Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a lansat în spațiul public propunerea de a implementa Baby Box, ca parte dintr-un pachet de soluții pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor. Astfel, fiecare nou născut va primi gratuit o cutie cu obiecte care acoperă necesitățile de bază pentru startul în viață.
Kitul Baby Box se vrea un simbol al faptului că fiecare copil trebuie să beneficieze de condiții minimale echitabile la startul în viață. Inițiativa se vrea a fi una din metodele concrete de incluziune socială a unor categorii defavorizate ce nu au posibilități de a-și satisface nevoile de bază.
Baby Box va include cărți, jucării, așternuturi, scutece, hăinuțe și altele. Până în vara anului 2017 se intenționează implementarea programului la nivel național.
Nicola Sturgeon menționează faptul că Finlanda a servit drept model pentru această inițiativă. După ce a fost implementată, măsura a permis acolo obținerea celui mai scăzut nivel de mortalitate infantilă din întreaga lume.
Programul a fost implementat și în Marea Britanie.
Întroducerea programului Baby Box a dus, în statistici, la reducerea mortalitatăţii neonatale și la atenuarea greutăților întâmpinate de anumite categorii sociale atunci când în viața familiei apare un nou membru. Scoția se confruntă cu problema sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor, având unul din nivelurile cele mai ridicate din Europa. Unul din cinci copii scoțieni trăiesc oficial în sărăcie.
Inițiativa face parte dintr-un plan de reformă a sistemului de îngrijire a copilului, care să îi ajute pe copiii vulnerabili să simtă că aparțin unei familii, să simtă iubire și să aibă parte de copilăria pe care o merită.
Ce face România pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor?
Un raport al Parlamentului European arăta că în România în jur de 51% din copii trăiesc la limita sărăciei. Procentul cel mai mare din Europa. În mediul rural situaţia este mai gravă, riscul de sărăcie este de 3 ori mai mare decât în mediul urban. Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Iar riscurile neluate în calcul, legate de excluziunea socială prin accesul limitat la educaţie şi sănătate, cântaresc la fel de mult. De altfel sărăcia este principala cauză a abandonului școlar.
Consideri că un astfel de kit ar fi util și la noi? Ce alte soluții care să elimine inechitățile sociale crezi că sunt necesare? Ce iniţiative pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor consideri că ar trebui promovate?