START! Muzeul Copilului. Copiii interacționează în cadrul expoziţiei-experiment Elefanți, cuci, cai și EU cu o colecţie de 1.000 de jucării, păpuși de teatru, instrumente muzicale pentru copii adunate pentru documentarea universului copilăriei și a evoluției sale. Expoziția este un spațiu interactiv de joacă și experiment, cu mesajul de a îngriji și prețui obiectele cu amintirile lor și a le oferi mai departe.
Asociația Da’DeCe prezintă în premieră prima colecție privată de jucării donată unei asociații, colecția de jucării strânsă de Iosif Herțea, personalitate culturală și om de știință, care și-a dedicat timpul liber documentării lumii minunate a jucăriilor și a păpușilor de teatru asociate universului copilăriei.
Iosif Herțea a colecționat timp de peste jumătate de secol o impresionantă serie de jucării din cele mai diverse regiuni atât ale României, cât și ale lumii, foarte diferite ca tipologie, materiale și texturi. Cercetarea, conservarea și expunerea colecției este posibilă grație cofinanțării acordate asociației de Administrația Fondului Cultural Național.
Colecția conține cca. 1.000 de jucării, păpuși de teatru, instrumente muzicale pentru copii adunate pentru documentarea universului copilăriei și a evoluției sale. O parte dintre aceste jucării sunt realizate chiar de către copii. Este prima colecție donată unei asociații neguvernamentale și nu unui muzeu, ceea ce arată o creștere a încrederii în mediul neguvernamental și o profesionalizare a acestuia.
În cadrul proiectului START! Muzeul Copilului, finanțat de AFCN, asociația Da’DeCe propune cercetarea, conservarea și valorificarea colecției de jucării Herțea, ca parte din patrimoniul unui viitor muzeu al copilului. Proiectul are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul copiilor a importanței patrimoniului și a colecțiilor private donate spre beneficiul publicului.
Proiectul cuprinde 3 etape cheie prin care colecția Iosif Herțea este valorificată atât prin studii de specialitate, cât și pentru publicul larg. Se au în vedere în special copiii din București, Cluj și Brașov.
Prima etapă include studierea interdisciplinară a colecției de un grup de istorici, sociologi, istorici ai culturii, antropologi culturali. Este pentru prima dată când jucăria este obiectul unei investigații sistematice de acest tip, în România. Aceste studii vor fi accesibile atât specialiștilor cât și altor persoane interesate prin intermediul unui e-book publicat de editura Tritonic.Cea de-a doua etapă a proiectului se referă la managementul colecției: asigurarea unor condiții adecvate de păstrare a colecției, prin proiectarea și implementrea unui plan de protejare sustenabilă. Contruirea unei strategii de acces la obiectele colecției este un element cheie pentru ca acest patrimoniu să rămână unul viu, cu care publicul să poată interacționa creativ.
În cea de a treia etapă a proiectului, colecția este prezentată publicului larg, în special copiilor, în cadrul expozițiilor-experiment Elefanți, cuci, cai și EU – în care copiii vor interacționa cu obiectele din colecție cunoscându-le povestea, vor crea propriile povești și își vor construi propria colecție. Expoziția este un spațiu interactiv de joacă și experiment, construit în jurul unor jucării din colecție, cu mesajului de a îngriji și prețui obiectele cu amintirile lor și a le oferi mai departe.
Iată ce declară Raluca Bem Neamu, președintele asociației Da’DeCe: ”Ne-am bucurat de încrederea domnului Herțea de a dona asociației Da’DeCe întreaga colecție de jucării pe care a strâns-o practic pe parcursul întregii lui vieți, încă înainte de a ne întâlni personal, prin transferul de încredere între Daniela Mișcov și dumnealui. Generozitatea gestului este un lucru rar în zilele noastre și un aspect pe care l-am dori prezent mai des în mediul românesc. După surpriza donației a urmat o întâlnire de trei zile în care am avut onoarea să realizez un interviu care să documenteze întregul demers de colecționar al domnului Herțea. Bucuria a fost să descopăr un intelectual rafinat cu un discurs articulat și cald, o personalitate complexă din punct de vedere cultural dar și un om care înțelege copilul în toată complexitatea lui. Entuziasmul întâlnirii a ajuns la maxim când mi-am dat seama că principiile moderne pe care le aplicăm în asociație se întâlnesc cu cele ale donatorului: copiii să fie liberi să folosească jucăriile, să se joace cu ele chiar în expoziție, expozițiile să fie accesibile tuturor copiilor, în primul rând celor cu posibilități materiale reduse care nu au acces la multe jucării. Colecția nu mai este muzeificată, ci deschisă explorării și bucuriei depline a copiilor. Cu acest gând, ne bucurăm să punem în practică visul de o viață al unui pasionat al ”patrimoniului mic”, ”matrimoniul”, acela de a face accesibil un tezaur pentru copii!”
Prima expoziție Elefanți, cuci, cai și EU va avea loc în București la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, între 8 și 30 iunie.
Expozițiile vor continua în septembrie la Cluj Napoca in cadrul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei și în octombrie la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov.
Echipa proiectului este formată din: Cristina Dumitrescu, Iulia Iordan, Irina Hașnaș, Bruno Mastan, Daniela Mișcov, Raluca Neamu, Ozana Nițulescu, Ioana Popescu, Cristina Toma, Hanny Bratu, Alexandra Zbuchea, Iosif Gheorghe, Ramona Caramelea, Silviu Anghel, Flavia Stoica, Marinela Barnasi si voluntarii Marius Andrieș, Alice Csizmadi, Teodora Dumitrescu, Maria Ghegu.