Plecarea copiilor in tabara de vara este un prilej de bucurie, libertate si distractie! Ca sa nu isi strice vacanta cu prietenii, ajuta-l sa isi faca bagajul de tabara!
Vacanta de vara este perioada cea mai frumoasa din an, atat pentru copii cat si pentru adulti. Tabara de vara, vacanta la bunici, julituri, degete murdare, vacanta la mare, jocuri in aer liber, saritul peste mese, mancatul de snack-uri si dulciuri, prieteni noi, culcat tarziu = toate sunt asteptate de copii cu nerabdare.
Daca vara aceasta copilul tau pleaca in tabara, mai ales daca pentru prima oara, iata cum il ajuti sa aiba un bagaj de tabara organizat si cu cele necesare:
Geanta sau troller-ul sa poata fi usor de identificat
Pentru fetite este important sa fie colorat, in culoarea preferata sau orice alta culoare vesela, cu modele, etc ca sa poata fi usor de recunoscut de catre ea. Printre multe alte bagaje sa fie sanse minime sa nu recunoasca. Daca are culoarea gri sau neagra, lipeste-i un abtibild pe troller sau leaga-i ceva ca sa poata fi usor de recunoscut.
Dimensiunea. Alegeti impreuna un troller mic sau mediu, suficient de incapator dar pe care sa il poata cara si singur (a).
Ce haine si incaltari le dam copiilor in tabara la munte?
Alegeti impreuna haine pentru zile cu soare si pentru zile friguroase. Ce NU trebuie sa-i lipseasca daca pleaca la munte: bocanci, geaca de ploaie si vant, palarie, pantaloni lungi, rucsacel.
Chiar daca e vara, la munte vremea este schimbatoare si temperatura poate ajunge la 15-20 de grade iar seara chiar sub 10 grade. Cu siguranta ca nu ai vrea ca piticul tau sa stea in camera si sa piarda distractia de afara sau sa inghete de frig pentru ca nu are haine potrivite.
1. Haine de drumetie
Pantaloni scurti si tricouri de schimb pentru zile calduroase, dar si pantaloni de trening, de munte sau colanti mai grosuti, hanorace si bluze sport pentru zile reci. Nu uita de o geaca buna de ploaie dar si pentru vreme rece. Un polar subtire sau o bluza de sport care pastreaza caldura corpului este foarte utila pentru a o purta pe sub geaca atunci cand vremea e rece afara sau in timpul unei vizite intr-o pestera (unde temperatura poata fi de 5-10 grade in timp ce afara sunt 25-30 de grade).
Recomandari de scoli de vara in 2016
2. Incaltaminte
Bocanci de drumetie, nu uita ca la Decathlon se gasesc o multime de optiuni pentru copii si adulti, la preturi foarte accesibile. Incaltamintea poate face diferenta intre un drum pe munte facut cu placere si unul care sa fie chinuitor daca copilul nu are incaltari bune. Ca sa nu mai zicem de accidentarile care pot aparea din cauza incaltarilor neadecvate. Sosetele sa fie mai lungi pentru bocanci, ca sa evite bataturile.
Ideal este sa poarte de 2-3 ori incaltarile inainte de a pleca la munte, ca sa nu le faca rodajul acolo.
Papuci de interior pe care sa-i poata folosi la dus si sa stea in camera, ca sa nu stea toata ziua in bocanci si sa imprastie noroiul prin camera. Eventual inca o pereche de incaltari la schimb (adidasi).
Alte accesorii: Palarie /Sapca pentru zile insorite, un rucsacel pe care sa il ia cu el in plimbari in care sa isi puna apa, servetele umede, servetele uscate.
Inca nu ati ales tabara potrivita? Iata Recomandarea GOKID:
Tabara Coolturala BookLand 2016 Valea Lotrului, Predelut Bran sau Irlanda
3. Articole de igiena
Pasta si periuta de dinti, perie de par si elastice de par, clame pentru fetite, un gel care sa poata fi folosit si pentru dus si pentru par, sapunul potrivit daca copilul are pielea mai sensibila (gelurile de maini din pensiuni sau cabane sunt de calitate slaba).
Fetitele peste 8-9 ani deja folosesc deodorante roll-on sau alte forme, asa ca daca si printesa ta este obisnuita cu aceste cosmetice,nu uita sa-i aduci aminte sa aiba la ea un deodorant. Uscator de par – pentru fetitele care au nevoie sa spele pe par mai des.
Un pachet mare de servetele umede de bebelusi vor fi de ajutor pentru zilele/serile in care nu au timp/chef de dus sau pentru orice alte scopuri.
Servetele-batiste de nas: 2-3 pachetele.
Pungi: pentru gunoi, pentru strans haine murdare, pentru pus haine ude cand e cazul, etc.
4. Imbracaminte de petrecere
Majoritatea taberelor organizeaza si o seara de petrecere, in care cei mici danseaza, au parte de jocuri, socializare si gustari.
Daca pentru baieti nu este o diferenta intre un tricou si un pantalon, fetitelor le place sa se gateasca pentru aceste seri, sa isi puna o rochita eleganta, sandale sau pantofiori de petrecere, sa se dea cu balsam de buze sau chiar parfum de printese. Asa ca daca stii ca ai o domnisoara care este atenta la aceste detalii, nu uita sa o ajuti sa isi aleaga si aceste articole de petrecere.
5. Medicamente si alte produse de prim ajutor
Copiii din ziua de azi stiu sa isi poarte singuri de grija de la o anumita varsta (de pe la 7-8 ani) daca li se ofera ocazia. Prin urmare, ajuta-l pe copilul tau sa stie cum se poate ingriji pentru diverse „afectiuni” sau „accidentari” si fii sigura ca va merita investita ta: timpul si rabdarea pe care i le-ai oferit!
Trusa de prim ajutor pe care sa o aiba fiecare copil (in functie de varsta lui, daca e prea mic, nu va sti sa le folosesca):
- crema de soare: fie munte fie mare, copilul sta si la soare 🙂 deci are nevoie de protectie solara.
- medicamente pentru febra si raceala (de tipul Nurofen pastile sau sirop),
- remedii pentru dureri de gat si tuse: pastile de supt, pastilute homeopate sau naturiste, siropuri naturiste
- plasturi, fasa si leucoplast
- pastile pentru alergie
- unguent antiinflamator pentru lovituri, entorse, de tipul Arnigel (cu arnica sau alte substante active).
Bineinteles ca si coordonatorii de tabere au o trusa de prim ajutor la ei, dar daca bagajul nu este prea greu poti sa-i pui si exploratorului tau o mini trusa de prim ajutor cu cateva „remedii”. Copilul tau se va simti puternic si increzator daca va sti ca nu trebuie sa apeleze la un adult pentru orice mica zgarietura.
Cauti activitati de vacanta in Bucuresti?
Iata o lista cu cele mai interesante scoli de vara si programe de vacanta pentru copii.
6. Bani de buzunar
In functie de specificul taberei, copiii vor avea nevoie de bani de buzunar mai multi sau mai putini: pentru a plati intrarea la obiective turistice, daca nu sunt incluse in pretul taberei: la muzee, pesteri, pentru urcarea cu telecabina, pentru a cumpara nimicuri si suveniruri, etc.
Intrebati coordonatorii taberei daca toate intrarile sunt acoperite de pretul taberei si care este recomandarea lor pentru banii de buzunar (50 lei sau mai mult daca nu sunt acoperite).
7. Jurnal de tabara
Fetitele in special ar putea sa simta nevoia sa scrie despre experientele lor din tabara si atunci un mic jurnal le poate ajuta pe tinerele scriitoare 🙂
8. Telefon + incarcator
Pentru ca suntem in era tehnologiei, aproape orice copil de 7-8 ani se descurca sa foloseasca un telefon mobil. Daca nu are unul acasa este posibil sa iti doresti sa aiba unul cu el in tabara pentru a tine legatura.
Si cel mai important, sa nu-i lipseasca din bagaj ZAMBETUL, BUCURIA si PRIETENIA. Pentru ca a merge in tabara nu inseamna sa mergi sa te distrezi, ci sa mergi sa te distrezi IMPREUNA cu ceilalti!
Vacanta frumoasa si tabere reusite!
Articol scris de Zina Nichita, editor GOKID.
Citeste si :