Aflam de la Dr. Valeria Herdea ce sunt infectiile respiratorii la copii, cum se manifesta, cum pot fi prevenite sau tratate diverse tipuri de infectii respiratorii.
Miercuri, 9 martie a avut loc prima sesiune de informare din cadrul Maratonului de Sănătate Secom®, care a avut ca tema „Infecțiile respiratorii la copii”.
Am aflat si un lucru mai putin cunoscut, si anume faptul ca instrumentele de suflat ii ajuta pe copii sa scape de infectii respiratorii si chiar si de astm bronsic. Asadar, daca vrei sa iti feresti copilul de raceli sau daca are deja astm bronsic, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il dai sa studieze la scoala de muzica un instrument de suflat. Ajuta si jucariile de suflat, dar la scoala copiii invata si tehinici speciale de respiratie si practica indelungata a unui instrument le mareste capacitatea plamanilor de 1.5 ori.
Iata inca un motiv sa luam muzica in serios, pe langa celelalte beneficii pe care le aduce copiilor: educatie culturala, disciplina, perseverenta, dezvoltarea inteligentei, etc.
Infecțiile respiratorii sunt un set de afecțiuni cu mare prevalență la copii, care apar pe fondul sistemului imunitar imatur și care pot fi localizate la nivelul diferitelor segmente ale aparatului respirator: mucoasă nazală și sau/faringiană (rinită, faringită, rinofaringită), mucoasa laringelui (laringita), mucoasa traheei și/sau bronșiilor (traheobronșiolită, bronșiolită), plămâni (pneumonie). Copiii au o predispoziție mare pentru infecții respiratorii, acestea fiind considerate printre bolile copilăriei din cauza prevalenței ridicate, cât și a gradului mare de recurență.
Statisticile arată că peste 25% dintre copiii cu vârsta până la un an și 18% dintre copiii între 1-4 ani, din țările dezvoltate, suferă din cauza infecțiilor respiratorii recurente. În plus, într-un an, copiii pot face între 5 și 8 episoade infecțioase, în timp ce la copiii aflați în colectivitate numărul acestora crește.
Infecțiile respiratorii au câteva vârfuri majore de manifestare:
- între vârsta de 6 și 12 luni, atunci când se epuizează resursele imunitare pe care copilulul le primește la naștere, de la mamă, prin transferul imunoglobulinelor;
- la intrarea copilului în colectivitate, odată cu începutul școlii sau al grădiniței;
- în lunile de tranziție, toamna și primavara.
Cum recunoaștem o infecție respiratorie?
Printre cele mai comune simptome care anunță o infecție respiratorie la copil sunt: congestia nazală (nas înfundat), strănutul frecvent, durerea în gât și febra. Dacă după câteva ore de la apariția acestor simptome copilul începe să devină agitat, încep să apară fluide la nivelul nasului, tusea, lipsa poftei de mâncare, probleme
digestive, dificultate în respirație, dureri de cap, dureri de urechi – copilul a contactat o infecție de tract respirator.
Care sunt cauzele apariției de infecții respiratorii?
Cele mai multe infecții respiratorii sunt de natură virală și bacteriană și sunt extrem de contagioase. Acestea se transmit direct, pe cale aeriană, sau indirect, prin obiecte contaminate cu particule de salivă infectată (jucării, clanță ușă, alimente, haine etc).
Răcesc copiii “dacă umblă dezbrăcați”?
Copii ar trebui să fie îmbrăcați adecvat temperaturii ambientale, nici prea gros și nici prea subțire. Temperatura corpului lor trebuie să fie constantă, motiv pentru care echilibrul le asigură starea de bine și nu hainele în plus sau în minus. Principala cauză a infecțiilor respiratorii sunt virușii și bacteriile.
Tipuri de infecții respiratorii
În funcție de localizare și durata de manifestare, se pot distinge între:
- infecțiile respiratorii pot fi acute superioare: rinita, amigdalita, sinuzita, otita medie, faringita și laringita, gripa;
- infecții respiratorii acute inferioare: bronșita, pneumonia, emfizemul pulmonar acut;
- infecții respiratorii cronice: bronșita cronică, bronhopneumonia obstructivă cronică, astmul bronșic, bronșita obstructivă cronică, emfizemul pulmonar cronic
Când este indicat să vă adresați medicului?
Pediatrul este primul și singurul ghid care ar trebui să ofere un diagnostic și tratament pentru copil în cazul unei infecții respiratorii.
Este recomandat să vă adresați medicului încă de la apariția primelor simptome de boală. Acesta vă va recomanda soluțiile de tratament pentru copil.
Cum puteți preveni apariția infecțiilor respiratorii la copil?
O imunitate nespecifică (dobândită) solidă va putea contracara mai ușor un virus sau bacterie. Stimularea imunității nespecifice este un proces complex, care îmbină resursele proprii ale organismului cu aportul aportul extern de substanțe a căror carență inițială a dus la modificarea imunității naturale a organismului.
Găsirea unor soluții durabile care să susțină sănătatea copilului reprezintă un obiectiv la care contribuie câțiva factori:
- Consultul profilactic la medicul său curant (consult lunar până la vârsta de un an; o dată la trei luni între vârsta de 1 și 3 ani; la 6 luni între 3 și 7 ani; și o dată pe an după 7 ani, dacă copilul nu are probleme speciale de sănătate);
- Anamneza, examinarea periodică, profilaxia corecta a îmbolnăvirilor în pragul schimbărilor de anotimpuri;
- Mișcarea în aer liber;
- Alimentația de bună calitate;
- Promovarea creșterii și dezvoltării armonioase în familie și în anturaj.
S-ar putea sa iti placa si aceste articole:
Parcuri de aventura din zona Bucurestiului. Iesiri de weekend cu copiii.
Loc de joaca si lectura pentru copii, Ludoteca Bucuresti
Cum alegem un produs de calitate pentru stimularea imunității copilului?
Criteriile de baza în alegerea unui astfel de produs sunt: recomandarea medicală survenită în urma unui consult minuțios, vârsta copilului, greutatea, starea generală de sănătate, frecvența și severitatea bolilor acute sau ale bolilor cronice, recurența acestora, factorii de risc cu care se confruntă copilul etc
Stimularea imunității are la bază scheme diferite, care respectă criteriile minime prezentate anterior.
Asocierea produselor destinate stimularii imunităţii se recomandă a se face foarte atent, pentru a evita polipragmazia (situația în care unui pacient i se prescriu prea multe medicamente).
Produsele pentru stimularea imunității se pot utiliza în cure de minimum două luni, de doua ori pe an, în general primăvara și toamna, cu repetarea în serii anuale, minimum trei ani.
Din multitudinea produselor naturale pe care le utilizam în practică, cu rezultate foarte bune în prevenție, amintim extractele de echinacea, soc, uleiul de pește, argintul coloidal (ca remediu cu acțiune dubla: prevenție și tratament). Însă de departe unul dintre cele mai îndrăgite ingrediente la care apelam este colostrul în combinație cu probioticele.
Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF)
Iti recomandam sa citesti si acest articol:
Suplimentele pentru copii: necesitate sau moda?
Recomandări Secom®
Gama de pediatrie ChildLife de la Secom® cuprinde produse cu ingrediente unice, inovatoare care susțin cu succes imunitatea copiilor.
First Defense
Compoziție unică pe bază de argint coloidal, zinc, măslin, sunătoare și larix occidentalis – pentru susținerea imunității copilului (funcționează atât ca imunomodulator cât și imunostimulator) și reducerea timpului de recuperare după episoadele infecțioase.
Aller-Care
Formulă naturală pentru reducerea manifestărilor în reacțiile alergice, contribuie la echilibrarea imunității copilului.
Vitamin C 250mg
Vitamina C în formă lichidă pentru sănătatea sistemului imunitar al copilului, reglarea funcțiilor imunitare și reducerea stresului oxidativ.
Vitamin D3 500UI
Vitamina D3 din sursă naturală, extract de lanolină, cu gust de fructe, pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.
Cod Liver Oil
Ulei purificat din ficat de cod arctic, 1225 mg acizi grași Omega-3/per linguriță, pentru sănătatea sistemului imunitar, recomandat copiilor în perioada de adaptare la școală/grădiniță și celor cu boli cronice respiratorii (ex. astm bronșic).
Colostrum plus Probiotics
Resursă valoroasă de imunoglobuline și probiotice, ajută organismul să lupte cu agenții infecțioși, echilibrează sistemul imunitar al copiilor cu boli autoimune.
Echinacea
Formulă complexă pe bază de Echinacea pentru îmbunătățirea sistemului imunitar al copiilor.
Baby’s Jarro-Dophilus® + FOS, GOS
Sinbiotic de ultimă generație pentru modularea imunității specifice și nespecifice, menține acțiunea antiinfecțioasă a mucoasei intestinale, stimulează secreția imunoglobulinei IgA, reduce manifestările și recurența infecțiilor.
Despre Maratonul de Sănătate Secom®
„Maratonul de Sănătate Secom®”este un proiect de informare care își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv și va cuprinde o serie de seminarii, distribuite în cadrul mai multor secțiuni.
Afla de aici temele urmatoarelor sesiuni din cadrul Maratonului de Sanatate Secom.
Partenerii Maratonului de Sănătate Secom®: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mămica Urbană, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Learning HUB, MamaPan.
Citeste si:
ACTIVITATI: 20 modele de avioane de hartie pentru copii +5 ani
EVENIMENTE: Toate evenimentele de weekend pentru copii
ALIMENTATIE: Nucile si fructele oleaginoase, gustari sanatoase pentru copii