Semințele de dovleac, pentru copii isteți și sănătoși. Beneficiile seminţelor de dovleac în alimentaţia copiilor
Rumenit la cuptor sau în plăcinte aromate în serile de toamnă,dovleacul este o gustare populară în casele românești. Semințele sale sunt plăcute la gust, crocante și, consumate crude, aduc multe beneficii organismului.
Semințele sunt mici comori de energie și viață nouă, cele care vor asigura continuitatea speciei în noii ani. Păstrează în învelișul lor firav rezerve de grăsimi sănătoase, minerale și vitamine. Semințele de dovleac sunt recunoscute pentru conținutul mare de proteină, zinc, fier și magneziu ușor asimilabile, precum și pentru vitamina E, cu proprietăți antioxidante peste medie. Sunt prezenți și acizii grași mono-nesaturați, acizii grași poli-nesaturați: Omega 9-17.1%, Omega 6 -64,5%, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin și nervos. Îmbunătățesc metabolismul grăsimilor, purifică organismul de substanțe nocive și ajută la consolidarea imunității și păstrarea echilibrului hormonal.
Nutriționiștii din întreaga lume recomandă consumul zilnic de semințe de dovleac, întrucât sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial denumit și hormonul fericirii. Acesta înviorează și schimbă în bine stările de spirit ale celor care îl consumă. O cură cu semințe de dovleac tratează afecțiunile prostatei, combate insomniile și simptomele cauzate de lipsa de fier. Nu în ultimul rând, semințele crude sunt un remediu tradițional deosebit de eficient pentru viermișori la copii. În perioadele critice, doua linguri de semințe de dovleac presărate peste müsli, savurați dimineața de cei mici, fac minuni pentru sistemul lor digestiv. Părinții pot urma aceeași cură, mărind cantitatea consumată. Se mai pot prepara amestecuri din semințe și miere, cu putină scorțișoară, luate dimineața pe stomacul gol.
Din semințele de dovleac se poate obține ulei presat la rece, delicios în salate și în sosuri, dar și peste legume, paste, cartofi la cuptor ș.a.
Semințele mai pot fi consumate în smoothies, în budinci fără coacere, peste supe cremă (în loc de crutoane) și în salate de tot felul.
Iată o propunere de mic dejun rapid și sănătos, cu proteine și grăsimi bune pentru o primă masă a zilei.
Reteta de mic dejun sanatos cu seminte de dovleac
1 iaurt grecesc mare
30 grame Semințe de dovleac Solaris
20 de grame de Stafide brune Solaris
1 linguriță de semințe de chia
1 linguriță de semințe de susan negru
1 linguriță de Zahăr brut Melasă Solaris (opțional)
fructe proaspete
Puneți iaurtul într-un bol, adăugați restul ingredientelor și amestecați ușor. Poftă bună!
Găsiți mai multe informații despre produse sănătoase şi reţete pe http://solarisplant.ro/.
Va recomandam sa cititi mai multe articole despre o alimentatie sanatoasa.