Cele Mai Utile Sfaturi si Recomandări pentru Gingii Sănătoase

Gingiile sănătoase sunt cheie pentru un zâmbet frumos și o sănătate orală bună. Respectarea unei igiene dentare corecte și vizitarea regulată a medicului dentist ajută la menținerea unor gingii sănătoase pe termen lung. Află cum să le îngrijești corect pentru a le păstra sănătoase și pentru a preveni sângerarea sau alte probleme.

Sângerarea gingiilor: semnal de alarmă pentru sănătatea dentară

Gingiile sănătoase sunt esențiale pentru un zâmbet frumos și o stare de bine generală. Gingiile sănătoase sunt roz pal și ferm atașate de dinți. Ele ajută la menținerea dinților în poziție și la protejarea lor de infecții.

Știți cum e să vă spălați dinții și să vedeți pete de sânge pe periuță? E înfricoșător, nu-i așa? Dar, din păcate, sângerarea gingiilor este un simptom foarte frecvent, care poate afecta până la 90% din populație.

Spălatul pe dinți la copii. Cum ne spalam pe dinti? Desene animate cu Crawford the Cat 

Sângerarea gingiilor este un simptom frecvent care poate fi cauzat de o varietate de factori, atât de natură locală, cât și generală:

Cauze locale

 • Bolile gingivale: Gingivita și parodontoza sunt două afecțiuni gingivale care pot provoca inflamarea și sângerarea gingiilor.
 • Traumatismul: Periajul prea agresiv, consumul de alimente fierbinți sau folosirea unor proteze dentare necorespunzătoare pot irita și deteriora gingiile, ceea ce poate duce la sângerare.

Cauze generale

 • Fumatul: Fumatul reduce fluxul sanguin către gingii, ceea ce le poate face mai vulnerabile la inflamație și sângerare.
 • Diabetul: Diabetul poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate face mai dificilă combaterea infecțiilor gingivale.
 • Anumite medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi steroizii, pot provoca, de asemenea, sângerare gingivală.
 • Alte afecțiuni medicale: Leucemia, o afecțiune a sângelui, poate provoca sângerări în tot corpul, inclusiv la nivelul gingiilor.

Ce este și cum se manifestă gingivita

Când gingiile sângerează, este un semn că există o inflamație la nivelul acestora, cunoscută și sub numele de gingivită.

Gingivita este o inflamație a gingiilor care poate fi cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinți și gingii. Placa bacteriană este o peliculă subțire, invizibilă, care se formează pe dinți și gingii în fiecare zi. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în mod regulat, poate duce la formarea de tartru.

Fluorul din Pasta de Dinţi pentru Copii. Argumente PRO şi CONTRA Utilizării de Fluor

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană calcificată, care poate fi îndepărtată doar de către un medic dentist.

Gingivita netratată poate duce la parodontoză, o afecțiune care poate deteriora gingiile și osul care susține dinții.

stomatolog Gingii Sanatoase Sfaturi si RecomandariCe este și cum se manifestă parodontoza

Parodontoza este o afecțiune cronică care afectează gingiile și osul care susține dinții. Această afecțiune este cauzată de acumularea de placă bacteriană și tartru pe dinți și gingii. Atenție, parodontoza poate duce la pierderea dinților!

În stadiile incipiente, parodontoza poate provoca gingii inflamate și sângerânde. Dacă această afecțiune nu este tratată, poate duce la pierderea osului care susține dinții.

În stadiile incipiente ale parodontozei, bacteriile din placa bacteriană produc toxine care irită gingiile. Acest lucru poate duce la inflamație și sângerări. În timp, inflamația poate duce la distrugerea osului care susține dinții. Acest lucru poate face ca dinții să se miște și, în cele din urmă, să cadă.

Aparatul Dentar la Copii, între Moft si Necesitate

Cum să previi sângerarea gingiilor

Igiena dentară corectă este esențială pentru prevenirea sângerării gingiilor.

Pentru a preveni sângerarea gingiilor, este important să vă spălați dinții de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, este important să folosiți ața dentară o dată pe zi și să vizitați medicul dentist de două ori pe an pentru controale și detartraj.

Medicul dentist poate îndepărta placa bacteriană și tartrul care nu pot fi îndepărtate acasă. De asemenea, acesta poate detecta precoce orice probleme ale gingiilor și poate oferi tratament pentru a preveni agravarea acestora.

dulciuri Gingii Sanatoase Sfaturi si RecomandariDe asemenea, este important să eviți consumul excesiv de alimente și băuturi zaharoase, care pot favoriza formarea placii bacteriene.

Îngrijirea dinților la copiii până în 7 ani. Cum facem igiena orală a dinților de lapte

Ce poți face dacă gingiile tale sângerează

Dacă observi că gingiile tale sângerează, este important să consulți un medic dentist cât mai curând posibil. Medicul dentist va putea să stabilească cauza sângerării și să recomande un tratament adecvat.

Tratamentul pentru sângerarea gingiilor poate include:

 • Detartraj profesional
 • Periaj profesional
 • Air flow
 • Tratamente medicamentoase

Vreau Bomboanele Mele! Poveste Terapeutică despre Igiena Dentară la Copii Mici

Cum să îți îngrijești gingiile

Pentru a îngriji gingiile în mod corespunzător, sunt importante:

 • Perierea dinților de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o periuță de dinți cu peri moi.
 • Folosirea de ață dentară o dată pe zi pentru a îndepărta placa bacteriană din spațiile interdentare.
 • Vizitarea medicului dentist de două ori pe an pentru controale și detartraj.
 • Evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi zaharoase.

Prin respectarea unei igiene dentare corecte, poți preveni sângerarea gingiilor și poți păstra sănătatea dinților și a gingiilor tale.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU