Copilului Tău îi e Frică de Întuneric? Ce Soluții Avem pentru a Ajuta Copilul cu Teamă de Întuneric

Una dintre cele mai comune temeri ale copiilor este frica de întuneric. Și noi adulții ne-am confruntat cu ea în copilărie, iar modul în care am reușit să o gestionăm atunci, mecanismele pe care le-am dezvoltat, ne-au ajutat pe cei mai mulţi dintre noi să depășim această teamă.

Cunoşti adulți care se tem de întuneric? Sau au această teamă sub o altă formă: teama de a sta singuri în casă, teama de a dormi singuri, frica de bau-bau?

Frica de întuneric este o etapă în evoluţia copilului ce apare în jurul vârstei de 3-5 ani. Teama de întuneric își poate avea rădăcinile în sistemul nostru arhaic de a ne raporta la lumea înconjurătoare, din vremea când omul preistoric locuia într-un mediu periculos. În acele vremuri copilul trebuia să stea aproape de părinții săi pentru a fi în siguranță. Era obligat să nu dea curs unui alt instinct natural al său: curiozitatea de a cerceta.

Citeşte şi: Cum Afectează Sănătatea Traumele din Copilărie. Studiu

La fel ca oamenii preistorici care explicau totul prin intermediul gândirii magice și copilul utilizează acest tip de gândire pentru a explica ceea ce se întâmplă în jurul său. Așa apare teama de monștri, creaturi imaginare, fantome, zombie și așa mai departe.

Cele două temeri – teama de creaturi imaginare și teama de întuneric, pot apărea separat sau împreună.

Întrebări pe care să ni le punem atunci când copilul se teme de întuneric:

  • Când a apărut această teamă?

  • Ce anume îl sperie (absența luminii, prezența unor creaturi imaginare, posibilitatea să se întâmple ceva rău – ex. hoții să pătrundă în casă)?

  • Cum reacționează când îi este frică?

Citeşte şi: Mami, eşti o fricoasă! Tu cum reacţionezi când copilul se accidentează?

Frica de întuneric apare în jurul vârstei de 3-5 ani, în momentul în care copiii dezvoltă abilitatea de a-și imagina. Astfel, ei se tem de lucrurile pe care le imaginează și care ar putea exista în întuneric. Însă, la această vârstă, ei nu au capacitatea să distingă realul de fantastic, iar o umbră poate deveni foarte ușor un monstru.

Copilului Tău îi e Frică de Întuneric dovleci halloween

Ce poate provoca frica de întuneric?

Expunerea la programe TV și jocuri video care au un conținut violent sau foarte realist și înspăimântător, pot genera sau pot amplifica teama.

Aceste imagini pot fi înfricoșătoare și pentru noi adulții; spre exemplu atunci când ne uităm la un film de groază, corpul nostru reacționează la fel ca la un pericol real – inima ne bate mai repede, transpirăm, tresărim. Pentru copilul care până la vârsta de șapte-opt ani nu face distincția clară între real și fantastic. Imaginile cu impact emoţional pot avea un efecte îndelungate asupra sa.

Citeşte şi: Cele Mai Importante Cauze ale Agresivităţii Copiilor

Teama de întuneric poate proveni și prin asocierea cu întunericul sau cu un eveniment care s-a petrecut în timpul nopții și care l-a speriat pe copil, spre exemplu dacă s-a auzit un zgomot puternic sau a fost un cutremur. Un astfel de exemplu este cel al unui băiețel care a mers la piesa de teatru “Alice în țara minunilor”. S-a speriat de capul pisicii care ieșea din întuneric, de atunci dezvoltând această teamă pe care înainte nu o avea.

O altă cauză a fricii de întuneric este teama de a fi separat de părinți, copiii percepând deseori somnul ca pe o separare. Alteori, dacă moartea a fost asociată cu un somn lung din care nu te mai trezești niciodată, aceasta poate genera teamă de întuneric. La fel dacă a fost pedepsit fiind închis într-o cameră întunecată. Sau dacă a fost amenințat că vine bau-bau și alte creaturi înspăimântătoare care îl vor lua dacă nu este cuminte.

Vezi şi: 7 Animaţii Geniale despre Frici +5 Ani. Scurtmetraje Interesante despre Frica de Întuneric, de Zbor, de Pierdere şi de Oameni

Atunci când părintele sau o persoană apropiată copilului se teme de întuneric, aceasta îi poate transmite teama sa celui mic.

Copilului Tău îi e Frică de Întuneric ursulet6 metode pentru a-l ajuta pe copil să depăşească frica de întuneric

Teama de întuneric poate fi o etapă prin care copilul trece și pe care o va depăși în timp. Pentru a-și depăși teama, uneori copilul are nevoie de sprijin din partea părinților și din partea altor persoane apropiate.

Citeşte şi: 10 Excursii Cool In Familie la Mai Puţin de 100 km de Bucureşti

Iată șase modalități prin care îl poți sprijini pe copil să facă față fricii de întuneric:

  1. Discutați despre toate acele lucruri sau ființe care luminează noaptea, spre exemplu stelele, lumina lunii, licuricii.

  2. Discutați și despre motivul pentru care oamenii dorm noaptea, despre organismul uman, de ce avem nevoie să dormim în întuneric pentru a ne odihni (când se lasă seara, organismul nostru secretă o substanță (hormon) care se numește melatonină și care ne ajută să ne odihnim). Întunericul ne ajută să avem un somn odihnitor. Cum se simte dimineața după o noapte de somn bun?

  3. Un alt lucru pe care îl puteți face este să-l ajutați să împartă teama în pași mai mici. I s-ar putea părea copleșitor să doarmă singur într-o cameră, sau să meargă singur din camera lui până în bucătărie petru a-și lua un pahar cu apă. Împarte teama în pași care îl țin pe copil în siguranță, dar și în prezența lucrului de care se teme. Spre exemplu, să stați împreună sub pătură sau să faceți un spectacol cu umbre pe pereți. A evita lucrul de care se teme nu este o soluție.

  4. Confecționați sau achiziționați propriul licurici (veioză) care să îl vegheze în timpul nopții. Cum se numește noul său prieten?

  5. Transformați monștrii și creaturile imaginare în lucruri amuzante. Colorați-i, pictați-i, confecționați-i din fetru sau realizați monștri amuzanți în farfurie, din fructe și diverse alimente. Jocul îl ajută pe copil să integreze anumite experiențe din viața sa și să își depășească temerile.

  6. Empatizați cu teama simțită de copil. Nu îi spuneți că nu are de ce să se teamă. Chiar dacă monstrul de sub pat nu este real, teama copilului este cât se poate de reală. Povestiți-i despre experiența dumneavoastră din copilărie și cum ați depășit această teamă. Dacă nu v-a fost frică de întuneric sau de creaturi imaginare în copilărie, poate ar fi mai bine ca celălalt părinte sau o altă persoană apropiată să discute cu cel mic.

Vezi şi: Pinocchio în Română. Desene Animate Online Dublate în Română

DISTRIBUIE
Autoarea cărții “Puterea părinților. Succesul copilului tău depinde de tine“, este formator acreditat ANC, Parenting Trainer și Trainer specializat pe dezvoltarea inteligenței emoționale. Susține conferințe în diferite orașe și îi place să vorbească în fața unei săli pline. A ținut prezentări în fața a zeci și sute de oameni. Totodată, este partener al mai multor instituții de învățământ din diferite orașe și se implică în proiecte cu impact social. Și nu în ultimul rând, iubește ceea ce face!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU