Co-sleeping sau copilul doarme singur in camera lui?

Co-sleeping cu copilul sau doarme singur in camera lui? De multe ori este mai comod sa dormi cu bebelusul in acelasi pat (co-sleeping) caci il poti alapta imediat, uneori insa co-sleeping-ul este obositor pentru mama, caci copilul o poate trezi mai des si in acest fel nu mai putem vorbi de un somn odihnitor.

Exista pareri pro si contra co-sleeping, asa ca am rugat-o pe Mona Ciurezu, consultant specialist în somnul copilului de 0-10 ani, sa ne spuna care sunt implicatiile co-sleeping-ului atat asupra copilului cat si asupra cuplului.

Trebuie sa pastram echilibrul intre nevoile parintilor si ale copiilor

Zina Nichita: Care este parerea ta despre co-sleeping, adica dormitul in acelasi pat cu copilul de catre unul dintre parinti sau de catre amandoi? 

Mona Ciurezu: Sunt de parere ca trebuie sa pastram echilibrul intre nevoile parintilor si ale copiilor. Cand vine vorba despre copil trebuie sa luam in considerare toti factorii importanti: factori de siguranta pentru somn, necesitatea de a raspunde nevoilor bebelusului, nevoia de atasament sigur, crearea increderii in fortele proprii, iar in ceea ce priveste parintii, trebuie sa luam in considerare nevoia de odihna, nevoia de intimidate si afectiune in cuplu, nevoia de timp personal.

De aceea, eu recomand mamicilor sa-si puna intrebarea: de ce fac co-sleeping, ce rol indeplineste copilul, o fac pentru cel mic sau o fac pentru mine, pentru a-mi fi mai usor, sunt frustrata ca fac acest lucru si acest lucru imi produce dezechilibru in cuplu?

Nu exista niciun studiu care sa arate ca acei copii care dorm cu parintii dezvolta un atasament mai sigur decat cei care dorm separat.

Pentru a analiza mai bine acest aspect, trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

  • Ce varsta are copilul
  • Cum ajuta co-sleeping-ul in imbunatatirea somnului familiei
  • Cum ajuta sau incurca co-sleepingul relatia de cuplu
  • Ce model ofer eu copilului legat de relatie si legat de limite
  • Ce altceva sper sa castig prin co-sleeping. Cum ma ajuta asta in relatia parinte copil si in dezvoltarea copilului?

Se recomanda co-sleeping, dar in pat lipit de patul parintilor pana la varsta de 6 luni

Ca si varianta acceptata la nivel international, se recomanda co-sleeping, dar in pat lipit de patul parintilor pana la varsta de 6 luni, apoi copilul poate fi mutat. Se pleaca astfel de la ideea ca primele 4-6 luni sunt esentiale, ca pana la 4 luni copilul nu stie ca existi dincolo de usa, iar modul in care raspunzi pana la varsta aceasta creaza anumite legaturi la nivelul creierului cu influenta foarte mare pentru un atasament sigur.

O situatie important de discutat este mama care alapteaza si face co-sleeping. De obicei, in aceste cazuri, copiii isi formeaza foarte usor o asociere de somn cu sanul, intrucat mirosul este unul din principalele lor simturi, si atunci prezenta mamei langa el poate duce la treziri suplimentare. Co-sleepingul ajuta somnul doar atunci cand asocierea de readormire in timpul noptii nu este cu sanul, ci cu prezenta mamei. Astfel, copilul se trezeste doar sa manance atunci cand ii este foame, urmand ca dupa varsta de 9 luni aceste treziri pentru hranire sa inceteze, iar daca cel mic se va trezi si dupa aceasta varsta, odata ce simte prezenta parintelui se va culca la loc.

Jocul ii poate ajuta pe copii sa se relaxeze inainte de culcare. Cum ne ajuta jocul in relatia cu copiii? Citeste despre cartea lui Lawrence J. Cohen: Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau.

Zina: Copiii care dorm cu parintii au un atasament sigur mai puternic decat cei care dorm singuri?

Mona: Sunt cateva studii care sustin ca acei copii care dorm cu parintii sunt mai increzatori, insa eu personal sunt de parere ca in acele cazuri nu sunt luate in calcul si alte variabile foarte importante: cum raspunde parintele la nevoile copilului, poate ca parintele care face co-sleeping este mai atent la nevoile copilului, insa asta nu inseamna ca daca nu faci co-sleeping, nu vei fi atent cu cel mic, este o alegere constienta pe care e bine sa o faci.

