Efectele Televizorului şi Jocurilor pe Computer în Dezvoltarea Copilului

Cum afectează statul în faţa ecranului dezvoltarea copilului şi a creierul acestuia. Echilibrul emoţional şi efectele televizorului şi jocurilor pe calculator asupra de dezvoltării copilului.

Echilibrul emotional si jocurile pe calculator

Copii jocuri computer efectele televizorului
Efectele televizorului şi jocurilor pe calculator

Ce se întâmplă cu puterea de interacțiune emoțională a copiilor?

Se poate întâmplă ca din cauza jocurilor pe calculator copiii să ajungă chiar să confunde lumea reală cu lumea virtuală, sau invers. Transformările la nivel emoțional sunt majore.

Dacă sunt leziuni în zona cortexului prefrontal, acolo unde sunt procesate toate abilitățile mentale superioare și unde e procesat și controlul emoțional, copiii nu-și mai pot controla emoțiile: ori sunt exaltați, ori sunt depresivi, ceea ce duce în timp la depresie bipolară. Dacă observi la copilul tău nevoia de reechilibrare emoțională posibile soluții sunt terapia sau cursurile de dezvoltare personală centrate pe inteligenţă emoţională.

O altă problemă este că în jocuri există foarte multă violenţă. Este o violenţă virtuală care îi desensibilizează pe copii, nu pot avea compasiune față de ceilalți ceea ce pentru un popor este un dezastru. Având aceste vătămări ei sunt într-o permanentă stare de frustrare, ei nu mai pot investi afectiv. În general este cazul acelor copii “uitaţi” în fața computerului şi jocurilor, care din păcate nu au nici măcar compensația aceasta minimă a relației cu părintele. Este cea mai mare problemă a timpurilor noastre și efectele televizorului şi expunerii la jocuri pe calculator se vor vedea într-un deceniu sub forma depresiei.

Efecte TV pentru copii mici efectele televizorului

Lipsa de afectivitate, erodarea sentimentului de dragoste sunt principalele probleme. Oamenii sunt foarte stresați dar nu-și dau seama că cel mai important lucru pentru ei, dar mai ales pentru copii, este să le acorde atenţie şi afectivitate.

Jocurile pe calculator și televiziunea le dau un plus de viață copiilor, îi atrag foarte mult și cresc nivelul de dopamină. Dopamina este un neuro-transmițător care moderează atenția noastră. Dacă e ceva care ne interesează într-un grad ridicat, atunci crește nivelul de dopamină. Sunt substanțe sau comportamente care ridică foarte mult nivelul de dopamină și dau dependență, dau euforie, treptat duc însă la demotivare și în cele din urmă la depresie. La valuri mari de dopamină, creierul se adaptează distrugând receptorii.

Problema majoră a generației de astăzi este suprastimularea

Copiii de astăzi sunt foarte puternic stimulați de la jocurile de calculator foarte colorate și schimbările majore, astfel încât ei nu mai reacționează când nu mai sunt la fel de stimulați, ei nu mai funcționează, pentru că creierul lor s-a obișnuit cu multă dopamină.

De la alimentația cu glutamat și hainele foarte colorate, până la jocurile la calculator, creierul copiilor este foarte stimulat, copilul este bulversat și i se schimbă structura creierului, iar în timp îi scade motivația de a face diverse lucruri dacă nu mai primește la fel de multă stimulare.

 

În concluzie, efectele televizorului și jocurilor pe calculator asupra dezvoltării copiilor pot fi rezumate astfel: 

  • scăderea motivației
  • scăderea atenției
  • plictiseală
  • depresie
  • dependență
  • desensibilizare, lipsă de compasiune
  • suprastimulare
  • erodarea relațiilor cu părinții și prietenii
  • izolare
  • timiditate socială
  • imaturitate
  • lipsă de control a emoțiilor
  • hiperactivitate (ADHD)
  • leziuni pe cortex
  • modificări comportamentale

Articol inspirat de interviul acordat la emisiunea Garantat 100% de Virgiliu Gheorghe, biofizician, doctor în bioetică al Universitătii Aristotel din Tesalonic.

Vezi si:

Filme pentru copii la cinema săptamâna asta

Asculta poveşti audio

10 Reguli de Aur Ca Să Ai Viaţă Uşoară Cu Copilul

Vezi mai jos interviul integral despre efectele televizorului si calculatorului asupra dezvoltarii copilului. Te asigurăm că atinge şi alte teme de interes pentru părinţi.

Surse foto: cc licensed ( BY ) flickr photo by NAGANO TOYOKAZU and Nassif

Pagina precedenta
1
2
DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU