8 Cele mai Apreciate Prezentări despre Inteligență Emoțională

Am pregătit o listă cu cele mai apreciate prezentări video despre inteligență emoțională, pentru părinți hotărâți să își gestioneze mai bine propriile emoții, pentru a se întoarce în rolul de părinte mai pregătiți să ofere suport copilului.

Copiii învață prin observare și imitare. Dacă părinții își exprimă sănătos și constructiv propriile emoții, copiii au ocazia să învețe cum să facă față emoțiilor lor într-un mod sănătos și să dezvolte abilități de gestionare a acestora. Părintele care este capabil să ofere suport copilului contribuie la dezvoltarea unei inteligențe emoționale ridicate la copil, în timp ce un mediu stresant sau tensionat poate avea un impact negativ asupra acestuia. De aceea putem spune că discuția despre inteligența emoțională a copilului începe de fapt cu emoțiile părintelui.

Cele mai multe dintre prezentările video incluse în listă sunt de la conferințe TED, organizația care din 1984 și-a asumat misiunea de a descoperi și a răspândi idei care au potențialul de a schimba lumea, care să stimuleze imaginația, să stimuleze posibilitățile și să catalizeze impactul.

Cele mai Apreciate Prezentări despre Inteligență Emoțională

1. Daniel Goleman explică Inteligența Emoțională (Daniel Goleman Introduces Emotional Intelligence | Big Think)

Daniel Goleman este un psiholog, lector și jurnalist științific care a relatat despre științele creierului și comportament pentru The New York Times de-a lungul ultimilor ani. Cea mai cunoscută contribuție a sa este bestseller-ul sau din 1995, „Inteligenta Emotională”.

Inteligența emoțională reprezintă o gamă de abilități, incluzând conștientizarea de sine, gestionarea emoțiilor, empatie și aptitudini sociale. În general, femeile par să exceleze în empatie, în special în empatia emoțională, permițându-le să perceapă intuitiv starea emoțională a celorlalți în momentul prezent și să se descurce în menținerea unei dinamici sociale pozitive în cadrul unui grup. În schimb, bărbații, în medie, evidențiază o mai mare încredere în sine, în special în contexte de grup, și o abilitate mai bună de a gestiona emoțiile dificile. Să înțelegem mai bine ce înseamnă inteligența emoțională cu Daniel Goleman.

2. Nu ești la mila propriilor emoții (You aren’t at the mercy of your emotions – your brain creates them | Lisa Feldman Barrett)

Lisa Feldman Barrett ne ajută să înțelegem cum se nasc emoțiile și ce înseamnă ele. Oamenii se nasc cu un barometru fizic pentru senzații de bază, cum ar fi liniștea vs. agitația și confortul vs. disconfortul. Cercetarea sa explică faptul că creierul construiește predicții pentru a explica experiențele fizice. Creierul caută să găsească o explicație pentru senzațiile din corp pe care le resimțim ca fiind inconfortabile.

Dar acele senzații nu indică neapărat că ceva este în neregulă cu viața ta. Ele ar putea avea o cauză pur fizică.
Poate că ești obosit.
Poate că nu ai dormit destul.
Poate că îți este foame.
Poate că ești deshidratat.
Data viitoare când simți disconfort intens,întreabă-te:
Ar putea avea o cauză pur fizică?

3. Înțelepciunea Senzațiilor Neplăcute (Emotional Mastery: The Gifted Wisdom of Unpleasant Feelings | Dr Joan Rosenberg | TEDxSantaBarbara)

Dr. Joan Rosenberg prezintă o formulă pe care fiecare om ar trebui să o învețe și să o pună în practică pentru a începe să reacționeze la emoțiile neplăcute și inconfortabile cu intenție, răbdare și capacitate de a alege.

Resetarea Rosenberg

  • 1 alegere
  • 8 sentimente neplăcute
  • 90 de secunde

Alegerea constă în a rămâne prezent în timpul sentimentelor neplăcute, în loc să încremenești sau să împingi emoția la o parte.
Sentimentele neplăcute includ tristețe, rușine, neputință, furie, vulnerabilitate, jenă, dezamăgire și frustrare.
Nouăzeci de secunde reprezintă timpul necesar pentru ca neurochimicalele produse de sentimentele neplăcute să vină și să plece, ca o experiență fizică în corp.

În loc să catalogheze aceste emoții neplăcute cu „rele” sau „negative”, teoria propune o schimbare în limbaj cu „neplăcute”, lucru care poate reseta experiența ca fiind temporară și navigabilă. De la fragilitate se trece la răbdare și putere. Formula este aproape ca o injecție de imunizare care înțeapă pentru scurt timp înainte de a oferi o reziliență durabilă.

4. Cum să practici igiena emoțională (How to practice emotional hygiene | Guy Winch | TEDxLinnaeusUniversity)

Guy Winch este un psiholog dedicat adaptării rezultatelor studiilor științifice în instrumente practice pentru îmbunătățirea și menținerea sănătății mintale. El susține necesitatea practicării igienei emoționale cu aceeași atenție pe care o acordăm igienei personale sau dentare. Deși suferim adesea leziuni psihologice, de cele mai multe ori nu utilizăm nici un fel de tehnici științifice dovedite pentru a le trata, deoarece nu ne-am prioritizat sănătatea psihologică.

Eșecurile, respingerile sau singurătatea pot avea impact profund asupra sănătății, confirm studiilor uneori chiar mai grave decât fumatul. Winch subliniază necesitatea de a ne îngriji mai atent de sănătatea psihologică, prezentând diverse exemple și sugestii practice pentru îmbunătățirea igienei emoționale.

Spre exemplu, studiile au arătat că distragerea atenției timp de două minute poate fi suficientă pentru a întrerupe dorința de a rumina. Astfel, de fiecare dată când avem gânduri îngrijorătoare, tulburătoare sau negative, redirecționarea atenției asupra unui alt lucru poate face ca dorința să treacă în scurt timp.

5. Puterea Inteligenței Emoționale (The Power of Emotional Intelligence | Travis Bradberry | TEDxUCIrvine)

De ce persoanele cu un coeficient de inteligență mediu le depășesc pe cele cu cel mai înalt coeficient de inteligență în 70% dintre cazuri? Totul se reduce la inteligența emoțională. Și, spre deosebire de coeficientul de inteligență (IQ), inteligența emoțională (EQ) reprezintă o alegere care ține de disciplină, nu o calitate înnăscută acordată celor norocoși.

În această prezentare captivantă, Dr. Travis Bradberry, coautor al cărții „Emotional Intelligence 2.0”, ne învață 3 metode prin care putem utiliza această abilitate crucială în viața de zi cu zi.

6. Cum să practicăm inteligența emoțională (The People Currency: Practicing Emotional Intelligence | Jason Bridges | TEDxWabashCollege)

După ce a suferit o leziune cerebrală majoră în adolescență, Jason Bridges a descoperit că avea un IQ foarte scăzut. Cu toate acestea, el a descoperit valoarea inteligenței emoționale și modul în care aceasta îl poate ajuta să exceleze. În această prezentare TED Jason își împărtășește experiența și câteva exemple concrete prin care ne putem crește EQ-ul pentru a ne îmbunătăți viața.

7. Inteligența emoțională din perspectiva adolescentului (Emotional Intelligence From a Teenage Perspective | Maximilian Park | TEDxYouth@PVPHS)

Maximillian Park vorbește despre experiența sa cu inteligența emoțională, despre schimbarea pe care aceasta a adus-o în viața lui de adolescent prin efort personal, dar și despre impactul pe care l-ar putea avea asupra tinerilor în general dacă inteligența emoțională ar fi inclusă în programa educațională din școli. O generație cu niveluri crescute de empatie și compasiune, construind o lume mai sigură și mai conștientă.

8. Darul și puterea curajului emoțional (The gift and power of emotional courage | Susan David)

Psihologul Susan David explorează în această prezentare TED modul în care gestionăm emoțiile și impactul lor asupra tuturor aspectelor importante ale vieții noastre: acțiuni, cariere, relații, sănătate și fericire. Un discurs profund și emoționant, plin de umor și cu potențialul de a schimba vieți, în care pune la îndoială o cultură care promovează pozitivitatea în detrimentul sincerității emoționale și discuției despre strategii eficiente pentru creșterea agilității emoționale.

Sperăm că toate aceste prezentări video despre subiectul inteligenței emoționale te-au ajutat să înțelegi mai bine modalitățile prin care putem influența dezvoltarea emoțională. Abordările sănătoase ale părinților față de propriile emoții pot servi drept exemple pozitive pentru copii, contribuind la învățarea unor moduri adecvate de gestionare a emoțiilor. Astfel, investiția în dezvoltarea inteligenței emoționale în cadrul familial poate crea un mediu pozitiv și susținător pentru copii, facilitându-le creșterea și dezvoltarea într-un mod echilibrat și armonios.

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU