copilului de vârstă mică.
Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile influenţează profund sănătatea viitorului adult pe termen lung. S-a estimat că cel mult 20% din starea de sănătate de-a lungul vieții poate fi explicată prin moștenirea genetică și înseamnă că cel puțin 80% este determinată de factorii de mediu, incluzând nutriția și stilul de viață. De aceea, schimbările din primele 1000 de zile influențează riscul de boli cronice netransmisibile, cum ar fi: obezitatea, diabetul, alergiile, afecțiunile cardiace care apar în perioadele ulterioare ale vieții. În cadrul primului seminar din această serie de întâlniri pentru viitoare mămici, au particiat doctori şi specialişti din domeniu, pregătiţi să răspundă la toate întrebările pe care femeileînsărcinate le aveau pregătite.
Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familiei a adus în discuţie importanţa pe care o are nutriţia încă de la faza de concepţie, până la vârsta de 2 ani. Această perioadă reprezintă o fereastră unică de intervenţie nutriţională pentru sănătatea viitorului adult.
Dr. Ionuţ Vâlcea este medic specialist în obstretică-gineologie şi porneşte alături de mame, călătoria Primelor 1000 de Zile. Ghidul practic pentru îngrijirea prenatală este unul dintre ustensilele esenţiale în urmărirea sarcinii, la fel ca şi rolul medicului ginecolog, iar investigaţiile şi numărul de consultaţii sunt esenţiale pentru această perioadă. Aducerea pe lumea a unei vieţi noi înseamnă o nouă poveste fericită pentru fiecare părinte, iar doctorul specialist în obstetrică este alături pentru a susţine această perioadă.
Dr. Marina Oţelea are o experienţă de peste 15 ani în managementul medical din domeniul serviciilor de sănătate private şi este acea forţă organizatorică din spatele Asociaţiei SAMAS. Cursurile SAMAS pentru educatorii parentali certificaţi sunt susţinute de către Dr. Marina Oţelea, aducând în lumea mămicilor mai mulţi oameni care să le fie alături în această perioadă importantă din viaţa lor, dar şi din viaţa viitorilor adulţi. Comportamentul alimentar al mamei, chiar și cel dinaintea concepției, este unul dintre factorii ce influențează dezvoltarea copilului, acesta putând fi corectat printr-o informare corectă asupra nutriției sănătoase.
Liniştea şi armonia sunt două elemente importante pentru îndrumătorul Andreea Pautov Ioniţă. Scriitoarea blog-ului www.suntuncopac.com, le-a vorbit mămicilor despre importanţa pe care o are dragostea maternă în crearea unei legături de durată între cei doi, mama şi copil. Copilul este cel mai preţios dar pe care îl poate avea în viaţă o femeie, iar Andreea le-a povestit viitoarelor mămici prezente la seminar importanţa primelor 1000 de zile din viaţa copilului.
Seminarul s-a încheiat cu discursul Anei Măiță, promoterul drepturilor mamelor în România, care le-a povestit participantelor la seminar despre programul adresat mamelor şi sugarilor din cadrul SAMAS. Asociaţia SAMAS este alături de mame încă de la începutul acestei călătorii, prin oferirea de servicii special concepute pentru ele.
Seria de seminarii dedicate primelor 1000 de zile va continua în luna august, cu o întâlnire pe tema alăptării, iar mămicile vor avea posibilitatea să afle toate informaţiile necesare despre această perioadă importantă și definitorie din viaţa lor şi a micuţilor.
Boiler plate:
Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pe tot parcursul vieții. Fundația NUTRICIA Early Life Nutrition susține un parcurs sănătos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educationale și servicii de informare continuă a părinților, alături de partenerii: Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie și Asociația SAMAS.