Uleiurile sanatoase in alimentatia copiilor. Ulei presat la rece, o alegere potrivită pentru întreaga familie
În salate, sosuri sau peste anumite preparate la cuptor, folosim uleiurile vegetale în nenumărate moduri. Tocmai pentru că sunt prezente mereu în bucătăriile noastre, trebuie să le alegem cu grijă. Pe rafturile magazinelor vom găsi produse la prețuri mai mici sau mai mari, cu diferențe în proprietăți și calitate. Haideți să aflăm împreună care sunt cele mai potrivite.
Uleiurile presate la rece sunt obținute din semințe crude selectate cu grijă iar în timpul presării temperaturile nu depășesc 38-40 de grade Celsius. Sunt trecute doar printr-un filtru special de bumbac, pentru a îndepărta sedimentele rezultate. Uleiul este pur, nu intră în contact cu substanțe chimice și nu i se adaugă conservanți (motiv pentru care termenul de valabilitate este mai mic la produse de acest tip). Obținerea prin aceste metode asigură un produs final cu gust similar semințelor din care este extras, care păstrează substanțele nutritive din materia primă vegetală. Folosit în hrana de zi cu zi, ne îmbogățește meniul și contribuie la menținerea sănătății organismului.
Alternativa mai ieftină la uleiurile presate la rece o reprezintă uleiurile rafinate industrial. Ce presupune acest proces? Semințele folosite sunt prăjite, pentru a elibera cât mai mult ulei. Acest procedeu schimbă drastic gustul produsului. Sunt apoi presate la cald, la temperaturi care pot atinge 200 grade Celsius. Uleiul rezultat (de multe ori închis la culoare) este decolorat, filtrat și i se adaugă diverși convervanți. Cantitatea finală de produs este mai mare, în cazul folosirii metodei descrise mai sus, dar valorile nutritive sunt la un nivel mult mai scăzut.
Nucile și fructele oleaginoase – alternativa la gustări nesănătoase pentru cei mici
Solaris a pregătit pentru cei mari și cei mici o varietate de ulei presate la rece: de măsline, pentru salate pline de gust, precum și din nuci, dovleac, migdale ș.a.
Uleiul de nucă are un conținut foarte bogat de acizi grași nesaturați Omega 3 și 6 (73-84%) și foarte puțini acizi grași saturați (palmitic și stearic). Ajută la reglarea funcțiilor organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare, imunitare și ale sistemului nervos. Este bogat în antioxidanți care contribuie la reducerea efectelor radicalilor liberi și previn deteriorarea celulelor, încetinind procesul îmbătrânirii.
Uleiul de dovleac conține acizi grași mono-nesaturați, acizi grași poli-nesaturați: Omega 9-17.1%, Omega 6 -64,5%, este bogat în vitaminele A, D, E, F, K, complex de B-uri, zinc, calciu, proteine vegetale și magneziu. Este un complex de multivitamine cu efect demonstrat în creșterea tonusului muscular și cu acțiune pozitivă asupra terminațiilor nervoase. Are proprietăți antiinflamatoare și atenuează durerile. Este recunoscut pentru efectul său antihelmintic, fiind eficient în eliminarea paraziților intestinali.
Studiile realizate au demonstrat că uleiul de migdale conține grăsimi bune în proporție de 62% Omega 9, 29% Omega 6 și 9% acizi saturați. Uleiul de migdale este o sursă foarte bogată de vitamina A, B și E. Este recomandat pentru uz intern datorită conținutului bogat în vitamine. De cele mai multe ori, este utilizat în îngrijirea tenului și a părului, datorită proprietăților sale excelente emoliente și hidratante. Este perfect pentru masajul bebelușilor după baie și pentru hidratarea pielii celor mici. Aplicat în zona cearcănelor, le atenuează și hrănește epiderma din jurul
Mai multe informații despre ulei presate la rece.
Mai multe retete de mancare sanatoasa se gasesc aici.