Sa respecti nevoile copilului, sa fii prezent, iubitor si constient, sa interactionezi pozitiv cu acesta, sa il faci sa rada si sa il alini cand are nevoi, acestea sunt lucrurile care conteaza cu adevarat pentru a forma un atasament sigur.

Si cred ca fiecare poate alege acele variante care il fac sa fie in echilibru ca parinte, sa respecte relatia de cuplu si sa o onoreze, dar, in acelasi timp, sa fie un parinte iubitor si constient de rolul pe care il are si influentele pe care le produce asupra copilului pe termen lung si de ce nu, atunci cand este nevoie sa preia controlul asta, insemnand sa punem si limite.


10 desene animate cu masini

Filme pentru copii la cinema saptamana asta

Locuri de vizitat cu copilul in Romania


 

Zina: Cum afecteaza co-sleepingul relatia de cuplu?

Mona: Cunosc foarte multe cazuri in care co-sleepingul este doar cu unul dintre parinti pentru ca celalalt sa se poata odihni pentru a merge la serviciu. Aceasta strategie nu ajuta insa relatia de cuplu, cei doi fiind din ce in ce mai indepartati si deconectati unul de altul, intr-un mod de supravietuire al oboselii. Relatia de cuplu are nevoie sa fie hranita in continuare, o parte din nevoile partenerului depinzand de celalalt. De multe ori insa se ajunge la sacrificiu si la prioritizarea copilului in fata relatiei celor doi parinti.

Dupa varsta de 18 luni, copiii isi formeaza prima imagine legata de cuplu

In ceea ce priveste influenta pe varsta, cu cat copilul este mai mare, cu atat el este mai consient si in ceea ce priveste relatia de cuplu, iar imaginea unor parinti care dorm separat le va transmite mesaje eronate. Dupa varsta de 18 luni, copiii isi formeaza prima imagine legata de cuplu, asa incat ganditi-va bine ce model vreti sa-si ia.

Sa nu uitam ca si limitele sunt importante in relatie, atat limitele rigide, cat si cele difuze fac rau. Este important sa ne gandim cum influenteaza ceea ce facem noi, ce model dam mai departe copiiilor nostri. Faptul ca stabilim limite de genul „mami si tati dorm aici, iar tu, copilul, dormi in alta parte”, il va ajuta pe cel mic sa invete care sunt limitele lui. Asa cum spune si psihologul Domnica Petrovai: ”Copilul, viitorul sot/sotie sau parinte invata ce inseamna o relatie de iubire din modul in care parintii raspund nevoilor lui emotionale, de securitate, afectiune, atentie, apreciere, protectie, identitate si limite personale, de distractie si joc. Dar si din modul in care parintii relationeaza intre ei. Cum isi exprima iubirea unul fata de celalalt, cat de tandri si afectuosi sunt, cat de mult se sprijina si se respecta. Fiecare dintre noi vom simti si gandi „iubirea” asa cum am trait-o si am vazut-o la parintii nostri. Maturitatea noastra emotionala depinde de maturitatea emotionala a parintilor nostri.”

 

Mona Ciurezu este consultant specialist în somnul copilului 0-10 ani si este detinatoarea site-ului www.bebedoarme.ro.

Mona are urmatoarele acreditari:
• Educator certificat pentru somnul copilului al „Family Sleep Insititute” – 2013
• Educator certificat in linistirea bebelusului al programului „The Happiest Baby” /”Cel mai fericit bebelus al Dr KARP”  2014
• Educator al programului „Dustan Baby Language”, un real ajutor in descifrarea plansului bebelusului – 2014
• Educator certificat in „Parenting pozitiv” fara pedepse si fara recompense al Programului „Positive Discipline” – 2014
• Educator Parental in cadrului Programului „Circle of Security” , centrat pe teoria atasamentului – 2015

Mona îi ajută pe părinți și copiii lor să doarmă mai bine, indiferent de tipul de parenting pe care l-au ales.

Iti recomandam si cartea: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto, o carte care contine o multime de sfaturi practice.

Sursa foto: flickr.com

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU