Turul Virtual al Capitalelor Europene cu Rick Steves

Un astfel de subiect în vreme de pandemie mă face evident să salivez după un concediu, sau măcar un city break într-unul din oraşele frumoase din Europa. Mai ales după ce văd ghidurile americanului Rick Steves, un adevărat împătimit de turism cultural.

Terminăm turul cu vizita lui Rick în România, sunt tare curios cu ce impresie pleacă americanul de la noi :-D.

AMSTERDAM | ATENA | BERLIN | BRUXELLES | BUCUREŞTI | BUDAPESTA | COPENHAGA | DUBLIN | EDINBURGH | ISTANBUL | LONDRA | LISABONA | MADRID | PARIS | PRAGA | ROMA | SOFIA | STOCKHOLM | VIENA

PRAGA

Rick a adus pe micile ecrane din America seria Rick Steves’ Europe Travel Guide, un documentar longeviv care merge la pas prin ţări şi oraşe europene care merită vizitate şi creează un tablou condensat al locului prin care trece, aşa cum numai un american poate să o facă. Turul parcurge într-un stil destul de aşezat şi aş spune chiar conservator câteva file de istorie, un pic de arhitectură şi imagini din locurile în care în mod uzual un turist ajunge cu uşurinţă.

Concurs!
Câştigă una dintre cele 3 întâlniri online cu Moş Crăciun cu barbă naturală!

Considerată de mulţi cel mai frumos oraş al Europei, Praga oferă vizitatorilor o arhitectură impresionantă. Vedem aici faimosul castel, cele 30 de statui ale podului Carol ce traversează râul Vltava, Cartierul Evreiesc şi tot centrul vechi unde putem gusta cea mai bună bere din Europa.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: Evenimente Online în 2020

Vezi următorul oraş: Paris

PARIS

Episodul ne poartă atât printre impozantele edificii ale capitalui Franţei, cât şi printre parizieni şi micile bucurii ale vieţii acestora sau ale turiştilor. Mergem pe râul Sena, vizităm mormântul lui Napoleon şi intrăm la Luvru. Apropo, poţi vedea aici un tur virtual minunat al muzeului. Simţim pulsul oraşului, facem shopping sau ascultăm orga impresionantă a unei biserici pariziene.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 15 Activităţi Plăcute pentru Adulţi în Situaţii de Urgenţă, Carantină, Izolare sau când Bubui de Plictiseală

Vezi următorul oraş: Londra

LONDRA

Un ghid divers care ne poartă printre comorile British Library, vedem scene vibrante din cartierul Soho şi descoperim secretele sediului secret al lui Churchill din Cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi ne amestecăm printre afaceriştii din noul London şi intrăm în magazinele de unde îşi completează garderoba chiar Regina Angliei.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 44 de Activităţi în Casă cu Copilul. Cum Petrecem Timp Plăcut în Familie

Vezi următorul oraş: Dublin

DUBLIN

Vizita în capitala Irlandei începe cu Castelul Dublin construit în secolul XIII, de unde mergem la Trinity College şi în inima cartierului Temple Bar unde bem bere Guiness şi ascultăm muzică celtică. De acolo mergem în valea glaciară Glendalough din Munţii Wicklow, renumită pentru așezarea monahală timpurie medievală fondată în secolul al 6-lea de St. Kevin.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 99 de Jocuri Distractive din Copilărie

Vezi următorul oraş: Amsterdam

AMSTERDAM

Cel mai bine conservat oraş al secolului XVII din Europa ne devăluie stilul său în acelaşi timp pitoresc şi dinamic, tradiţional şi modern. Descoperim oraşul celor 165 de canale, 1285 de poduri și aproximativ 2500 de vaporaşe, o metropolă plin de viaţă în care găsim mai multe biciclete decât locuitori, şi care care atrage atât cu istoria sa, cât şi cu viaţa de noapte.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic

Vezi următorul oraş: Lisabona

LISABONA

Construită pe bogăţiile descoperite de exploratorii portughezi din ceea ce se numea în secolul XV Lumea Nouă (America), Lisabona ne încântă în acest episod cu farmecul său rustic şi ne invită să ne aducem aminte de marii navigatori, să vizităm catedrale construite din comerţul cu mirodenii, să mâncăm cod şi patiserie proaspăt scoasă din cuptor dar să ne bucurăm şi de încântătoarea muzică fado.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 5 Filme de Tarkovski Disponibile Gratuit Online

