Efectele Televizorului şi Jocurilor pe Computer în Dezvoltarea Copilului

Cum afectează statul în faţa ecranului dezvoltarea copilului şi a creierul acestuia. Echilibrul emoţional şi efectele televizorului şi jocurilor pe calculator asupra de dezvoltării copilului.

Cum este influențată dezvoltarea creierului copilului de timpul petrecut în fața unui ecran? Care sunt efectele televizorului și jocurilor pe computer în dezvoltarea copilului și care este limita de timp dincolo de care expunerea la ecran poate deveni dăunătoare și apar dezechilibre?

Consideri că televizorul sau calculatorul sunt o soluție pentru ca cei mici să stea liniștiți în timp ce noi, părinții, ne facem treburile? Am pregătit pentru început un sondaj pentru a afla cum aleg părinții români să abordeze această problemă.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca până la vârsta de 2 ani copilul să nu petreacă timp în faţa ecranulului! După 2 ani, vizionarea televizorului sau a desenelor animate până la 1-1,5 ore pe zi este acceptabilă, însă de la 2 ore pot să apăra leziuni pe cortex dar și modificări comportamentale, mai ales dacă copilul nu are parte de alte experiențe care să îl ajute în dezvoltarea lui. 


Cum este influențată dezvoltarea creierului copilului de timpul petrecut în fața televizorului sau a ecranului?

 

Până la vârsta de 12 ani și chiar mai târziu, timpul petrecut în fața televizorului sau a calculatorului afectează dezvoltarea creierului copiilor și funcționarea acestuia pe termen lung.

Bineînțeles că efectele nu sunt imediate, fiecare oră de vizionare în jurul vârstei de trei ani crește cu 30% problemele de atenție și hiperactivitatea după vârsta de 7 ani, acestea fiind printre cele mai des întâlnite dintre efectele televizorului și calculatorului asupra copiilor la expunere excesivă.

Copilul trebuie să investească acest timp în dezvoltarea emoțională și nu în vizionarea televizorului căci după clasa a IV-a, a V-a, încep să apară problemele de atenție, de motivație, însuși creierul nu se mai dezvoltă normal din cauza vizionării.

Copiii învață din relaționarea cu oamenii, din petrecerea timpului în natură, din experiență și nu din folosirea unui calculator, televizor sau tabletă.

După ultimele cercetări, creierul se dezvoltă în funcție de dezvoltarea limbajului, de aceea e atât de important să vorbim cu copiii de mici şi pe măsură ce cresc, căci ei învață prin schimbul de cuvinte, prin intonație, prin limbajul corpului; dacă se joacă la calculator sau se uită la televizor nu interacționează cu o ființă vie și nu e o adresare personală, e un mijloc de comunicare în masă, iar copilul simte asta.

 

Maturizarea presupune dezvoltare emoțională

În condițiile în care copilul petrece mult timp în mediul virtual, viața lui afectivă, emoțională este afectată. El poate să își însușească un limbaj și niște comportamente de adult, dar dacă sare peste niște etape ale dezvoltării lui copilărești, emoționale, afective, poate să rămână la un nivel infantil pentru toată viața. Maturizarea se realizează prin parcurgerea unor etape firești în dezvoltarea copilului și aceasta se întâmplă în relația cu oamenii și nu poate fi compensată prin dobândirea unor abilități în mediul virtual.

Televizorul sau calculatorul, o soluție pentru că cei mici să stea liniștiți în timp ce noi, părinții avem ceva de lucru?

Efectele televizorului asupra copiilor

Recomandarea este să implicăm copiii cât mai mult în activitățile noastre, să-i lăsăm să stea pe lângă noi, să ne observe, să ne ajute căci copiii învață din ceea ce face părintele, care este un model pentru cei mici.

Mediul video este un mediu hipnotic, copiii nu pricep mare lucru de acolo iar până la vârsta de 7-8 ani nici nu diferențiază lumea televizorului de lumea reală.

Vezi si:

Unde iesim cu copilul in weekend

Recomandari de activitati in casa cu copilul

Locuri de vizitat in Bucuresti

 

Poveştile sau desenele animate selectate cu atenţie pot fi o alternativă la privitul la televizor?

 

Contează nu doar mesajele transmise ci și interacțiunea cu tehnologia de care are parte copilul. Mesajele violente de la TV sau de la un desene animat pun mintea copilului într-o stare permanentă de apărare, de agresivitate și ridică nivelul de cortizon care agravează dezvoltarea creierului, care nu se mai dezvoltă normal. Creierul este agresat și începe să sufere, iar în funcție de cât timp este expus vor apărea și leziunile pe creier.

Sunt cercetări care ne arată că densitatea de materie cenușie scade, deci se produc leziuni pe cortex, proporțional cu timpul alocat vizionării de programe la televizor sau pe calculator. Cele mai nocive sunt jocurile pe calculator, apoi televiziunea și toate celelalte. Creierul nu se poate adapta la ceva care îl distruge.

Citeşte continuarea articolului despre efectele televizorului şi jocurilor pe calculator pe pagina următoare: Problema majora a generatiei de astazi este suprastimularea

Surse foto: cc licensed ( BY ) flickr photo by Steven and camknows

1
2
Pagina urmatoare
DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU