Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza (intrarea de la statuia lui Al. I. Cuza).
Peste 40 de statui vivante prezentate în premieră și 20 de invitați străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia.
Festivalul International de Statui Vivante 2016, ajuns la 6-a ediție, se va desfășura între 16 și 20 iunie în:
- Grădina Casei Cesianu
- Parcul Crângași
- ParculAlexandru Ioan Cuza
Teatrul Masca va aduce în prim plan peste 40 de statui vivante prezentate în premieră.
Dintre acestea, două îl vor omagia pe sculptorul Constantin Brâncuși.
Intrarea publicului la Festivalul International de Statui Vivante 2016 este liberă.
Este fără îndoială cea mai solidă ediție de până acum, atât din punct de vedere cantitativ cât și, mai ales, calitativ. Masca a acordat o atenție deosebită statuii vivante în această perioadă și a creat nu mai puțin de 40 în afara celor care se regăsesc în spectacolele care nu vor participa la festival.
Vom extinde această ediție în două dintre cele mai interesante parcuri ale Capitalei, Crângași și Alexandru Ioan Cuza, vom realiza o noapte a statuilor vivante la Casa Cesianu (Calea Victoriei) și vom face, tot cu ajutorul unora dintre statuile noastre, o reclamă cât se poate de activă, cu două zile înainte de începerea efectivă a festivalului, în foarte multe spații din București. Am invitat din străinătate să ni se alăture 20 de creatori de statui vivante foarte apreciați în țările lor și cu multe succese în palmares la diversele concursuri din Europa și din lume. Așa cum arată, FISV la această ediție se arată a fi o manifestare puternică și care, suntem siguri, va avea un imens impact. Bucureștii se număra printre puținele capitale din lume în care statuia vivanta are un astfel de eveniment.
Ediția a 6-a se petrece în anul Brâncuși și este firesc să o punem și noi sub semnul marelui creator, care are de altfel două statui vivante reprezentându-l pe el în atelierul din Paris și Rugăciunea, una dintre celebrele sale statui și o expoziție itineranta de modă creată în stilul Brâncuși și purtată de un grup de elevi bucureșteni.
„Ediția din acest an a festivalului va fi o manifestare puternică și care, suntem siguri, va avea un imens impact. Bucureștiul se numără printre puținele capitale din lume în care statuia vivantă are un astfel de eveniment. De altfel, prin acest eveniment internațional, Teatrul Masca sprijină Proiectul București 2021 — Capitală Europeană a Culturii. Având în vedere faptul că ne aflăm în Anul Brâncuși, este firesc ca ediția din acest an să îl omagieze pe marele sculptor pe care îl vom aduce în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere. Alegerea spațiului de la Casa Filipescu-Cesianu nu este deloc întâmplătoare; printr-un parteneriat durabil cu Muzeul Municipiului București vom încerca să aducem la lumină 300 de ani de istorie”, afirmă Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca, citat în comunicat.
Ce este o statuie vivantă?
În aparență răspunsul este cât se poate de simplu, este un actor care, costumat și machiat în așa fel încât să imite o statuie, este capabil să stea nemișcat mai mult timp încât publicul să poată fi indus în eroare. Este însă un răspuns incomplet căci nu ia în considerare arta acelui actor, antrenamentul său specific, capacitatea ieșită din comun de a interrelaționa cu publicul, de a improviza, rezistența călită în lungi și obositoare antrenamente și, nu în ultimă instanță, bucuria de a oferi publicului un subiect cât mai interesant de meditație, de descoperire, de întâlnire cu propria sa capacitate ludică.
Statuia vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal, este clipa în care un actor trece examenul rampei și devine maestru. În periplul destul de aglomerat al deprinderii meșteșugului scenei se întâlnesc numeroase etape, una mai interesantă decât alta, fiecare în legătură strânsă cu toate cele de dinainte. Ei bine, statuia vivantă are același traseu, este un fel de ediție prescurtată a artei de a fi actor, sau, mai degrabă este demonstrația pe care un mare actor o poate face către eventualii săi discipoli. Statuia vivantă este semnătura de mare maestru pe care breasla o poate accepta din partea unui actor ajuns la limita posibilităților sale. (masca.ro)
__
More than 40 living statues presented for the first time by Masca Theater, as well as 20 foreign guests from the Netherlands, USA, Israel, Macedonia, Germany, Great Britain, Portugal, and Russia.
A new edition of the Living Statues Festival will take place at the Filipescu-Cesianu House in Bucharest, as well as in the capital’s Crangasi and Alexandru Ioan Cuza parks between June 16 and June 20.
The event will also honor famous Romanian sculpture Constantin Brancusi, especially as 2016 is the Brancusi Year.
The public will have free access to the festival.