Vezi următorul oraş: Madrid

MADRID

Rămânem în zonă şi începem plimbarea prin capitala Spaniei, Madrid, chiar din Piaţa Mayor şi plecăm spre Palatul Regal, admirăm arta Muzeului Prado şi capodopera lui Picasso, Guernica de la Centro Reina Sofía, dar şi un dansator de flamenco pe Calle de Sevilla.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 6 Documentare Autentice de Scurtmetraj Gratuite pentru Copii

Vezi următorul oraş: Atena

ATENA

Facem un salt până în capitala Greciei, ce se întinde la picioarele Acropolei, colina sacre  fortificată ce găzduieşte printre altele templele Partenon și Erechtheion, dedicate zeiței Atena. Luăm pulsul oraşului după care ne oprim la ruinele Oracolului din Delphi, sute de ani punct central ale religiei grecești.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: +100 Poveşti de Adormit Copii şi Terapeutice | Povestea de Duminică Seara

Vezi următorul oraş: Berlin

BERLIN

De la capitala Margrafiatului Brandenburg din secolului XV şi până la a celui de-Al Treilea Reich de la 1945, Berlinul a păstrat mărturii pe care merită să le descoperi alături de cele recente ale epocii comuniste, lăsate simbolic în urmă la reunificarea Germaniei din 1990. Capitala Germaniei este chiar locul în care estul si vestul s-au reîntâlnit în anii ’90 la dărâmarea zildului Berlinului, pentru a începe renaşterea unui oraş acum vibrant şi extrem de căutat.

Şi dacă tot eşti aici, dacă tot suntem în plină criză şi ne uităm la materialele lui Rick Steves, vezi aici un material foarte bun şi actual despre Istoria Fascismului, cum criza creată de război a sădit seminţele apariţiei acestuia în Europa, dar şi despre lecţiile de nerepetat ale acestuia şi cum putem recunoaşte semnele reapariţiei unor astfel de curente.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 15 Tururi Virtuale de Excepţie la Muzee Faimoase Ale Lumii

Vezi următorul oraş: Bruxelles (& Bruges)

BRUXELLES
& BRUGES

Capitala Belgiei vine în acest episod la pachet cu un alt emblematic belgian, Bruges, o bijuterie de oraş ce prosperă datorită turismului şi te îmbie la fiecare pas cu faimoasa ciocolată fină belgiană oferită de micii producători artizanali şi cu cele 120 de tipuri de bere. Turul continuă apoi la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, chiar din Piaţa Mare, înconjurată de casele breslelor, de primăria orașului, și de Casa Regală. Mergem apoi la galerii de artă şi muzee pentru a descoperi pe repede înainte câteva dintre operele de referinţă ale celor mai cunoscuţi pictori belgieni.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: Oscar 2020. Câștigătorii Premiilor Oscar

Vezi următorul oraş: Stockholm

STOCKHOLM

Vizităm punctele culturale cele mai importante ale capitalei Suediei, bem vodca într-un ice-bar şi ne oprim chiar şi în curtea plină de statui a vilei lui Carl Milles, cel mai apreciat sculptor suedez, loc devenit între timp muzeul Millesgården.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: Freaks of Nurture. Animație Genială despre o Mamă Specială

Vezi următorul oraş: Roma

ROMA

Grandioasa metropolă italiană ne încântă cu moştenirea sa bogată de artă şi cultură. Ne aventurăm în districtul Trastevere şi în Ghetoul Evreiesc şi descoperim comori de artă în biserici mai puţin vizitate şi ascunse pe străzile minunate ale Romei.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: Opțiuni Nelimitate – Riscuri Nelimitate. Efectele Expunerii Premature la Spațiul Virtual în Dezvoltarea Copilului

Vezi următorul oraş: Viena

VIENA

La 100 de ani de la căderea Imperiului Habsburgic, coroana acestuia şi acum capitala Austriei îşi păstrează măreţia şi atracţia pentru turişti din întreaga lume, ocupând de asemenea unul dintre locurile fruntaşe ca nivel de trai şi calitate a vieţii pentru locuitorii săi. Facem un tur al oraşului prin grădinile sale elegante, muzee ce găduiesc artă de înaltă ţinută, dar şi locuri unde turiştii se bucură de muzică de calitate. Nu ratăm să vedem nici malurile romantice ale Dunării de aici şi urcăm pentru a vizita vestita mănăstire barocă Melk Abbey.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: 5 Sfaturi pentru a Crea Povești care Reglează Comportamentul și Ajută Copilul să Scape de Timiditate, Violenţă sau Anxietate

Vezi următorul oraş: Istanbul

ISTANBUL

Istanbul nu este capitala administrativă a Turciei însă oraşul este fără îndoială cel mai popular oraş din Turcia, care atrage numărul cel mai mare de turişti, un important centru economic, cultural şi istoric al ţării şi al Europei. Vizităm în oraşul aşezat pe două continente câteva vestigii ale moştenirii Imperiului Bizantin de aici, muzeul Hagia Sophia, Moscheea Albastră şi Palatul Topkapı. Pornim apoi pe malurile Borforului, ne facem prieteni la şah şi încercăm o baie tradiţională turcească. Vezi aici o scurtă prezentare a capitalei Turciei, Ankara.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: +200 Cele Mai Cunoscute Fabule pe Înţelesul Copiilor

Vezi următorul oraş: Copenhaga

COPENHAGA

Capitala Danemarcei ne întâmpină cu stilul de viaţă aşezat, calm şi ordonat al locuitorilor, în acelaşi timp lipsit de rigiditate şi plin de creativitate şi stil. Un sistem care funcţionează şi oameni care se bucură de viaţă. De altfel Copenhaga este considerat cel mai bike-frindly oraş din lume! Nu ratăm o plimbare cu vaporaşul pe un canal, mai ales că aici tot ce este mai interesant din oraş se poate vedea de pe apă. De fapt Copenhaga înseamnă „portul comercianţilor”.

Nu uita să setezi subtitrări în engleză dacă te ajută!

Îţi recomandăm: Cum Să Desenezi 10 Animale Simpatice. Activitate pentru Copii + 6 Ani

Vezi următorul oraş: Budapesta

BUDAPESTA

În capitala Ungariei vizităm băile termale Széchenyi, dansăm şi aplaudăm dansatori la un concert folcloric şi ne amintim de poliţia secretă ungară la Casa Terorii. Apoi gustăm paprika la piaţă şi facem o croazieră pe Dunăre pentru a admira frumoasele poduri care leagă Buda de Pesta.

Îţi recomandăm: 10 Idei de Activități de Călătorii și Crafturi pentru Mici Exploratori

Vezi următorul oraş: Edinburgh

EDINBURGH

Edinburgh a fost centrul iluminismului scoțiandin secolul XVIII şi a fost oraşul care a transformat Scoția într-una dintre puterile comerciale, intelectuale și industriale ale Europei. Vizita începe la locul de întemeiere al oraşului acum mai bine de 1000 de ani, Castelul Edinburgh, aşezat pe o colină de piatră.

Îţi recomandăm: Comportamentul Animalelor. Animație Nominalizată la Oscar 2019

Vezi următorul oraş: Sofia (& Bulgaria)

SOFIA
& BULGARIA

La Sofia descoperim un oraş aflat la răscrucea numeroaselor civilizaţii şi puteri care în drumul lor au lăsat urme adânci dar şi moşteniri de nepreţuit. Aici putem găsi moschei, biserici şi chiar o sinagogă la un loc. Oraşul se mândreşte cu mai mult de 40 de izvoare minerale de care te poţi bucura în mijlocul oraşului. Ajungem chiar şi la Muzeul de Artă Socialistă, unde bulgarii îşi înghesuie treptat monumentele pe care nu vor să le mai vadă prin oraş.

Îţi recomandăm: 5 Super Animații Scurte despre Bullying

Vezi următorul oraş: România (Bucureşti)

BONUS:
ROMÂNIA
& un pic de BUCUREŞTI

Arhitectura Micului Paris se îmbină în Bucureşti cu moştenirea lipsită de gust a dictatorului Ceauşescu. Mergem apoi în Transilvania pentru a vizita biserici fortificate, orăsele pitoreşti precum Sighişoara şi castele precum cel unde americanul îl caută înfrigurat pe Dracula 🙂 .

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU