Creierul Incontestabil și Axiomatic al Pământului
de MIHAELA ROXANA @ MIHAELAROXANA.RO
Îţi creşti copilul după chipul şi asemănarea ta? Citeşte articolul anului de pe blogul Mihaelei şi vezi ce ar trebui să faci pentru a depăşi condiţia de buricul pământului, sau chiar Creierul Incontestabil și Axiomatic al Pământului!
Greșeala este că nu le permitem copiilor noștri interacțiunea cu alți oameni diferiți de noi, îi ținem sub un clopot de sticlă în lumea noastră mică, perfectă și mai ales artificială, iar la vârsta adolescenței, când clopotul se face țăndări, ne trezim cu copii care nu știu sau nu pot să refuze ceva ce nu le place.
De ce (NU) este bună adaptarea treptată la grădiniță
de ROXANA DULGHERU @ ROXANADULGHERU.RO
Roxana ne dă câteva sfaturi din experienţa proprie, legate de cum nu ar trebui făcută adaptarea la grădiniţă sau şcoală, de atitudinea cu care un părinte ar trebui să abordeze subiectul şi mai ales comunicarea cu copilul.
Copiii prezintă o anxietate naturală în momentul când merg la grădiniță, dar dacă noi, mamele, stăm pe holul grădiniței, el nu va ieși niciodată din modulul casnic, nu va putea intra niciodată in modulul social, știindu-și mama la ușă. Copilul nu va putea face transferul emoțional către educatoare, dacă mama nu îl lasă.
De la părinte tradițional la părinte modern cu un baby monitor
de DANIEL OSMANOVICI @ TATĂÎNCEPĂTOR.RO
Cum împaci nevoia de a face mişcare şi chiar performanţă cu statutul tată începător? Daniel ne dă câteva soluţii testate care l-au transformat într-un părinte modern şi cu libertate de mişcare.
…un foileton despre cum am trecut de la a fi părinte tradițional (mereu cu și în preajma bebelușului) la unul modern și cum nu cred că voi fi un părinte avangardist. Totul se leagă de faptul că îmi place mișcarea.
Dragă proaspătă mamă…
de LUCIA RADU SIMOTA @ MĂMICAAUTENTICĂ.RO
Un articol despre ce contează cu adevărat în meseria de părinte, o meserie grea pentru că nu știi niciodată cu adevărat dacă faci bine sau nu. Despre temerile părinţilor induse de mediul online şi sentimentele de vinovăţie care se nasc în aceştia atunci când nu reuşesc să se conformeze.
Probleme avem cu toții, conflictele sunt parte din viață și ne ajută să creștem. Eu una de atunci am încetat să mai distribui fotografii cu noi ca familia perfectă (deși nu asta era intenția mea), nu suntem perfecți și nu mi-a plăcut faptul că și despre mine imaginea propagată era aceeași.
Scrisoare către mama sa, de la un adult crescut cu attachment parenting, co-sleeping și unconditional love
de MIRUNA IOANI @ ŞIBLONDELEGÂNDESC.RO
Miruna ne împărtăşeşte o scrisoare de mulţumire către mama care a ştiut să ofere ataşament şi iubire necondiţionată, esenţiale pentru construirea independenţei.
Știi, când devii părinte, ajungi să apreciezi altfel multe lucruri pe care le-au făcut părinții tăi pentru tine. Când eram în sala de nașteri, cerșind după epidurala aia care nu mai venea, m-am întins la un moment dat pe-o parte, am închis ochii și-am încercat să ies din mintea mea.
Cum să-ți dai seama dacă ești un părinte violent
sau care-și abuzează copilul
de ANA MARIA MITRUS @ MESERIADEPARINTE.RO
Ana Maria tratează un subiect foarte sensibil în Romania: violenţa împotriva copiilor. Violenţa nu este doar fizică, ci poate fi şi verbală sau emoţională. Un demers care merită susţinut, într-o ţară, în care „bataia este ruptă din Rai” încă este zicala care se aplică în foarte multe regiuni şi familii.
„Si singurul motiv pentru care faci asta, este că ai un copil prea mic care nu poate să se apere singur. Deci după ce că ești violent și agresiv, mai ești și laș. Iţi măsori forţele pe cineva mai mic și mai slab decat tine care nu poate să se apere.”
Scrisoare către mine,
mama care am fost la început
de ALINA SEREA @ FRICIDEMAMICI.RO
Si ție ți-a fost greu ca proaspată mamică, nu-i aşa? Poate ai făcut greşeli, poate ai fost epuizată, sigur însă ai avut şi momente de fericire maximă. Iată 11 lucruri pe care Alina le-ar spune proaspetelor mămici şi care sigur le-ar ajuta!
„Ai răbdare! Știu, nu e punctul tău forte, dar ai răbdare. Ai răbdare cu ea, las-o să facă lucrurile în ritmul ei, e micuță, e perfect normal să nu fie totul ca în cărți, nici așa cum e la alte mame. Ai răbdare cu ea, ai răbdare cu tine, ai răbdare cu el.”
Lasati gura lumii!
Copiii se tin in brate! Punct!
de IULIANA ROCA @ IULIANAROCA.RO
Iuliana ne oferă o pledoarie pentru apropiere fizică cu copilul, mai ales când este mic şi nevoia de conectare este atât de evidentă. Ea ne reaminteşte că dacă am urmat sfaturile celor care spuneau că prea multă apropiere creează dependenţă, nu este niciodata prea târziu pentru a recupera şi a-i oferi copilului atenţia şi ataşamentul de care are nevoie.
Al meu e in categoria “dependent”, sufocant de dependent. Si e numai vina mea, recunosc. Ca n-am avut de lucru si am crezut in povestile mostenite, auzite prin vecini, despre cum e cu copiii alintati.
Nu, nu e asa! Ba dimpotriva! Tine-l tu departe de tine si o sa vezi tu cum, atunci cand va fi mai mare, isi va cere drepturile inzecit! Pentru ca nevoia nu dispare. Se transforma in durere. O durere care se striga sau doar macina totul pe interior.
Lista celor mai importante articole pe blogurile de parenting în 2016 se actualizează.