Totul pentru un copil fericit

Pentru cei mai mulți dintre părinți, ideea de a crește copii fericiți e asociată cu realizări personale și profesionale ale adultului în devenire. Cercetările recente sugerează însă că fericirea nu ține doar de momentele în care obținem ce ne dorim. Și cu atât mai puțin despre ce și-au dorit părinții pentru noi. Oare ne putem ajuta copiii să fie mai fericiți cu adevărat prin modul în care îi creștem?

După ce asigurăm supraviețuirea, siguranța și confortul de bază pentru copil, vedem că circumstanțele externe contează mai puțin pentru ca acesta să se simtă fericit. Felul în care gândește, simte și se mișcă au în fapt cel mai mare impact asupra nivelului de fericire. Este esențial să îl învățăm obiceiuri și rutine care să îi cultive starea de bine, să îi dezvolte o perspectivă optimistă asupra vieții și să îi asigure astfel o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă. 

O atitudine pozitivă prin care vede mai degrabă „partea plină a paharului”, dublată de rutine sănătoase și activitate fizică adecvată, oferă copilului acel bonus de hormoni ai fericirii care stimulează starea de bine.

Un copil sănătos e un copil fericit

Cultivă optimismul și bucuria lucrurilor mărunte. Optimismul este cheia pentru a depăși provocările de fiecare zi. Ajută-ți copilul să găsească aspectele bune din orice situație și să aibă încredere că poate depăși orice provocare, cu o atitudine pozitivă. Copilul este în mod natural deschis să întâmpine bucuriile simple și neașteptate ale vieții. Atunci când suntem alături de el și încurajăm aprecierea micilor plăceri, îl ajutăm să-și cultive starea de fericire interioară.

Încurajează autodisciplina, întrucât aceasta îi permite copilului să înțeleagă și să respecte limitele, să își gestioneze emoțiile și să își atingă obiectivele. Astfel va deveni mai independent și mai capabil să își asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni, să-și stabilească obiective realiste și să-și gestioneze timpul și resursele în mod eficient.

Încurajează și susține efortul, nu rezultatul. În educație este important să încurajăm efortul și perseverența deoarece învățarea din greșeli și depășirea obstacolelor contribuie la creșterea rezilienței și la construirea unei stime de sine sănătoase.

Rutina zilnică, secretul unui copil fericit

Un program zilnic îi oferă copilului un cadru sigur și predictibil în care să se dezvolte și să se simtă în siguranță. Această rutină nu numai că îi oferă copilului un sentiment de stabilitate și control, ci îl și ajută să învețe abilități esențiale de gestionare a timpului și organizare. De asemenea, oferă oportunități pentru interacțiuni de calitate și diverse cu familia sau prietenii, pentru activități plăcute și relaxante. Prin stabilirea unei rutine zilnice consistente, copilul învață atât să anticipeze cât și să se adapteze mai bine la schimbări.

Activitatea fizică regulată contribuie enorm la starea de bine a copilului. În timpul exercițiilor fizice, creierul eliberează endorfine, care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a produce senzația de fericire și euforie. Acestea ajută la reducerea stresului și a anxietății și pot îmbunătăți starea de bine a copilului. Mai mult, sportul îi poate învăța pe copii abilități esențiale de viață, cum ar fi disciplina, perseverența și spiritul competitiv.

O dietă sănătoasă și echilibrată poate întări sistemul imunitar al copilului, ajutându-l să lupte mai eficient împotriva infecțiilor. Asigură-te de asemenea că bea suficientă apă și alte lichide sănătoase pentru a menține o hidratare optimă și pentru a sprijini funcționarea corectă a sistemului imunitar. Daca ai un copil mofturos la mâncare, suplimentele nutritive adaptate nevoilor copiilor, de la vitamine și minerale esențiale la probiotice și Omega-3, pot juca un rol important în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Ajută-ți copilul să-și construiască relații sănătoase. Construirea de relații sănătoase și echilibrul emoțional sunt aspecte cruciale pentru dezvoltarea armonioasă. Oferă-i suport pentru a-și exprima sentimentele și să înțeleagă importanța ascultării active în relații. Astfel, va putea să își dezvolte abilitățile de comunicare, empatie și respect reciproc.

Contribuie la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copilului. Alege jocuri și jucării care au un element educativ și care pot stimula învățarea și dezvoltarea copilului. Acestea pot include puzzle-uri, jocuri de construcție, jucării STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) sau jocuri de strategie care îl pot ajuta pe copil să își dezvolte abilitățile cognitive și să învețe lucruri noi într-un mod interactiv și distractiv.

child play toys copil joaca jucariiAsigură un timp suficient pentru joacă. Pe lângă sănătatea fizică, dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului sunt la fel de importante pentru fericirea și succesul pe termen lung. Jocul poate juca un rol semnificativ în stimularea inteligenței, creativității și abilităților sociale ale copilului.

Optează pentru jocuri de echipă sau jucării care încurajează colaborarea și comunicarea între copii. Pregătește o selecție adecvată care să-i ofere oportunități de învățare și distracție în același timp. Pe kuplio.ro, ai acces la o varietate impresionantă de jocuri și jucării, adaptate diferitelor grupe de vârstă și preferințelor copiilor.

Învață-ți copilul obiceiuri constructive care să-l ajute să se bucure de viață

Comunicați! Ascultarea activă sau reflexivă și folosirea unui limbaj simplu și încurajator, sunt ingrediente esențiale pentru a construi o conexiune profundă și înțelegere reciprocă cu copilul. Coborându-te la nivelul său și ascultându-l cu atenție, îi oferi spațiul și încrederea de a-și exprima liber gândurile și sentimentele. Repetând ceea ce spune folosind cuvinte diferite, îl asiguri că ești cu adevărat prezent și interesat de ceea ce îți comunică. Prin cultivarea unei comunicări deschise și iubitoare, oferi un cadru sigur în care copilul se simte apreciat și respectat, stimulându-i dezvoltarea emoțională și consolidând legăturile afective dintre voi.

Încurajează copilul să-și exprime emoțiile și să vină cu soluții pentru problemele apărute zilnic. Astfel, îi oferi instrumentele necesare pentru a înțelege și a gestiona emoțiile într-un mod constructiv, pregătindu-l să facă față provocărilor vieții cu încredere și reziliență.

Practicarea recunoștinței este importantă pentru copil deoarece îl învață să aprecieze și să recunoască aspectele pozitive ale vieții: simte mai puțin stresul și anxietatea și se concentrează pe soluții pozitive în fața provocărilor sau obstacolelor.

Aprecierea relațiilor interpersonale este de asemenea super importantă pentru copil, întrucât arată că micuțul se poate baza pe cei din jur și simte suport pentru a se descurca în lume. Atunci când are legături strânse cu familia, prietenii și alți oameni din jur, copilul se simte mai încrezător și mai fericit. În plus, învățând să fie empatic și să aibă grijă de alții, copilul devine mai conectat cu lumea și simte că are o misiune. Legăturile sociale sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă, atât din punct de vedere emoțional, cât și comportamental.

happy family familie fericitaAplică aceste obiceiuri în mod constant și discută despre importanța lor în familie pentru a le face ușor de înțeles și apreciate. Putem să îi explicăm deschis copilului de ce este important să-și exprime emoțiile în mod sănătos, să gândească pozitiv, să fie recunoscător pentru lucrurile bune din viața lui și să valorifice relațiile cu cei din jur. Foarte utilă poate fi împărtășirea propriei noastre experiențe de părinte și adult, prin oferirea de exemple concrete.

Sănătatea și fericirea copilului necesită atenție și grijă constantă. Prin adoptarea unor strategii preventive și alegerea celor mai bune resurse pentru dezvoltarea sa, poți contribui în mod semnificativ la creșterea unui copil sănătos și fericit. Pentru a te asigura că ai la îndemână cele mai bune instrumente, intră pe Kuplio.ro, alege cupoanele de coduri reducere dr. max pentru produse de sănătate și cele noriel cod reducere pentru dezvoltare cognitivă și emoțională. Cumpără tot ce îți dorești pentru mai puțini bani. Este foarte simplu și rapid!

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU