Cristina Balaban este co-fondatoarea parcului de agrement nautic Acvmania, un parc acvatic atipic care imbina distractia si sportul. Mama a doi baieti, Cristina se implica atat in activitatea Acvamania care faciliteaza sporturi nautice pe Lacul Mogosoaia pe perioada verii, cat si in sustinerea unei asociatii care strange fonduri pentru a ajuta copiii dintr-un centru de plasament.
De unde a venit ideea pentru a organiza sporturi nautice pe Lacul Mogosoaia?
Ideea de activitati acvatice a venit de la pasiunea noastra pentru sporturi nautice. Intamplator i-am cunoscut pe Emilia si Catalin Campeanu, care ne impartasesc pasiunea pentru aceste sporturi si impreuna am pus bazele parcului de agrement nautic Acvmania, un parc acvatic atipic in care am imbinat distractia si sportul.
Ce distractii pentru copii aveti in afara de sporturi nautice pe Lacul Mogosoaia?
Pe langa circuitul format din tobogane, piste de alergare pe apa, module speciale pentru catapultare si trambuline, la ACVAMANIA puteti inchiria caiace, canoe, stand-up paddle, catamarane si hidrobiciclete. Mai mult, organizam periodic cursuri de caiac, stand-up-paddle si evenimente atipice: ture de caiac parinte-copil, Moonlight Paddling, ture Cu caiacul la apus.
Nu rata Tura cu caiacul parinte-copil, in fiecare miercuri
In programul nostru atipic de scoala de vara “Scoala Piratilor”, copiii se bucura din plin de o vacanta activa, pe apa, in mijlocul naturii si pornesc intr-o aventura in care invata cum sa faca fata provocarilor vietii. Dupa ce incep ziua cu o portie zdravana de distractie in parcul acvatic, micii pirati exploreaza zilnic lacul Mogosoaia la cursul de caiac sau stand-up-paddle, apoi isi trag sufletul la activitati de educatie non-formala mega-distractive si au de trecut testul piratilor.
Ce alte activitati mai organizati?
La Acvamania avem si reteta perfecta pentru petreceri de familie sau corporate, dar si pentru programe de teambuilding inedite, antrenante si pline de voie buna, care combina sporturile nautice pe Lacul Mogosoaia, valorificand din plin geografia si istoria locatiei propuse: lacul, padurea si palatul Mogosoaia.
Sporturile nautice inspira conectare, munca in echipa si buna comunicare.
Cum ii ajuta pe copii in dezvoltarea fizica si emotionala joaca cu apa, jocurile de echipa, etc?
Pana pe la 12 ani, principala forma de interactiune a copilului cu lumea este jocul. Plimbarea cu caiacul este o joaca usor de invatat si este mega-distractiva, indiferent de varsta. Iar sporturile nautice inspira conectare, munca in echipa si buna comunicare.
Cum sunt verile pentru tine si familia ta de cand te ocupi de acest proiect?
Avem parte de veri animate si foarte distractive. Baietii nostri adora apa si se descurca foarte bine in caiac si chiar si pe stand-up-paddle.
Ce sfaturi le dai parintilor care vor sa vina cu copiii la sporturi nautice pe Lacul Mogosoaia?
De regula cei care inscriu copiii la activitatile noastre sunt la randul lor pasionati de miscare si activitati in aer liber in general, sau de sporturi nautice in special si nu au nevoie de sfaturi speciale. In plus, apa, soarele, joaca in aer liber fac minuni, asa ca suntem genul de scoala de la care copiii nu mai vor sa plece. Eu le reamintesc doar parintilor sa nu uite crema de plaja sau tricourile UV.
Citeste si:
Unde mergem cu cortul la mare? Campinguri la mare
8 ştranduri kid-friendly din Bucuresti. Bălăceală în familie la preţ rezonabil
Cristina Balaban se ocupa pe perioada verii de Acvamania, iar in tot timpul anului este si presedinta asociatiei Benefacto, care sprijina Centrul de Plasament Cehu Silvaniei din judetul Salaj.
Cum ai aflat de copiii din aceasta zona si cum ii ajuti?
Povestea Asociatiei Benefacto a inceput cu o vizita la Centrul de Plasament Cehu Silvaniei-judetul Salaj, urmata de un mail intre prieteni. Si e-mailul a circulat si a circulat… Si a atins sufleteste zeci de prieteni, a facut noi prieteni, a mobilizat colegi si vecini, si colegii au mobilizat prieteni, totul pentru ei: copiii de la Centrul de Plasament Cehu Silvaniei. Din lipsa de fonduri, copiii primeau atunci scutece de unica folosinta o data pe saptamana, in restul timpului fiind schimbati cu scutece din panza, care erau spalate. Acestea erau extrem de incomfortabile si le provocau rani.
Cu ajutorul acestor prieteni minunati, din 2010 asiguram scutece de unica folosinta, hainute, incaltaminte si jucarii pentru acesti copii. Intr-o luna cei 40 de micuti cu varsta sub 3 ani de la Cehu aveau nevoie de 106 baxuri de scutece de unica folosinta – valoric circa 4000 de lei. Asa ca, tot incurajati de prieteni dragi, care au raspandit vestea catre alti prieteni sau chiar s-au implicat in gasirea unor sponsori, am mai facut un pas in 2012 si am infiintat Asociatia Benefacto, ca forma organizata de ajutor a copiilor abandonati din Centrul de Plasament Cehu Silvaniei, dar si ca platforma pentru alte proiecte viitoare dedicate copiilor abandonati sau defavorizati.
Timp de 3 ani am asigurat scutece de unica folosinta pentru 30 de copiii cu varste intre 0 si 3 ani din acest centru, sensibilizand autoritatile sa aloce bani regulat pentru aceasta nevoie primara. Treptat, ne-am indreptat atentia si spre grupele de varste mai mari adresand prin actiunile noastre probleme legate de educatie, orientare personala si profesionala, integrare sociala dupa iesirea din mediul institutionalizat. Organizational, asociatia este condusa de fondatori si are in permanenta prieteni, voluntari si parteneri. Nu in ultimul rand, trebuie mentionata colaborarea cu conducerea centrului de plasament Cehu Silvaniei si autoritatile judetene care fac toate actiunile noastre posibile. Devotamentul acestor oameni ne motiveaza.
Avem planuri ambitioase: pe langa donatiile de scutece, carti, haine si jucarii pentru cei mici, ne dorim sa derulam si cateva proiecte pentru cei mai maricei, care au si ei nevoie de noi; sa-i ajutam cu materiale pentru atelierele vocationale, sa organizam excursii si spectacole de teatru de papusi, dar si cu activitati de dezvoltare personala si profesionala.
Dintre proiectele curente as aminti campania actuala
Toti copiii adora apa. Iar micii nostri prieteni din Centrul de Plasament Cehu Silvaniei nu fac exceptie! Planificam acum o noua excursie la strand, la Baile Boghis, pentru 46 de copii. Costul pentru ca un copil să meargă in excursie este de 40 lei (insemnand intrare la strand, masa de pranz si transport dus-intors). Totalul necesar pentru excursie este de 1840 lei.
Cum pot fi ajutati acesti copii?
Sunt mai multe modalitati in care te poti implica: de la un like si share pe pagina de Facebook Benefacto, pana la mici donatii sau actiuni de voluntariat. Detalii despre proiectele Benefacto la www.benefacto.ro.
Articol realizat de Zina Nichita, Editor GOKID.