De la ce varsta il putem obisnui pe bebe sa doarma singur? Despre cititul ca ritual de culcare si asocierile de somn intr-un articol de Mona Ciurezu, consultant specialist în somnul copilului.
Dupa nastere, cea mai mare bucurie a mamicilor este sa doarma cu bebelusul, sa-l simta, sa-l miroasa, sa-i asculte respiratia. Sa dormi in pat cu bebelusul este foarte comod, adoarme in timp ce il alaptezi, noaptea nu trebuie sa te mai ridici din pat ca sa mergi in camera vecina sa il alaptezi sau sa-l tii in brate cat plange. Daca e in pat langa tine, te simte, e cald si bine si adoarme imediat. Insa nu pentru toate mamicile aceasta experienta are doar avantaje. Eu nu am rezistat cu bebelusul in camera decat cateva zile…..deoarece scotea tot felul de sunete si ma trezea, nu puteam dormi, iar ziua eram foarte obosita. Stiu ca exista pareri pro si contra co-sleeping, si fiecare familie alege ce este mai potrivit pentru ea, la noi au alternat perioadele in care fetita mea a dormit singura in camera cu cele in care a dormit cu noi in camera. Daca as fi stiut de la inceput care este treaba cu asocierile de somn, as fi inteles de ce e important ca bebe sa doarma singur in camera, caci acum deja la peste 5 ani fetita mea nu vrea intotdeauna sa doarma singura in camera ei. Dar acesta va fi subiectul urmatorului articol: Cum il ajuti pe copilul tau sa doarma singur in camera lui?
Si pentru ca intre timp am cunoscut-o pe Mona Ciurezu, care este specialist in somnul copilului, am vrut sa aflu si parerea ei despre momentul in care poate un bebe sa doarma singur in camera.
„Daca ne referim la momentul in care poate copilul sa doarma singur in camera lui, recomandarile internationale spun ca dupa 6 luni este ok sa se intample acest lucru. Eu insa as spune ca varsta difera de la familie la familie si tine mult de modul in care se poate atinge un echilibru.
Am intalnit mamici care dormeau cu bebelusul in pat si se trezeau la fiecare miscare a lui si care, pe fond de oboseala extrema, riscau sa manifeste depresie postpartum, lucru ce face mult rau bebelusului, avand influente negative asupra tipului de atasament pe care acesta si-l formeaza cu mama. Asa incat e important ca mama sa nu se sacrifice, ci sa gaseasca calea de mijloc in care reuseste sa indeplineasca nevoia copilului, dar si sa se odihneasca suficient pentru a fi in echilibru.
Intre 6-8 saptamani si 4 luni este perioada potrivita pentru a-l invata pe bebelus sa doarma singur.
Joaca-te mai mult cu copilul tau! Retete de jocuri. De ce si cum sa te joci cu copilul tau – Lawrence J. Cohen.
Daca vorbim de preventie si de momentul in care copilul isi poate crea o de asociere de somn pentru a se simti confortabil in a dormi singur, perioada potrivita este intre 6-8 saptamani si 4 luni, cand asocierile de somn sunt in formare. In aceasta perioada putem incerca sa il invatam sa doarma singur. Esential este sa facem acest lucru atunci cand micutul nu este obosit, sa ii cream conditii prielnice de somn si sa-l asezam semi-adormit in patut.
Citeste mai jos despre cum il ajutam pe bebe sa doarma singur cu ajutorul ritualului de somn.
Citeste si:
Festivaluri si targuri kid-friendly
Dupa varsta de 4 luni, cand asocierile de somn incep sa fie tot mai puternice, nu se mai pune problema de prevenire a problemelor de somn, ci de “ruperea” unor asocieri de somn construite si crearea unora noi.
Asadar, dupa 4 luni bebelusul s-a obisnuit deja cu o anumita rutina de somn si cu prezenta mamei (adormirea la san sau adormirea in bratele mamei), atunci daca doresti sa il obisnuiesti sa doarma singur e nevoie sa schimbi aceste asocieri de somn cu altele (renunti treptat la a-l lasa sa adoarma la san sau in bratele tale).
Ritualul de noapte buna cu cititul de carti
In ceea ce priveste practica de a citi copilului povesti la culcare, eu as recomanda acest ritual la copiii de peste 3 ani. Ritualul in sine are ca scop linistirea celor mici, iar cand vine vorba despre copiii care nu au probleme de somn, acestia vor adormi indiferent daca li se citeste sau nu, pe cand in cazul copiilor agitati si curiosi, cititul ar putea mai degraba sa-i activeze in loc sa-i relaxeze pentru a-i aduce mai aproape de adormire.
Puteti folosi totusi acest ritual la somn dar nu trebuie sa fie lung: pentru un copil de 2 ani, se citeste o poveste de 2 minute, pentru un copil de 6 ani, se citeste o poveste de 6 minute. Cauta sa-i citesti povesti scurte sau ii povestesti tu o poveste pe care o stii in 3-6 minute.”
Cititul cartilor trebuie sa fie o activitate de zi si nu una care se face inainte de culcare.
Articol realizat de Zina Nichita, Editor GOKID.
Iti recomandam sa citesti si celelalte articole scrise de Mona Ciurezu:
Co-sleeping sau copilul doarme singur in camera lui?
Mona Ciurezu este consultant specialist în somnul copilului 0-10 ani si este detinatoarea site-ului www.bebedoarme.ro.
Mona are urmatoarele acreditari:
• Educator certificat pentru somnul copilului al “Family Sleep Insititute” – 2013
• Educator certificat in linistirea bebelusului al programului “The Happiest Baby” /”Cel mai fericit bebelus al Dr KARP” 2014
• Educator al programului “Dustan Baby Language”, un real ajutor in descifrarea plansului bebelusului – 2014
• Educator certificat in “Parenting pozitiv” fara pedepse si fara recompense al Programului “Positive Discipline” – 2014
• Educator Parental in cadrului Programului “Circle of Security” , centrat pe teoria atasamentului – 2015
Mona îi ajută pe părinți și copiii lor să doarmă mai bine, indiferent de tipul de parenting pe care l-au ales.
Iti recomandam si cartea: Cand apare copilul. O psihanalista da sfaturi parintilor – de Francoise Dolto, o carte care contine o multime de sfaturi practice.
Sursa foto: flickr.com