Sindromul de colon iritabil, suferinta cu prelungiri intermitente

Sindromul de colon iritabil, suferinta cu prelungiri intermitente

 

Una dintre cele mai raspandite afectiuni ale omului modern, sindromul de colon iritabil (SCI) afecteaza intre 10 si 25% din populatia globului, avand o larga raspandire atat in randul adultilor cat si a copiilor1. Cele mai frecvente simptome ale SCI sunt: balonarea, durerea abdominala, constipatia si diareea. Totusi fiecare caz este unic, simptomele fiind diferite. Din cauza faptului ca afectiunea se manifesta prin dereglari digestive comune, care apar intermitent, persoanele cu aceasta problema nu se adreseaza medicului pentru diagnostic si tratament, prelungind astfel suferinta.

Sindromul de colon iritabil – o boala care “nu se vede” in analize si investigatii

Colonul iritabil reprezinta o patologie functionala digestiva, prevalenta SCI pe plan international este cu 67% mai ridicata la femei decat la barbati2. Sindromul nu se manifesta prin leziuni celulare sau tisulare, iar diagnosticul se stabileste in urma unei anamneze complete, in baza unui set de criterii cunoscute sub numele de Criteriile Roma3. Conform acestora, o persoana suspescta de SCI ar trebui sa prezinte urmatorul tablou clinic:

  • durere abdominala recurenta/disconfort minimum 3 zile pe luna in ultimele 3 luni, asociate cu minim doua dintre urmatoarele simptome:

    • disparitia durerii dupa defecatie

    • instalarea durerii concomitent cu modificarea numarului scaunelor

    • instalarea durerii odata cu modificarea formei scaunelor

  • balonare localizata difuz sau doar in anumite zone ale abdomenului,

  • prezenta mucusului in scaun.

Criteriile se aplica numai daca simptomele au debutat cu cel putin 6 luni inainte de diagnostic si s-au mentinut pe parcursul ultimelelor trei luni.

Pentru a exclude unele infectii sau alte patologii grave ale sistemului digestiv, precum sindromul de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, boala Crohn, colita ulcerativa si cancerul ano-rectal, sunt recomandate anumite teste de laborator si efectuarea unor investigatii imagistice.

Factori agravanti: alimentatia, sedentarismul si stresul

Principala cauza care determina aparitia sindromului de colon iritabil este activitatea deficitara a musculaturii netede de la nivelul colonului. In acest caz, contractiile muschilor intestinali sunt neregulate si necoordonate, fiind ingreunata miscarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestor materiale duce la obstructia partiala a tractului digestiv, care se manifesta prin acumulare de gaze, constipatie si durere abdominala. Cauzele acestei activitati anormale n-au fost inca stabilite, insa factori precum alimentatia, stresul, sedentarismul si dereglarile hormonale pot agrava simptomele afectiunii.

  • Fiber_Perfect Alimentatia – implicarea anumitor alimente in sindromul colonului iritabil este inca intens studiata. Cercetatorii au stabilit ca anumite alimente pot declansa dezechilibre si intolerante la nivelul colonului. O dieta care cuprinde ciocolata, grasimi, fasole, varza, conopida, brocoli, lapte, bauturi carbogazoase, produse bogate in gluten, poate duce la aparitia si agravarea simptomelor sindromului de colon iritabil. O analiza minutioasa a dietei zilnice si identificarea alimentelor care provoaca o sensibilitate la nivelul colonului, poate fi un pas important spre ameliorarea problemei si chiar tratarea acesteia.

  • Stresul – multe dintre persoanele cu sindrom de intestin iritabil au observat ca simptomele se accentueaza in perioadele de stres intes, spre finalul unei saptamani incarcate sau odata cu schimbarea serviciului. Aproximativ 60% dintre pacientii cu sindrom de colon iritabil sufera de anxietate, cauzata de grija accentuata pentru problemele de la serviciu, bani si problemele de sanatate, arata datele Anxiety Disorders Association of America4. Specialistii subliniaza faptul ca stresul si anxietatea pot face creierul mai sensibil la simptomele sindromului de colon iritabil.

  • Fluctuatiile hormonale – in cazul femeilor, SCIse acutizeaza in special inainte de menstruatie. In partea a doua a ciclului menstrual, nivelul estrogenului este mai scazut in timp ce progesteronul este relativ mare. Progesteronul este un hormon cunoscut si pentru capacitatea de reducere a motilitatii intestinale. Din aceasta cauza apar balonarea, constipatia si crampele abdominale, la multe femei aflate in perioada premenstruala.

  • Sedentarismul – activitatea fizica sustinuta contribuie la un tract digestiv echilibrat. De regula, persoanele care nu fac miscare, cele care sufera de obezitate sunt mai predispuse catre aceasta boala.

  • Abuzul de medicamente – consumul indelungat de antibiotice, de antiacide deregleaza flora intestinala. Multe dintre persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil consuma laxative pentru a scapa de constipatie. Utilizarea laxativelor perioade indelungate de timp duce la slabirea muschilor peretelui intestinal, reducandu-le capacitatea de functionare siintrarea intr-un cerc vicios – intestinul nu mai functioneaza pentru ca munca sa este efectuata de laxative.

 

20% dintre copiii intre 4 si 12 ani sufera de Sindromul de colon iritabil

Un procent considerabil de copii sunt afectati de sindromulde colon iritabil, simptomele manifestandu-se inca din primii ani de viata. Datele arata ca aproximativ 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani acuza cel putin unul dintre simptomele SCI5. Bola se manifesta prin aceleasi tulburari functionale ca la adulti, in stabilirea diagnosticului fiind necesare si analizele pentru determinarea intolerantei la gluten si lactoza din cauza simptomatologiei similare cu SCI.

Pentru dezvoltarea normala a copilului este importanta diagnosticarea precoce a sindromului si inceperea tratamentului specific.

Baby-s_Jarro_DophilusGestionati cu multa atentie sindromul de colon iritabil

Luati atitudine si adresati-va unui gastroenterolog, daca va confruntati cu simptomele sindromului de colon iritabil. Pentru rezulatate de durata, adoptati un regim de viata sanatos si luati cateva masuri care sa va ajute sa ameliorati si sa preventi simptomele. Actionati sinergic si tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • Acordati mai mare atentie alimentatiei– selectati cu grija alimentele si evitati produsele care va provoaca simptome specifice sindromului de colon iritabil. O dieta bogata in fibre si fructe proaspete va poate ajuta. Respectati orarul de mese si nu mancati pe fuga, produse de patiserie sau fast food. Printre alimentele pe care ar trebui sa le evitati sau sa le reduceti consumul sunt: produsele care contin aditivi alimentari, condimentele, dulciurile, cafeaua, bauturile carbogazoase, lactatele, zaharul, taratele si produsele din grau.

  • Folositi suplimente cu fibre, acestea contin fibre selectionate care contribuie la imbunatatirea tranzitului si echilibrarea florei. Fiber Perfect de la Secom® are o compozitie inovatoare cu fibre alimentare solubile, alga verde, plante medicinale, si ingrediente patentate precum Metabolin®, VitaFiber™. In cazul sindromului de colon iritabil, produsul contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal, detoxifierea colonului, imbunatatirea florei intestinale, stimuleaza secretia de mucus si reduce balonarea.

  • Actionati si asupra digestiei. Super Enzymes™ este o formula complexa pentru sustinerea enzimatica a digestiei si absorbtiei nutrientilor actionand la nivelul stomacului, intestinului subtire, colonului, ficatului si pancreasului. Produsul contine 60 de tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer), 100% naturale si imbunatateste activitatea sistemului digestiv, absorbtia nutrientilor si reducerea simptomatologiei sindromului de colon iritabil.

  • Faceti miscare. Excercitiile fizice regulate contribuie la reducerea stresului, anxietatii si stimuleaza contractiile peretelui intestinal.

  • Actionati asupra microflorei intestinale. In cazul acestei afectiuni, atat copiii cat si adultii se confrunta cu un dezechilibru la nivelul florii intestinale care se manifesta prin diaree, Jarro-Dophilus+FOS_100capsBaby-s_Jarro_Dophilusconstipatie sau balonare. In acest caz, alegeti un produs probiotic care sa actioneze la nivelul colonului. Pentru copii, este recomandat Baby’s Jarro-Dophilus® + FOS, GOS, un sinbiotic de ultima generatie (asociere de probiotice si prebiotice) care contine 3 miliarde de bacterii probiotice pentru repopularea optima a florei microbiene. Produsul contine patru tulpini patentate de Bifidobacterium si doua de Lactobacillus, precum si tulpini de prebiotice, FOS (fructo-oligozaharide) si GOS (galacto-oligozaharide). Baby’s Jarro-Dophilus®+FOS, GOS poate fi administrat inca din primele zile de viata ale copilului si ajunge pana la 71 de zile de administrare.

Un probiotic de ultima generatie recomandat adultilor cu sindrom de colon iritabil este Jarro-Dophilus® + FOS. Produsul actioneaza la nivelul intregului tract digestiv prin cele 3.4 miliarde de bacterii probiotice care contribuie la echilibrarea florei microbiene intestinale, reglarea tranzitului intestinal, constipatie, diaree si reducerea acestor manifestari (colici, balonare, flatulenta). De asemnea Jarro-Dophilus® + FOS contribuie la mentinerea mucoasei intestinale si reducerea ulceratiilor, si scadepermeabilitatea mucoasei intestinale pentru toxine endogene prin stimularea productiei de mucina si de acizi grasi cu lant scurt.

  • Consumati suficiente lichide. Lichidele ajuta la ameliorarea constipatiei si le inlocuiesc pe cele absorbite de fibre. Apa este o sursa ideala de hidratare. Bauturile carbogazoase pot duce la balonare, iar cele care contin cofeina si alcool contribuie la deshidratare sipot provoca diaree si iritarea mucoasei colonului.

Nu neglijati sindromul de colon iritabil, in timp, simptomele pot duce la alte afectiuni mai grave. Actionand in fazele incipiente, iar rezultatele nu se vor lasa asteptate!

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

2 Lovell RM, Ford AC. Effect of gender on prevalence of irritable bowel syndrome in the community: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2012;107(7):991–1000. [PubMed]

3 Criteriile Roma au fost dezvoltate de Fundatia Roma, o asociatie non-profit specializata in studiul patologiei functionale gastrointestinale.

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU