Scopul practicii in YOGA CLASICA este clar: stabilitate mentala, echilibru, cunoastere de sine. Întrebarea, mai ales pentru incepatori este: de unde începem?
În Yoga Sutra lui Patanjali, Asana (practica de posturi) este descrisa ca a 3-a ramura a practicii, după Yama (etică) și Niyama (disciplina personala). Pentru majoritatea dintre noi, acesta este punctul de intrare.
La ce serveste aceasta Asana, sau ‘practica de posturi’?
Efectuata în mod corect, într-o manieră non-competitiva, cu atentie, practica de posturi este un mod de a mentine mintea si corpul bine echilibrate. Pe scurt, putem spune: “Asana (postura corecta) face corpul puternic si liber de boli, dand sentimentul de usurare” , Hatha Yoga Pradipika 1.17.
Dar, mai mult de atat, Asana (practica posturala) devine baza pentru practica corpului energetica (Pranayama). Acesta ‘trezire’ a corpului energetic este efectuata in primul rand prin respirația speciala adoptata si prin antrenamentul atentiei.
Cu un corp energetic luminos, treaz, cu respiratia deblocata, ne putem aseza pentru Meditatie (Dhyana).
Dupa mai mult de 20 de ani de practica Yoga si Meditatie (in Buddhismul Tibetan, Zen si Vipassana) si peste opt ani de predat ‘full time’ pot confirma mesajul clar dat de toate traditiile:
Meditatia este imposibila fara pregatire corecta !
In acelasi timp, fara travaliul energetic so fara integrare cu celalate 7 ramuri din Yoga Clasica, practica de posturi (Yoga Asana) este doar un tip de gimnastica.Când această practica este aplicata in mod conscvent, când corpul si respirația isi regasesc echilibrul in momentul prezent, mentalul devine liniștit și concentrat.
Meditatia naturala, in postura corecta, devine posibila.
Unde? Asociatia Alethea – Centrul Anahata, Strada Fabrica de Chibrituri 16, Bucuresti
Detalii Eveniment Recurent
Yoga Dhyana - Meditația în Practica Yoga este organizat în perioada 24 Ianuarie - 14 Februarie 2019; Joia în fiecare săptămână.